DGASPC Suceava: Angajaţi şi beneficiari ai centrelor din judeţ au fost testaţi şi au primit echipament de protecţie
Angajaţii centrelor de asistenţă socială de la Pojorâta, Siret, Zvoriştea şi "Blijdorp - O nouă Viaţă" Suceava vor fi testaţi, vineri, iar personalul din CRRN Sasca Mică, ce a primit un rezultat negativ, va fi retestat, deoarece pe 25 aprilie ar urma să se reîntoarcă în familie pentru izolarea la domiciliu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Nicoleta Daneliuc.
Totodată, sursa citată a spus că, pe 23 aprilie, au fost testate 258 de persoane de la Centrul de Recuperare Costâna, dintre care o sută sunt angajaţi, precum şi 31 de angajaţi de la Centrul de Abilitare şi Reabilitare Todireşti.
De asemenea, în curtea CRRN Sasca Mică s-au montat, până în prezent, şase containere de locuit, cu dimensiuni de 6 metri fiecare, respectiv 13 metri, primite de la ISU Suceava, echipate corespunzător pentru asigurarea unor condiţii propice de odihnă angajaţilor care sunt în izolare la centru şi asigură schimbul de tură.
Daneliuc a mai spus că s-a primit sprijinul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava pentru instruirea personalului de specialitate din cadrul CRRN Sasca Mică, cu privire la modul de folosire a echipamentului de protecţie, intervenţia, tratarea şi monitorizarea evoluţiei beneficiarilor testaţi pozitiv la SARS-CoV-2, dar şi pentru prevenirea infectării angajaţilor testaţi negativ/netestaţi. În acest sens, personalul nu va putea intra în tură fără echipament de protecţie, constând în mod obligatoriu, în două măşti cu trei pliuri puse una peste alta, vizieră, mănuşi şi combinezon de protecţie.
Pe lângă echipamentele de protecţie aflate în stoc, a fost transferat, de la SJU Suceava, un număr de 1.000 de combinezoane de protecţie şi vor mai fi achiziţionate altele, în perioada următoare, în funcţie de necesităţi.
Medicul centrului, împreună cu asistenţii medicali, vor fi responsabili de asigurarea traseelor epidemiologice şi vor realiza triajul epidemiologic al beneficiarilor, precum şi al personalului la interval de 12 ore, asistenţii medicali vor monitoriza şi completa zilnic fişa de monitorizare epidemiologică pentru toţi beneficiarii şi salariaţii, fiind întocmite jurnale epidemiologice atât pentru beneficiari, cât şi pentru salariaţi.
Totodată, pentru a veni în sprijinul personalului din cadrul centrelelor rezidenţiale, aflat în izolare, care lucrează în ture, la nivelul DGASPC Suceava va funcţiona o reţea de susţinere şi consiliere online, în care se vor înscrie, voluntar, psihologi din toate serviciile direcţiei, dar şi din comunitate, care vor oferi suport emoţional şi consiliere psihologică celor care lucrează direct cu beneficiarii din cadrul centrelor rezidenţiale, adulţi şi copii. Consilierea beneficiarilor va fi asigurată de către psihologi din cadrul fiecărui centru. AGERPRES