DGASPC Buzău anchetează cazul asistaţilor din căminul de la Aldeni deşi centrul nu îi e subordonat

DGASPC Buzău anchetează cazul asistaţilor din căminul de la Aldeni deşi centrul nu îi e subordonat

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău s-a autosesizat în cazul asistaţilor din căminul de la Aldeni şi a declanşat o anchetă, deşi centrul nu se află în subordinea instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs, instituţia a declanşat o anchetă la căminul de la Aldeni, unde Centrul pentru Resurse Juridice a reclamat că asistaţii ar trăi în condiţii precare.

"O echipă de la DGASPC a plecat joi la Aldeni. Nu avem niciun drept de control asupra acestui furnizor. E furnizor privat, eu sunt furnizor public, nu avem drept de control, însă chiar şi aşa ne-am autosesizat astăzi (n.r. - joi), am trimis o echipă să identifice posibile situaţii de urgenţă sau de risc iminent, colegele mele sunt încă acolo, nu avem competenţă să controlăm calitatea serviciilor nu putem să ne pronunţăm cu privire la aspecte care au fost constatate ulterior, nu intră sub nici o formă în atribuţiile DGASPC Buzău. Dacă voiau să nu ne lase, puteau să nu ne lase, pentru că nu avem niciun drept. Primăriile de sector ar fi trebuit să monitorizeze, ei i-au trimis, ei plătesc, din banii sectorului respectiv, sunt între 18 si 33 de milioane de lei vechi (n.r. - 1.800 - 3.300 RON) pentru o persoană. Bucureştiul ar fi trebuit să aibă o monitorizare, o evaluare, ar fi trebuit să se asigure că sunt acreditate serviciile, că nu sunt", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovasc.

Ancheta DGASPC Buzău a fost declanşată după ce în presă a apărut un raport al Centrului de Resurse Juridice în care se reclama că asistaţii din căminul de la Aldeni ar trăi în condiţii inumane, ar fi bătuţi, legaţi ori abuzaţi sexual. Concluziile CRJ au fost formulate în urma a două vizite inopinate, în noiembrie 2013 şi în februarie 2014.

Potrivit raportului, la trei luni de la primul control, situaţia se înrăutăţise, aşa că în 18 februarie 2014 a fost depusă o sesizare la Parchetul Tribunalului Buzău, ulterior, pe 12 martie, întocmindu-se un dosar penal pentru infracţiuni contra vieţii şi integrităţii.

De asemenea, Centrul de Resurse Juridice a depus o plângere şi la Ministerul Public.

"Această primă plângere penală a fost depusă la Buzău pe 18 februarie. Când am văzut că nu se întâmplă nimic, la aproximativ o lună, am hotărât să depunem aceeaşi plângere şi la Ministerul Public. La o zi sau două după ce am depus această plângere în Bucureşti, am fost sunaţi de un ofiţer de poliţie din IPJ Buzău care primise de la procuror sarcina să înceapă audierea martorilor, a noastră, cercetările în legătură cu sesizarea de rele tratamente la căminul din Aldeni. Şi lucrurile trebuia să se întâmple foarte repede. Ne-a sunat la începutul săptămânii şi ne-a spus că până joi - vineri trebuie să fim audiaţi", a declarat Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice.

Între timp, lucrurile s-au schimbat în căminul de la Aldeni. Astfel că, dacă în timpul controalelor numărul angajaţilor era insuficient, în prezent, personalul a ajuns la 37. În plus, asistaţii declarau atunci că sunt bătuţi, abuzaţi sexual, sedaţi. În prezent, beneficiarii nu se mai plâng decât de faptul că sunt închişi în camere şi obligaţi să doarmă după-amiază, deşi nu-şi doresc acest lucru.

Proprietarul Căminului din Aldeni, Vasile Alexandru, unde Centrul de Resurse Juridice a reclamat că unii din cei internaţi ar fi legaţi de paturi, abuzaţi sexual sau obligaţi să muncească, afirmă că beneficiarii sunt "trataţi mai mult decât bine", oamenii spunând însă că sunt încuiaţi în camere şi stau înghesuiţi.

"Avem kinetoterapeut, asistent social, doctor pe probleme psihice, psiholog, asistenţi de specialitate, medic generalist. Oamenii primesc tratament, dar nu că spun eu, există un doctor care spune că dacă trebuie să le facem tratament, le facem. Aceşti oameni nu sunt încuiaţi la prânz în camere, le cerem doar să rămână în cameră, pentru că se deranjează unii pe alţii. De ce nu vă spun că le dau şi bani de ţigări, că i-am dus în Deltă sau la mânăstiri?", a spus Vasile Alexandru.

O femeie aflată în cămin a declarat jurnaliştilor care au mers la faţa locului că "mâncarea este foarte bună", au chiuvetă, apă caldă şi căldură", în timp ce alt asistat a intervenit afirmând: "De ce nu spui adevărul, de ce nu spui când te închide la prânz? Că te închide ca la puşcărie?".

Ulterior, bolnava a spus: "E adevărat că ne obligă să dormim, ne închid în cameră ca să nu-i deranjăm".

O altă femeie internată în căminul de la Aldeni a susţinut că, periodic, asistă la bătăi între bărbaţi, mulţi dintre ei fiind extrem de violenţi, dar susţine că nu a fost victima unei agresiuni nici din partea vreunui asistat, nici a personalului din unitate.

Jurnaliştii care au mers, joi, la căminul din localitatea Aldeni au constatat că beneficiarii locuiesc în camere mici, înghesuiţi, unii dormind câte doi în pat sau direct pe saltea. De asemenea, lenjeriile sunt rupte, unii dintre asistaţi nu au perne, păturile sunt vechi şi prăfuite în timp ce pe pereţi atârnă pânze de păianjen.

Referitor la aceste lucruri, Vasile Alexandru a recunoscut că spaţiul este "strâmt" şi că lenjeriile sunt rupte, dar pentru că beneficierii sunt violenţi.

Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi circa 90 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.

Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea Aldeni funcţionează de circa 20 de ani şi este deţinut de Vasile Alexandru. El spunea că unitatea funcţionează cu bani proveniţi din contractele încheiate cu primării de sector din Bucureşti, de unde sunt aduşi cei care beneficiază de serviciile căminului.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!