Dezvoltarea rachetelor hipersonice în Rusia, paralizată după ce FSB a început arestările pe bandă rulantă

Dezvoltarea rachetelor hipersonice în Rusia, paralizată după ce FSB a început arestările pe bandă rulantă

Persecutarea oamenilor de știință ruși care au fost implicați în cercetarea rachetelor hipersonice ucide, de fapt, această ramură a științei, comentează publicația independentă The Moscow Times . După ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) i-a vânt pe cei care au fost bănuiți de trădare, nimeni nu vrea să fie următorul urmărit de succesorul KGB-ului, pentru munca în acest domeniu, inclusiv în proiecte aprobate de stat.

Instanțele din Rusia au condamnat deja patru fizicieni la pedepse cu închisoarea cuprinse între 12 și 15 ani. Cel mai recent, la începutul lunii septembrie, a fost Alexander Șipliuk, director al Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe, care a petrecut mai mult de 10 ani dezvoltând rachete hipersonice.

Acesta, precum și alți cercetători, a fost găsit vinovat de trădare de țară: ar fi transmis date clasificate Chinei în cadrul unei conferințe științifice din 2017. Șipliuk a pledat nevinovat.

Unul dintre primii care au fost acuzați că au trădat patria în 2018 a fost Viktor Kudriavțev, un specialist de vârf al Institutului Central de Cercetare în Inginerie Mecanică.

Omul de știință nu a trăit pentru a fi judecat. După un an și două luni în centrul de detenție preventivă Lefortovo a fost eliberat pe propria răspundere din motive de sănătate și a murit la începutul anului 2021.

Viktor Kudriavțev avea 75 de ani și devenise cel mai în vârstă deținut al centrului de detenție preventivă.

Alți doi oameni de știință în vârstă, Dmitri Kolker și Roman Kovalev, care sufereau de cancer, au fost arestați și au murit la scurt timp după aceea.

Acțiunile FSB, fostul KGB, au speriat întreaga comunitate științifică din Rusia, consemnează publicația independentă.

În timp ce alți cercetători așteaptă să fie judecați, mulți oameni de știință au încetat să mai facă cercetări semnificative în domeniul hipersonic și al aerodinamicii de mare viteză, a declarat pentru Wall Street Journal fiul lui Viktor Kudriavțev, Iaroslav, de asemenea fizician, care trăiește în prezent la Paris.

„Acesta este pur și simplu sabotaj din partea autorităților și, în primul rând, dăunează științei rusești. Încercând să mențină secretul în cercetarea militară, acestea ucid practic știința civilă în aceste domenii”, a spus Iaroslav Kudriavțev, conform The Moscow Times.

Mulți dintre cei acuzați de trădare nici măcar nu erau implicați în dezvoltarea militară. Viktor Kudriavțev, de exemplu, a lucrat în cadrul unui program științific european aprobat și parțial finanțat de guvernul rus, a declarat Iaroslav. Dar când a început vânătoarea de spioni, tatăl său a devenit o țintă ușoară, deoarece era un coordonator din partea Rusiei. „Schimburile științifice se făceau prin intermediul lui. El a fost arestat pentru că era persoana care transmitea informații participanților occidentali la proiect”, a precizat Iaroslav Kudriavțev.

Programul „excludea destul de clar cercetarea militară”, se arată într-o scrisoare de susținere pentru Viktor Kudriavțev, publicată în 2019 de Institutul Fond Karman pentru dinamica fluidelor din Belgia.

FSB deschide aceste dosare penale împotriva cercetătorilor ruși în mare parte „pentru a se convinge pe sine și pe Putin că Rusia are într-adevăr realizări științifice de vârf și că spioni din întreaga lume încearcă să le fure”, a declarat pentru WSJ avocatul Evgheni Smirnov, care a apărat în instanță persoane acuzate de trădare, inclusiv oameni de știință.

Anterior, Smirnov a declarat că, în discuții neoficiale, ofițerii FSB au recunoscut că arestările sub acuzația de transmitere de informații clasificate despre armele hipersonice rusești au fost făcute „la cerere”. Anchetatorii au spus în mod explicit că îi raportează lui Vladimir Putin despre fiecare astfel de caz care vizează oameni de știință, a spus Smirnov.

În ultimii șase ani, 12 persoane care au fost implicate în cercetări privind domeniul hipersonic au fost arestate, a estimat la începutul lui 2024 serviciul rus al BBC.

FSB a început să vâneze oamenii de știință în 2018, după ce Vladimir Putin a prezentat rachete hipersonice „fără egal în lume” în discursul său în fața Adunării Federale.

Noua armă va fi capabilă să depășească toate sistemele moderne de apărare antirachetă și va fi „practic invulnerabilă”, a spus el.


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Sondaj BCS cu cifre mai aproape de realitate

3 De citit...

4 Apar dezvăluiri din interior de ce a decis Iranul să lanseze atacul surprinzător de puternic cu rachete balistice

5 Foarte interesante amănunte...