Dezvăluirile unui comandant despre incursiunea în Rusia: „Am mers direct din Torețk în Kursk”. Imagini de pe front cu asalturile ucrainene

Dezvăluirile unui comandant despre incursiunea în Rusia: „Am mers direct din Torețk în Kursk”. Imagini de pe front cu asalturile ucrainene

Comandantul Brigăzii Separate 95 de Asalt Aerian a povestit cum unitatea sa a plecat direct de pe frontul din Torețk pentru a lua parte la incursiunea în regiunea rusă Kursk și a dat detalii despre rolul vehiculelor de luptă Mardar de producție germană, respectiv Bradley, livrate Ucrainei de către SUA, relatează Ukrainska Pravda.

Trupe rusești pe frontul din Kursk FOTO PROFIMEDIA

Trupe rusești pe frontul din Kursk FOTO PROFIMEDIA

Comandantul Brigăzii 95 de Asalt Aerian, colonelul Oleg Apostol a făcut dezvăluiri despre ofensiva din Kursk într-un interviu pentru portalul ucrainean Novinarnia.

Apostol a relatat că unitatea sa a primit ordin de a trece granița în Rusia pe când era angajată în lupte grele pentru orașul Torețk, în regiunea estică Donețk. El a subliniat că soldații săi s-au adaptat rapid la noile condiții de luptă, în pofida faptului că au avut un timp minim pentru a se pregăti.

Brigada sa a cucerit mai multe așezări în regiunea Kursk, între care satele Pogrebki, Hitrovka și Kamișevka, pe care le deține în continuare. Comandantul ucrainean a subliniat rolul important al manevrelor și al raidurilor în această operațiune, în condițiile în care liniile de apărare ale rușilor în zonă nu erau stratificate, permițând forțelor ucrainene să acționeze mai flexibil.

„Am intrat mai greu decât brigăzile 80 și 82. Acestea au avut timp să se pregătească, or noi am mers direct de la Toretsk în regiunea Kursk, ne-au dat doar trei zile să ne pregătim. Trei zile, inclusiv drumul”, a spus el.

El a punctat rolul important jucat de aviație, și anume de aeronavele MiG și Su, care au fost recondiționate pentru a transporta bombe occidentale. Asta le-a permis să lovească țintele cu o eroare de doar doi-trei metri. Apostol a spus că aceste lovituri au simplificat substanțial operațiunile militare.

„Dacă trebuie să lovim o anumită țintă, avem capacitatea de a face acest lucru. Dacă trebuie să utilizăm HIMARS, nicio problemă. Au avut și aceste rachete rolul lor”, a explicat el.

Totodată, comandantul ucrainean a subliniat importanța echipamentelor furnizate de Germania, și anume vehiculele de luptă pentru infanterie Marder, care au fost folosite pentru a străpunge efectiv pozițiile rusești.

„În regiunea Kursk, acestea[vehiculele Marder] au lucrat ca o secerătoare, distrugând clădirile în care se ascundeau rușii. Dacă nu ar fi fost astfel de echipamente, nu știu dacă aș fi ocupat satul Malaia Loknia", spune Apostol.

Rolul vehiculelor pentru infanterie

El a lăudat, de asemenea, eficacitatea vehiculelor de luptă pentru infanterie M2 Bradley livrate de SUA, dar a spus că și-ar dori să aibă la dispoziție arme și mai puternice pentru aceste vehicule.

Apostol admite că a devenit mai dificil de luptat în regiunea Kursk. El a menționat că forțele de elită, infanteriștii marini și trupele de asalt aerian au fost redistribuite în regiunea Kursk. „Va fi greu să luptăm, va fi greu să menții totul”, a adăugat el.

„Există deja o linie de contact în regiunea Kursk. Pentru a distrage atenția rușilor de aici, trebuie să preluăm un alt front și să ne mutăm acolo", a spus Apostol.

După cum se știe din surse de informații deschise, nucleul operațiunii Kursk a fost reprezentat de două brigăzi ale Forțelor de asalt aerian ale Ucrainei – Brigada 80 din Liov și Brigada 82 din Cernăuți, formată anul trecut. În a doua săptămână de operațiune, acestora li s-a alăturat o parte din Brigada 95 Aeropurtată, experimentată în luptă.

Pavlo Rozlach , alias Vedmid („Ursul”), comandantul Brigăzii de Asalt aerian 80 Separate din Galicia, a declarat că parașutiștii din Brigada 80 au reușit să se infiltreze pe teritoriul Rusiei cu două zile înainte de începerea operațiunii, ceea ce le-a permis să perturbe sistemul de comunicații și să dezorienteze unitățile rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

3 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

4 Surpriză de proporții! / Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile

5 „Probabil aţi văzut deja ce s-a întâmplat în România” / Mesajele subversive ale pionilor Moscovei care caută sabotori în Europa