Dezvăluirile unor români din orașul unde zeci de mii de oameni trăiesc în cuști ca animalele. „E 110.000 de euro sau chiar mai mult în Cluj”
Doi cunoscuți vloggeri români au filmat în Hong Kong, deopotrivă un oraș al miliardarilor și al oamenilor care trăiesc în cuști precum animalele. Deși e un oraș al luxului, ce are mai multe magazine Louis Vuitton decât Parisul, peste 1,6 milioane de oameni trăiesc aici sub limita sărăciei.
Vloggerul Cristi arată cuștile în care trăiesc zeci de mii de oameni în Hong Kong. FOTO Print Screen
Cristi și Ralu au vizitat Hong Kong, un oraș care nu seamănă cu niciun altul, în care s-au stabilit nenumărați miliardari, dar alături de ei își duc traiul de pe o zi pe alta zeci de mii de oameni săraci care trăiesc în celebrele apartamente-sicriu, de fapt un fel de cuști pentru animale. Oamenii caută răcoarea oriunde o pot găsi, în timp ce cuștile lor metalice se încing la peste 45 de grade, la soare.
„Cândva a existat un oraș cu adevărat distopic, se numea Kawloon Walled City, captiv între China continentală și Hong Kong-ul britanic. Cel mai dens populat oraș din istoria omenirii. Sechelele sale fac ca mulți oameni să trăiască chiar și astăzi, efectiv, în cușcă”, au spus cei doi tineri.
În debut, cei doi au explicat cum s-a ajuns aici și au făcut o introducere în istoria Hong Kong-ului, disputat de-a lungul anilor de britanici și chinezi, după ce primii, ajutați de francezi, au învins China în celebrul Război al Opiului.
Opulență și sărăcie lucie
După invazia japoneză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sute de mii de chinezi au încercat să se refugieze aici din calea sadicilor invadatori. Treptat, Hong Kong a devenit suprapopulat. Problema locuințelor nu a fost rezolvată nici până în prezent, ba chiar s-a înrăutățit, iar azi Hong Kong e probabil orașul cu cea mai densă populație.
„Este o adevărată dramă. Oamenii trăiesc pe acoperiș, oamenii trăiesc în cuști. Au construit case pe bloc. Din tinichea, imaginați-vă vara la 45 de grade. Noaptea dorm acolo și ziua stau aici. Ziua stau aici, noaptea trăiesc acolo pe acoperiș, se prăjesc acolo. Există povești care spun că sunt oameni care închiriază același pat, în aceiași casă, în funcție de tura pe care o au la job. De exemplu, eu lucrez toată ziua, tu stai și dormi, tu te angajezi noaptea. Și când tu pleci la muncă, eu mă întorc acasă. Și dorm în patul ăla și plătim chirie juma-juma. Asta într-un loc în care opulență cum e la tot pasul. În Hong Kong sunt mai multe Bentleys decât în Anglia în momentul de față. În Hong Kong sunt mai multe magazine de lux pe metru pătrat decât am văzut în orice altă parte”, au mai spus cei doi vloggeri.
Mai rău ca la noi cu locuințele
Cristi admite că nu doar cei din Hong Kong se confruntă cu problema locuințelor. În ultimii ani, aceasta a devenit o problemă la nivelul întregii Europe, iar România nu putea să facă excepție. Cel mai bun exemplu ar fi aici Clujul, spune el.
„Chestia asta se întâmplă peste tot. Și acum ne întreabă cât costă un apartament la noi în țară și care sunt salariile. O să fie foarte dezamăgită când o să afle că și la noi costă un apartament de 50 de metri pătrați 110.000 de euro sau chiar mai mult în Cluj. Și salariile sunt de 400. Adică înțeleg situația dramatică Hong Kongului. Însă cumva ce mi-ar plăcea să explic e că începe să nu mai fie atât de anormal Chestia asta că oamenii să nu își permită Să își cumpere o casă de-a lungul unei vieți întregi. Sau că chiria mănâncă 70-80% din salariul. Vorbeam cu un tip din Toronto, vorbeam cu unul din Londra și cu unul din Olanda. E foarte greu să supraviețuiești. Și cumva nu vreau să-i scad importanța dramei din Hong Kong, dar e o chestie care începe să se împrăștie în toate economile vestice”; a spus vloggerul Cristi.
„Am făcut un calcul estimativ că ar dura 10 ani de salariu să-ți iei o casă în România. Și 21 în Hong Kong. Cu salariu mediu 100% dedicat doar locuinței”, a adăugat el.
Sursa: adevarul.ro