Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

A făcut valuri mari, recent, o dezvăluire extrem de fierbinte a jurnalistului de investigații Cornel Ivanciuc, potrivit căreia, la începutul anului 2009, Florian Coldea a emis un ordin intern în SRI prin care serviciul urma să fileze toți membrii Parlamentului. Dezvăluirea era coroborată cu un scandal produs în SRI în aceeași perioadă, cînd un colonel din serviciu semnalase oficial directorului SRI despre un ordin abuziv al lui Coldea și sfîrșise prin a fi tras pe linie moartă. Ivanciuc afirmă că ordinul contestat era exact cel de interceptare a parlamentarilor și că aflase asta chiar de la colonelul care cutezase să-l înfrunte pe Coldea. Încă nu avem o confirmare limpede privind prezumtivul ordin. Dar, în context, merită reamintit un incident de maximă gravitate produs exact în aceeași perioadă, care a aruncat scena politică în aer în anul electoral 2009. Mai precis, în ianuarie 2009, prezent într-o emisiune la Realitatea TV, fostul director al SIE și fost consilier prezidențial Claudiu Săftoiu a aruncat o bombă nucleară, dezvăluind cu subiect și predicat că preşedintele Traian Băsescu ştia conţinutul discuţiilor între liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu din interceptări ilegale ale serviciilor, în baza cărora lua ulterior decizii politice. Un fost șef de stat și un președinte al celui mai mare partid. Watergate curat.
„Eu am aflat de intervenţii politice care se bazează pe informaţii şi interceptări ilegale, acum un an, acum doi ani şi am aflat de la preşedintele României că el ştia ce vorbeau Iliescu şi Mircea Geoană”, a declarat Săftoiu la Realitatea TV.
Dat fiind backgroundul său politic și de intelligence, afirmația lui Săftoiu a prins imediat și a declanșat un scandal mamut în politică. Președinția a reacționat prompt:
„Administraţia Prezidenţială respinge afirmaţiile făcute de către dl Claudiu Săftoiu în cadrul unei emisiuni de televiziune, prin care acesta sugera existenţa unor interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice dintre doi lideri politici. Administraţia Prezidenţială îi solicită dlui Săftoiu să probeze afirmaţiile făcute”, se arăta într-un comunicat al președinției.
”De asemenea, Administraţia Prezidenţială face apel la mass-media să trateze cu maximă reticenţă astfel de afirmaţii care reprezintă intoxicări fără nicio bază reală şi cu o evidentă tentă politică”, mai menționa comunicatul. Președintele Băsescu a ieșit public și a anunțat că-l dă în judecată pe fostul său consilier, Ion Iliescu a reacționat nervos, spunînd ”să le fie rușine!”, iar fostul președinte Emil Cosntantinescu a cerut urgent o comisie parlamentară de anchetă a afirmațiilor fostului consilier prezidențial. O zi mai tîrziu, purtătorul de cuvînt al preşedintelui Băsescu, Valeriu Turcan, a anunţat că şeful statului consideră că Parchetul General ar trebui să se autosesizeze, dacă nu, o va face el.
„Administraţia prezidenţială îi solicită din nou domnului Claudiu Săftoiu să probeze afirmaţiile făcute ieri. Afirmaţiile dlui Săftoiu sunt iresponsabile şi neadevărate, iar preşedintele va urma calea legală”, a spus Valeriu Turcan.
El a menţionat că, „dacă există persoane care spun că au primit informaţii privind viaţa privată sau politică a unor cetăţeni români, poziţia preşedintelui este următoarea: respectivele persoane se fac vinovate de tăinuirea unor astfel de presupuse derapaje”. Scandalul bubuise și se extindea periculos. Săftoiu a făcut un joc oarecum bizar: imediat după emisiune, el a revenit cu precizarea că se referea la declaraţii pe care şeful statului le făcea în presă şi nu că îi spunea lui despre aceste convorbiri.
„Este vorba de declaraţiile pe care Băsescu le dădea în presă, nu că-mi spunea mie. Am aflat din surse publice că preşedintele ştia că anumiţi politicieni vorbeau la telefon despre politică, asta nu înseamnă că mi-a spus personal”, a spus el, lăsînd impresia că bate în retragere. Doar că, a doua zi, el a făcut revenirea revenirii, declarînd presei că are probe în sprijinul spuselor sale și că una din probele sale este o declaraţie din 2007 a şefului statului, care preciza că ştie de mecanismele prin care se denigrează anumite instituţii, menţionînd că această declaraţie i-a trezit suspiciuni.
„Am practic monitorizări de presă din octombrie 2007, la Radu Moraru, în care preşedintele Băsescu spune: «Ştiu situaţii în care director de ziar, om de afaceri, om politic stabilesc: «Pornim campanie pe instituţia X. Şi ştiu două instituţii în care ştiu foarte bine mecanismul care face ca un om de afaceri, politician, director de ziar să genereze o politică de denigrare a unei instituţii. Şi mai e un alt ziar cu o altă televiziune care are de asemenea ţintă o instituţie». «Ştiu» spune preşedintele. De unde ştie?”, a spus Claudiu Săftoiu.
El a încercat să îşi explice de unde ştia Traian Băsescu acele mecanisme, menţionînd că astfel de informaţii i-au ridicat suspiciuni.
„I le-a spus cineva aceste mecanisme. Colportează bîrfe şi le transmite la nivel de informaţie naţională. Acest lucru m-a făcut să mă îngrijorez şi să îmi ridice suspiciuni”, a spus Claudiu Săftoiu.
Întrebat ce fel de suspiciune i-a ridicat declaraţia preşedintelui, fostul consilier prezidenţial a spus că a fost o suspiciune pe care i-a indus-o preşedintele vorbind „despre oameni care pică pe tehnică de interceptare, elemente care ţin de discuţii ale unor lideri ai opoziţiei din acel moment referitoare la acţiuni politice şi care în mod normal nu ar trebui să apară într-o discuţie la asemenea nivel”. Scandalul a dat naștere imediat unei alte acțiuni. Mai exact, în 2007, pe fondul unor controverse legate de modul în care să făceau interceptările, Parlamentul a decis constituirea unei comisii speciale privind interceptarea comunicaţiilor. În noiembrie 2008, Comisia a depus un Raport la Birourile Permanente, însă acest raport nu a mai fost – de ce nu ne miră? – dezbătut de către Legislativ. Profitînd de scandalul Săftoiu, PNL a cerut oficial convocarea plenului Parlamentului pentru dezbaterea raportului interceptărilor lăsat la dospit în sertare.
„Clasa politică nu trebuie să evite discutarea acestui subiect, problema posibilelor interceptări ilegale ştirbind credibilitatea serviciilor de informaţii şi ridicînd semne de întrebare asupra respectării drepturilor şi libertăţilor civile”, declara atunci deputatul PNL George Scutaru. După alte cîteva zile, vine un nou scandal: vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat că o convorbire telefonică purtată anul trecut cu un parlamentar PRM îi fusese interceptată ilegal, iar conţinutul acestei discuţii ar fi ajuns apoi la liderii PDL Vasile Blaga şi Adriean Videanu.
Teodor Atanasiu a spus că nu ştie dacă era ascultat telefonul său sau al parlamentarului respectiv, precizînd însă că discuţia purtată a fost înaintea unei moţiuni de cenzură a Guvernului din luna septembrie a anului 2008, la care parlamentarul în cauză nu dorea să se prezinte la vot.
Atanasiu a precizat că din declaraţiile fostului parlamentar a aflat că acesta ar fi fost sunat a doua zi de Blaga şi Videanu care, ştiind de convorbirea telefonică purtată, ar fi încercat să-l determine pe parlamentar să se prezinte la vot.
„Păi spuneţi-mi şi mie, dl Videanu şi dl Blaga au servicii de interceptare a telefoanelor? Nu, că e ilegal. Păi dacă serviciile cumva ne ascultau telefoanele au ele o obligaţie legală să dea textul unei asemenea convorbiri adversarului politic al PNL, partidul de opoziţie din vremea aceea a PDL şi unor doi lideri ai acestui partid? Nici vorbă. Deci de unde ştiau, la nici 24 de ore de convorbirea telefonică, cei doi lideri PDL?”, a spus Atanasiu, într-o conferință de presă.
Întrebat dacă crede că există un adevăr în declaraţiile lui Claudiu Săftoiu privind înregistrarea telefoanelor, Teodor Atanasiu a precizat că, personal, crede că „nu este o fărîmă de adevăr, ci a fost adevărul gol goluţ”. Apropierea campaniei pentru alegerile europarlamentare a făcut ca scandalul să se stingă, iar Băsescu a anunțat că nu îl mai dă în judecată pe Săftoiu, adică pupat Piața Independenții, în stil mioritic. Trăgînd linie și adunînd, peste ani, putem spune, totuși, că prea multe evenimente legate de activitatea statatului-paralel din acei ani, cînd se consolida vertiginos ”imperiul” Băsescu-Kovesi-Coldea-Dumbravă-Maior și alții ca ei, au rămas neexplicate. (Bogdan Tiberiu Iacob)/ inpolitics.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”