DEZVĂLUIRI/Judecătoarea Camelia Bogdan, veste proastă pentru PENALI: NU RENUNȚ!

DEZVĂLUIRI/Judecătoarea Camelia Bogdan, veste proastă pentru PENALI: NU RENUNȚ!

Pe 3 noiembrie, în timp ce ţara era în doliu după tragedia de la clubul Colectiv, colegiul de conducere al Curţii de apel Bucureşti a luat o decizie suprinzătoare, care pune sub semnul întrebării chiar principiul inamovibilităţii magistraţilor. A decis să o mute de la secţia Penală la cea de Contencios administrativ pe judecătoarea Camelia Bogdan, cea care i-a condamnat la ani grei de închisoare pe magnaţii Dan Voiculescu şi Marian Iancu şi a dispus confiscarea specială a averii lor.

Aceasta în condiţiile în care judecătoarea Viorica Costiniu, al cărei soț a fost condamnat pentru corupţie şi este acuzată de lipsă de imparţialitate în procesele DNA, este menţinută la secţia Penală. Şefa CAB este Lia Savonea, soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de detenţie pentru corupţie.

Judecătoarea Bogdan a reacţionat pe un forum intern al magistraţilor. România Curată a reuşit, prin intermediul unui magistrat care a dorit să îşi păstreze anonimatul, să intre în posesia mesajului scris de judecătoare pe forumul magistraţilor. Redăm mai jos un fragment:

“Dragi colegi, 

Vă mulţumesc pentru mesaje şi pentru susţinere! Eu voi ataca planificarea de şedinţă de la sfârşitul anului, dacă nu voi fi planificată în şedinţe la Secţia penală…mi-am exprimat disponibilitatea să intru şi acolo unde Curtea are nevoie de mine, contenicos, comercial, fără a renunţa la sedinţele din penal…şi…nici la obligaţia de a mă perfecţiona în mod continuu, indiferent de ce mi s-ar aduce la cunoştinţă că ar zice unii şi alţii (…) Adevărul e că pentru a stăpâni Dreptul penal al afacerilor e nevoie de cunoştiinţe pluridisciplinare…şi…sunt multe lucruri de învăţat…dacă nu citesc, nu îmi dezvolt raţionamente noi…dar la penal nu voi renunţa niciodată (…)

Vă mulţumesc pentru gândurile frumoase într-o perioadă nu tocmai frumoasă din viaţa mea!”, a scris judecătoarea Camelia Bogdan pe forumul intern al magistraţilor.

Judecătoarei i se reproşează că participă la prea multe cursuri de perfecţionare şi lipseşte prea mult de la instanţă. Potrivit Colegiului de conducere al Curţii de apel Bucureşti, “doamna judecător Camelia Bogdan activează în cadrul Secţiei a II-a penale a Curţii de la 1 iulie 2014 şi încă de la început dumneaei s-a angajat să participe la diverse manifestări ştiinţifice (seminarii/conferinţe), la unele dintre acestea fără să aibă avizul conducerii Curţii, fapt ce a condus uneori la neparticiparea acesteia în şedinţele de judecată în care fusese planificată, fiind nevoiţi să participe judecătorii din planificarea de permanenţă. În alte situaţii, doamna preşedinte a Secţiei a II-a penale a trebuit să solicite Colegiului de conducere modificarea planificărilor şedinţelor de judecată pentru a permite doamnei judecător Bogdan Camelia să participe la unele evenimente, la care îşi luase angajamentul că va participa fără să solicite în prealabil acordul conducerii Curţii“, se arată în “rechizitoriul” pe baza căruia judecătoarea Bogdan a fost mazilită de Colegiul de conducere al CAB.

Aşa că în şedinţa Colegiului din 3 noiembrie s-a luat decizia mutării judecătoarei Bogdan pentru 3 luni de la secţia Penală la secţia Contencios, împreună cu un alt magistrat. Explicaţia oficială a fost că sunt foarte multe dosare pe rol la secţia Contencios şi este nevoie de magistraţi acolo. “Evaluând nevoile de moment ale secţiilor penale, s-a apreciat că, pentru o perioadă limitată de timp, 2 judecători pot fi planificaţi în şedinţele de judecată ale Secţiei a VIII de contencios administrativ şi fiscal, în număr egal cu cei desemnaţi din materia civilă, judecătorii nefiind mutaţi, ci rămânand în schema secţiilor iniţiale. Măsurile astfel dispuse au caracter temporar, au fost adoptate exclusiv în scopul mai sus enunţat, pe o durată de 3 luni, cu posibilitatea reevaluării în funcţie de nevoile concrete ale instanţei“, se arată într-un comunicat al Curţii.

Soţia unui corupt este menţinută la Penal

Decizia de mutare chiar şi temporară a judecătoarei Camelia Bogdan este surprinzătoare în contexul în care judecătoarea Viorica Costiniu este menţinută la Secţia Penală, deşi este acuzată de procurorii DNA de lipsă de imparţialitate. Viorica Costiniu are soţul condamnat definitiv pentru corupţie. Fostul judecător şi şef al Secţiei Civile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Florin Costiniu, a primit 4 ani cu suspendare în dosarul în care fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de detenţie. Acest lucru nu îl împiedică pe fostul magistrat să încaseze lunar de la statul român o pensie de peste 16.000 de lei. Ultima ispravă a judecătoarei Costiniu de la Curtea de apel Bucureşti a fost să îl elibereze din arest pe primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu şi să îl plaseze în arest la domiciliu cu obligaţia să poarte brăţară electronică, deşi toată lumea ştie că Poliţia Română nu are încă astfel de dispozitive de supraveghere.

CV-ul judecătoarei Bogdan. Mutarea magistratului este cu atât mai surprinzătoare dacă ţinem cont cine este judecătoarea Camelia Bogdan. Este former fellow al Departamentului american de stat, magistrat specializat în combaterea spălării banilor şi recuperarea prejudiciilor, cu două doctorate la activ la facultăţile de drept din Bucureşti şi Strasbourg.

Judecătoarea Bogdan este cea care, împreună cu colegul de complet Alexandru Mihalcea, l-a condamnat pe Dan Voiculescu, mogulul Antenelor, la 10 ani de închisoare, maximumul pedepsei pentru spălare de bani. Mai mult, cei doi magistraţi au decis şi confiscarea specială a averii lui Voiculescu şi a sediilor Grivco si Antenelor, pentru recuperarea prejudiciului uriaş de 60 de milioane de euro. Cei doi tineri magistraţi l-au condamnat la 12 ani de detenţie pe Marian Iancu. De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea averii lui Iancu şi a sumelor transferate în străinătate în Monaco, Elveţia, Marea Britanie şi Delaware, SUA pentru recuperarea prejudiciului de peste 35 de milioane de dolari şi a produsul infractiunii de peste 200 de milioane de dolari.

Magistratul Camelia Bogdan a fost în completul care îl judeca şi pe magnatul Ovidiu Tender

Ea a fost recuzată şi înlocuită din complet de colegele ei, Luminiţa Cristiu-Ninu şi Codruţa Strâmb. Aceste două judecătoare au anulat şi decizia de extindere a sechestrului dispusă de completul format din judecătorii Daniel Donţete şi Camelia Bogdan asupra averii din străinatate a lui Tender şi a rudelor sale, inclusiv a proprietăţilor din Sierra Leone, Senegal şi Guinea Bissau. Plus asupra rafinăriei Rafo Oneşti deţinută de Petrochemical Holding Viena reprezentată de oligarhul rus Yakov Goldovsky. Jurnaliştii de investigaţie de la Riseproject au susţinut atunci că miza anulării extinderii măsurilor asiguratorii a fost sechestrul de la Rafo, însă surse judiciare informate afirmau că adevarata miza erau proprietăţile lui Tender din Africa.

“Se vor efectua comisii rogatorii în Austria (pentru societăţile Petrochemical Verwaltungs AG, care este acţionar unic la Petrochemical Holding GMBH), Sierra Leone, Senegal”, a scris judecătoarea Bogdan în decizia din 11 mai 2015 de extindere a sechestrului asupra proprietăţilor lui Tender din străinătate şi asupra activelor Rafo.

Până la urmă, Tender a primit 12 ani de detenţie cu o zi înainte să intrevină prescrierea faptelor.

Din sentinţa finală lipseşte însă partea cu dispunerea de comisii rogatorii în străinătate. Ceea ce reprezintă o diferenţă dintre sentinţa din 11 mai 2015 dispusă de judecătorii Camelia Bogdan şi Daniel Donţete şi cea din 8 iunie 2015 dispusă de magistraţii Alexandru Mihalcea şi Georgiana Tudor.

Tender şi Iancu au sponsorizat serviciile secrete şi Palatul Cotroceni

Ovidiu Tender a sponsorizat în 2002 reuniunea de la Snagov a serviciilor secrete din ţările NATO, organizată de fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeș şi ofițerul olandez Willem Matser. Un an mai târziu, Matser a fost arestat pentru spălare de bani proveniţi din traficul cu droguri columbiene. Potrivit jurnalistului de investigaţie Paul Radu, firma fraţilor Iancu, VGB Oil, a sponsorizat mai multe acţiuni sociale ale Administraţiei prezidenţiale în al doilea mandat de preşedinte al lui Ion Iliescu. Deşi era judecat pentru o fraudă uriaşă, Tender a fost invitat pe pajişte de 4 iulie 2013 la Ambasada SUA.

Cine e judecătoarea Savonea. Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti este condus de judecătoarea Lia Savonea, şefa Curții de Apel Bucuresti. Ea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, aflat în puşcărie pentru 7 ani pentru corupţie, şi cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie, primarul suspendat al sectorului 5, acuzat şi el de corupţie.

Reclamată la Inspecţia judiciară. Conducerea CAB a sesizat în mai multe rânduri Inspecţia Judiciară a CSM pentru nerespectarea procedurilor de către judecătoarea Camelia Bogdan. În 4 cazuri, sesizările au fost clasate. Acum, magistratul este vizat de o nouă sesizare pornită chiar de la judecătoarea Viorica Costiniu pentru că ar fi dispus o soluţie de recuzare prin telefon. SURSA  romaniacurata .


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...