DEZVĂLUIRI/Cioloș, FILAT de „Doi ș’un sfert”! A cam băgat FRICA-N EI!
Cu ceva vreme in urma, dezvaluiam ca, la doar cateva zile dupa ce cabinetul Ponta prelua puterea la Palatul Victoria, Vlad Stoica, proaspat numit sef al Cancelariei premierului, era filat agresiv de catre cei de la „Doi s’un sfert”, intr-o cafenea din Capitala. Au trecut anii de atunci, multe s-au schimbat in tara asta, dar iata ca ofiterii care ajunsesera sa transforme Directia de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne intr-un fel de SRL particular pus la dispozitia a diverse grupuri de influenta tot nu si-au pierdut naravul.
Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, la scurt timp dupa ce guvernul tehnocrat a fost instalat de „vocea strazii” la Palatul Victoria, si cu toate ca DNA-ul deja le sufla in ceafa, unii dintre fostii sefi ai „Doi s’un sfert” s-ar fi pus pe interceptat, cu totul ilegal, noua conducere a Corpului de Control al premierului Dacian Ciolos. Iar miza acestui filaj paralel, se intelege, era una uriasa, din moment ce, dupa preluarea postului de catre Valentin Mircea, structura subordonata direct lui Ciolos a declansat un val de anchete proprii la diverse institutii. Asa ca, probabil, „partea intunecata” a DIPI care s-a pretat la asemenea ilegalitati vroia sa afle din timp ce controale urmeaza a fi dispuse, pentru a avea timp sa-si avertizeze „clientii” care ar fi fost vizati. Iar aceasta noua dezvaluire nu face decat sa demonstreze inca o data, daca mai era nevoie, cat de important este ca sa se mearga pana la capat cu curatenia generala declansata recent de noul ministru de Interne. Pentru ca, daca nu se va extrage tot „puroiul” strans atata amar de vreme la nivelul anumitor structuri din MAI, atunci toate eforturile de resetare a ministerului vor ramane unele laudabile, dar zadarnice.
I-au bagat la „urechelnita”
Este clar ca venirea la Palatul Victoria nu i-a incantat peste masura pe reprezentantii partidelor politice. Dupa cum nici clientela acestora nu a privit cu ochi buni preluarea Puterii de catre Dacian Ciolos si tehnocratii sai. Mai ales ca, fara a mai avea obisnuitele „urechi” in guvern, oamenii din umbra, recunoscuti sponsori ai partidelor, nu mai puteau accesa in timp real ce se discuta pe la Palatul Victoria. Asa ca, probabil disperati de faptul ca nu reusesc sa penetreze cu metodele traditionale noua echipa guvernamentala, au facut apel la niste profesionisti care sa faca pentru ei aceasta treaba murdara. Si, dupa cum sustin sursele noastre, o parte dintre fostii sefi de la DIPI, facand parte din gruparea recunoscuta pentru „combinatiile” mai mult decat banoase pe care le faceau pe seama informatiilor obtinute cu ajutorul functiilor detinute, au pus botul la aceasta noua „misiune privata”. Sau, de ce nu, obisnuiti din instinct sa stranga ca harciogii date carora sa nu le dea apoi drumul pe cursul firesc al raporturilor informative, ci sa le foloseasca „pe persoana fizica”, au acceptat sa-i bage la „urechelnita” pe noii membri ai Corpului de Control al premierului. Adica pur si simplu sa le intercepteze convorbirile sau sa-i ia „ambiental”, dupa caz.
Tsunami de anchete
La data de 17 noiembrie, la instalarea guvernului Dacian Ciolos, acesta a preluat si cele 54 de actiuni de control aflate pe atunci in desfasurare. Iar in doar cateva zile au fost initiate puzderie de alte controale de mare importanta, printre care le amintim doar pe cele de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Transporturilor, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Regia Autonoma a Padurilor – Romsilva, Compania Nationala de Investitii „CNI”-SA si, nu in ultimul rand, la Regia Autonoma „Administratia Protocolului de Stat”. Plus controale peste controale peste tot in tara. Iar despre toate aceste operatiuni in care luau contact cu documente straine, normal ca oamenii noului sef, fostul vicepresedinte de la Consiliul Concurentei, Valentin Mircea, discutau intre ei. Dar si cu premierul Ciolos, cel caruia trebuiau sa ii dea raportul cu privire la stadiul controalelor. Asa ca, practic, prin incercarea de interceptare a unor membri ai Corpului de Control, protejatii fostilor sefi de la „Doi s’un sfert” l-au filat inclusiv pe Dacian Ciolos. Si uite cum, din prea mult exces de zel, este posibil sa fi intrat pe domeniul sigurantei nationale, acolo unde chiar nu au atributii de serviciu. Asa ca este mai important ca oricand ca MAI-ul sa aiba o structura de elita pentru a putea face cu adevarat munca de intelligence si de a combate eficient asemenea vulnerabilitati a propriilor cadre. Si acest lucru se poate face doar cu viitoarea directie de „afaceri interne”, care va fi construita cu oameni tineri, dupa „radierea” din organigrama Internelor a DIPI si DGA, doua structuri care, din pacate, au fost virusate prea adanc de catre acum destructurata „fratie a chestorilor”. Fratie din care tocmai a plecat si Florentin Robescu, cel care a luat la randul sau calea pensionarii. Cătălin TACHE