Dezvăluiri-ȘOC! Mari probleme de LEGALITATE la CNSAS cu avizul ăleia propuse de Toader la DNA!
Dezvăluiri-ȘOC! Mari probleme de LEGALITATE la CNSAS cu avizul ăleia propuse de Toader la DNA! Un membru CNSAS îi atrage atenția șefului instituției că acordarea avizului în cazul Adinei Florea, propusă din nou la DNA, ridică o serie de probleme de legalitate, dezvăluie G4Media.ro .
Acordarea avizului CNSAS în cazul Adinei Florea, propusă din nou la DNA de ministrul justiției, ridică o serie de probleme de legalitate, atrage atenția un membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității într-o notă adresată pe data de 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet. Alexandra Toader susține că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare, nu a mai avut loc și că documentul (avizul de necolaborare) a fost întocmit înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față MApN.
Amintim că pe data de 27 decembrie ministrul justiției, Tudorel Toader, a trimis din nou propunerea ca Adina Florea să fie numită la șefia DNA, deși fusese respinsă de președintele Klaus Iohannis care a invocat tocmai probleme legate de avizul CNSAS.
Alexandra Toader îi solicită lui Buchet să specifice data la care se reportează ședința din 21 decembrie. ”Sunt chestiuni care trebuie gestionate corect, în ciuda presiunii existente în vederea soluționării rapide a situației cu care se confruntă CNSAS”, mai scrie Toader în nota transmisă șefului instituției. Alexandra Toader este membru CNSAS propusă de Administrația Prezidențială.
Toader mai arată că deși în cazul Adinei Florea se menționează că deține adeverința nr 5430/ 04.06.2009, cu menținere în anul 2017, ”s-a omis, în comunicatul din 22 noiembrie 2018, precizarea faptului că și în acest caz CNSAS trebuie să demareze procedurile de verificare.” De altfel, acest demers a fost inițiat ulterior, respectiv pe 3 decembrie 2018. ”În acest sens, sunt de părere că opinia publică trebuie corect informată, prin anunțarea faptului că instituția a declanșat procedurile și în cazul domniei sale”, susține Toader.
Redăm mai jos câteva pasaje relevante din nota consultată de G4Media.ro :
- ”Un alt element pe care vi-l semnalez privește ședința ”de urgență” convocată pentru data de 21 decembrie 2018, pentru a se vota doar menținerea adeverinței în cazul doamnei Adina Florea.
Ședința nu s-a mai ținut, în lipsă de cvorum. Cu toate acestea, publicarea pe pagina de internet a Ordinii de zi a ședinței din 21 decembrie 2018 poate crea confuzia că membrii Colegiului s-au întrunit la respectiva dată. În acest sens, consider necesară postarea pe site-ul CNSAS a unei mențiuni în dreptul Ordinii de zi a ședinței care nu a mai avut loc, care să lămurească acest aspect și, de asemenea, să se specifice data pentru care se reportează. De asemenea, consider că trebuie să li se transmită tuturor membrilor Colegiului proiectul ordinii de zi din data de 21 decembrie 2018. (…)
- În privința Notei de constatare S/DI/I/1737/19.12.2018, privitoare la doamna Adina Florea – inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 21 decembrie 2018, care nu a mai avut loc – vă semnalez faptul că a fost întocmită înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față, MApN. Acest aspect este unul de remarcat, întrucât legalitatea votului acesteia la o viitoare ședință ar putea fi contestată. În plus, data la care s-a emis ordinea de zi (20 decembrie), este anterioară momentului emiterii avizului Direcției Juridice (21 decembrie).”
Pe data de 27 decembrie, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat pe Facebook că a trimis din nou cele cinci propuneri, între care și Adina Florea, respinse în prima fază de președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate. Președintele a anunțat că refuză să o numească pe Adina Florea la șefia DNA, iar într-un comunicat de presă a invocat un articol din legea 303/2004, care cere verificarea din partea CNSAS.
Potrivit legii, pentru a fi numiți în funcții de conducere magistrații trebuie să aibă adeverință de la CNSAS de necolaborare cu Securitatea.