DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele/Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii ASF pentru a proteja City Insurance
Dan Odobescu, patronul firmei de asigurări City Insurance şi cumnat al fostului lider PSD Adrian Năstase, prin căsătoria cu sora Danei Năstase, a făcut numeroase presiuni asupra conducerii ASF în încercarea de a-şi proteja afacerea cu poliţe RCA.
„Am informaţia ca lideri PSD ar fi intervenit în mod direct, în repetate rânduri către conducerea ASF transmiţându-le instrucţiuni de protejare a lui City Insurance şi Euroins. Cristian Roşu (vicepreşedinte ASF – n. red.) mi-a recunoscut mie, de faţă cu un martor, că a primit nenumărate telefoane “de sus” în legătură cu cele 2 companii.
Era pur şi simplu îngrozit să dea ochii cu Odobescu care înjura pe faţă conducerea ASF. Am asistat şi eu o dată la asta, chiar în luna iunie când am auzit nişte înjurături foarte urâte în instituţie şi l-am recunoscut pe cel care înjura în gura mare: Dan Odobescu”, au declarat pentru Adevărul surse apropiate discuţiilor.
Cont fals cu 50 de milioane de euro
City Insurance „plimbă cu zăhărelul” Autoritatea de Supraveghere Financiară de peste 2 ani de zile, prezentând un extras de cont din care rezultă faptul că societatea de asigurări are în contul unei bănci din Elveţia suma de 50 milioane de euro.
Dacă această sumă de bani stă blocată în acel cont de peste 2 ani de zile, de ce acea sumă de bani rămâne fix 50 milioane de euro, în condiţiile în care orice sumă de bani aflată o perioadă mai îndelungată într-un cont suferă mici ajustări cauzate de dobânzi, taxe bancare, comisioane, etc. Doar acea sumă aflată de peste 2 ani în acel cont rămâne fix la aceeaşi valoare.
„Despre extrasul de cont fals sunt documente prin care conducerea ASF a fost avertizată în 2019 că există informaţii şi suspiciuni foarte ridicate că acel document este fals.
Firma City Insurance a fost scoasă ilegal de sub redresare financiară în 2018 la solicitarea expresă a conducerii ASF. Deloitte făcea atunci un Audit lui City. ASF a intervenit şi a transmis o adresă prin care a recunoscut valabilitatea extrasului de cont al lui City, astfel încât, Deloitte să verifice doar alte aspecte. Acea adresă ar fi fost semnată de un director din ASF, la solicitarea expresă a unei persoane din conducerea instituţiei. De aceea nicio firmă de audit nu a găsit nimic în neregulă cu acele extrase de cont. Pentru că au primit instrucţiuni din partea ASF să nu verifice acele extrase de cont”, a explicat sursa citată.
Cum a încercat City Insurance să păcălească ASF că are banii
Problemele City Insurance datează de mai bine de cinci ani, asigurătorul trecând deja în 2016 prin procedura de redresare financiară pe bază de plan ca urmare a faptului că se afla în dificultate financiară.
Şi atunci (ca şi acum în 2021) conducerea City Insurance a prezentat ASF o serie de extrase de cont emise de către o societate bancară (al cărei nume nu este publicat în decizia ASF, ca urmare a încheierii unui acord de confidenţialitate) din care rezultă faptul că asigurătorul dispune de disponibilităţi financiare necesare susţinerii activităţii şi îndeplinirii cerinţelor legale.
„De la deschiderea contului şi până în prezent, conducerea companiei, inclusiv pe perioada îndeplinirii calităţii de membru al organului de conducere al asigurătorului de către domnul Renato Szilagyi (preşedintele directoratului City Insurance - n. red.), a confirmat că aceste sume deţinute în cont sunt pe deplin disponibile companiei pentru a fi utilizate în cursul normal al activităţii.
Sumele au fost reflectate în evidenţa contabilă a societăţii, cu implicarea domnului Renato Szilagyi”, se arată în motivarea deciziei ASF.
Concret, în urma controlului periodic derulat în 2020 asupra asigurătorului, ce a vizat perioada 2017—2019, ASF a stabilit un cuantum suplimentar al cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) în valoare de 16,5 milioane euro.
În martie 2021, în urma unui alt control care viza perioada 1.01.2020—30.06.2020, ASF a constatat că au fost efectuate ajustări asupra valorii fondurilor proprii eligibile în valoare de 244 milioane lei, fapt ce a condus la scăderea gradului de acoperire a SCR cu fonduri proprii eligibile la 0,88.
„Ulterior, în temeiul prevederilor art. 37 alin. (1) şi alin. (6) lit. c) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, s-au constatat elemente noi care au influenţat substanţial indicatorii de solvabilitate avuţi în vedere de către autoritate.
Astfel, în urma demersurilor efectuate de către A.S.F. a rezultat că în evidenţele societăţii bancare nu a fost identificat contul cu numărul indicat de societate prin reprezentanţii săi legali, cont care apare pe extrasele de cont pe care societatea le-a pus la dispoziţia A.S.F., iar între această societate bancară şi Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance — S.A. nu există relaţii contractuale”, se arată în motivarea deciziei.