Dezvăluiri INCENDIARE despre aventurile Proastei în SUA! De fapt, pregătirile erau pentru Dragnea, dar acestuia i-a fost RETRASĂ viza!

Dezvăluiri INCENDIARE despre aventurile Proastei în SUA! De fapt, pregătirile erau pentru Dragnea, dar acestuia i-a fost RETRASĂ viza!

Premierul Viorica Dăncilă s-a întors miercuri dintr-o vizită stranie în Statele Unite, unde a aterizat printr-o metodă ingenioasă. Deși nu a fost invitată oficial, Dăncilă a obținut totuși două întâlniri importante fără ca americanii să și le dorească foarte tare. Toate informațiile obținute de  G4Media.ro indică faptul că vizita este rezultatul unei vaste operațiuni de lobby, iar personajul principal trebuia să fie Liviu Dragnea. Nici de data asta n-a fost să fie.

De ce ține însă PSD atât de mult să se prezinte mai pro-american decât Donald Trump însuși?, întreabă jurnalistul Dan Tăpălagă într-un excelent material publicat pe  G4Media.ro .

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Viorica Dăncilă a fost invitată în America la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, de către președintele AIPAC, Morton Fridman, și directorul executiv, Howard Kohr.

Odată ajunsă în America, premierul Dăncilă a obținut o întâlnire de un minut jumate pe holurile AIPAC cu vicepreședintele Mike Pence, omologul premierului în plan diplomatic. Din politețe și respect față de parteneriatul strategic, americanii i-au aranjat din scurt alte două întrevederi, una cu secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross, cealaltă cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi. Trebuie subliniat însă că vizita premierului nu a avut nici caracter oficial, n-a fost nici măcar o vizită de lucru, ci la origine a avut un caracter particular. Pentru a fi vizită oficială, ar fi trebuit să meargă în SUA la invitația vicepreședintelui Pence și primită la Casa Albă. 

Potrivit unor surse, la conferința AIPAC ar fi fost invitat și Liviu Dragnea, însă acesta n-ar fi putut pleca din cauza celor două condamnări, una definitivă, cealaltă în primă instanță. Din cauza lor, n-ar fi primit viză de intrare în Statele Unite. Alte surse susțin că în prima fază ar fi primit o viză pe pașaportul diplomatic, retrasă însă a doua zi. Dacă ar fi ajuns la Washington, Dăncilă ar fi trecut în plan secund, iar personaj principal al vizitei ar fi devenit liderul PSD.

Viorica Dăncilă s-ar fi cazat la Hotelul Trump International din Washington, a dezvăluit postul public de radio din New York. Tot aici s-a cazat și Liviu Dragnea în 2017, când a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Statelor Unite. Postul public de radio din New York mai notează că PSD are un lobbyst în Washington, angajat încă din 2017 pentru a aranja o întâlnire dintre Dragnea și Trump. Mai multe surse au declarat pentru G4Media.ro că liderul PSD a încercat din răsputeri în ultimii doi ani să obțină o vizită în Statele Unite, până acum fără succes.

Foarte probabil că ultimul eșec l-a determinat pe Dragnea ca, în timp ce Dăncilă se afla încă la Washington, să-și exprime public nemulțumirea față de relația cu Statele Unite, pe care a calificat-o ”bunicică”. În plus, liderul PSD a pus în premieră sub semnul întrebării eficiența ei. ”Când se trage linie, avantajele concrete pentru România, din punct de vedere economic şi strategic, nu sunt foarte mari”, a mai spus Dragnea la Antena 3. Nu s-a abținut, așadar, să le bată americanilor obrazul pe față că l-au lăsat din nou baltă.

Pe scurt, Dragnea spera să ajungă în Statele Unite pe ușile deschise larg de lobby-ul israelian. Acesta este unul dintre motivele importante pentru care liderul PSD a curtat intens Israelul în ultimii doi ani. A promis mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim pentru a face pe plac SUA cu riscul de a-și ridica în cap toți liderii UE și în general s-a arătat dispus să facă orice alte favoruri israelienilor pentru a fi ajutat, la rândul său, să-și rezolve marea problemă cu justiția și cu izolarea în plan internațional.

Dacă se vedea cu viza pe pașaport, Dragnea ar fi decretat de la Washington că relațiile cu Statele Unite sunt extraordinare, la cel mai înalt nivel, maxim istoric etc. Chiar și așa, însă, Dragnea a căutat să extragă maxim de beneficii politice de uz intern din vizita premierului Dăncilă. De ceva timp, partidul său și tot aparatul de propagandă au adoptat o nouă linie de discurs: PSD este pro american, devotat parteneriatului strategic în timp ce președintele Klaus Iohannis merge pe mâna nemților, care joacă la rândul lor cu rușii.

Fostul premier, Victor Ponta, a sesizat și taxat noua linie de discurs a PSD: ”În cazul domnului Dragnea, este un trădător de ţară, pentru că, pentru interesele lui strict personale, ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa. Nu trebuie să alegem, trebuie să fim şi cu America, şi cu Europa, pentru că aşa am fost şi ne-a fost bine. Dacă ne pune să alegem e foarte rău, iar asta e chiar cea mai mare ticăloşie care se poate întâmpla – să foloseşti România şi politica externă pentru interese personale”.

De aici încolo situația se complică teribil. România se află, într-adevăr, într-o poziție tot mai ingrată pe măsură ce rivalitatea dintre Statele Unite și UE se amplifică. Oricum ne aflăm într-o situație delicată, mai lipsea ca PSD să pozeze în pro-american în antiteză cu pro-europenii. Ultimul lucru de care România avea acum nevoie era tocmai această falsă dezbatere amorsată de PSD: cu SUA sau cu UE? Cu americanii sau cu europenii?

Pare un joc de imagine ceva mai complex, gândit foarte probabil în laboratoarele consultanților politici ai PSD. La capătul lui, Dragnea speră să fie acceptat ca partener legitim, scos din izolare, ajutat să-și rezolve problemele cu justiția, primit la masa puternicilor planetei. Liderul PSD ar dori ca SUA să se extragă complet din susținerea justiției, luptei anticorupției, statului de drept etc și să se rezume la o relație economică reciproc avantajoasă cu România.

Administrația Trump a dat deja semne că se raportează diferit de administrația Obama pe tema valorilor democratice și că în țări cu derapaje majore ca România sau Ungaria preferă o abordare mai degrabă tranzacțională. De aici însă până la cauționarea unui regim profund anti-democratic e cale lungă, un pas pe care administrația Trump nu l-a făcut.

A gira un regim profund corupt precum cel de la București ar echivala cu un dezastru de imagine pentru SUA pe termen lung. Dintr-o țară pro-americană riscă să se trezească cu o populație cel puțin sceptică față de politica Washingtonului în regiune.

În fine, America, un model democratic atractiv, ar pierde ascendentul moral în fața competiției dure pentru influență și supremație în fața Rusiei și Chinei. Pentru cele două țări, tot mai active în regiunea Mării Negre, abuzul și corupția dintr-o societate nu reprezintă un impediment sau o problemă de rezolvat, ci un limbaj comun.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”