Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”

Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”

Dosarul legat de decesele suspecte ale mai multor pacienți de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” este unul fără precedent ca speță. Iar surse judiciare au făcut dezvăluiri în premieră pentru ”Adevărul” privind acest caz ce a făcut ocolul României.

Cazul deceselor de la spital a revoltat o țară întreagă FOTO arhiva Adevărul

Cazul deceselor de la spital a revoltat o țară întreagă FOTO arhiva Adevărul

Patru angajați ai Spitalului Pantelimon din București au fost duși miercuri, 7 august 2024, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și audiați în dosarul în care se cercetează moartea a 17 pacienți internați în Secția Terapie Intensivă. La finalul audierilor, două doctorițe au fost reținute sub acuzația de tentativă de omor, respectiv omor calificat, iar o asistentă medicală acuzată de mărturie mincinoasă a fost plasată sub control judiciar. Doctorițele sunt Mirela Păiuș, medic ATI, și Maria Miron, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă.

Anchetatorii au colaborat cu medici de specialitate pe parcursul instrumentării acestui dosar pentru a stabili inclusiv cum au fost reduse dozele de noradrenalină.

Au fost mai multe discuții cu medici de specialitate de la un alt spital din Capitală și cu medicii legișiti de la Institutul Mina Minovici. Se vehiculează ideea că în unele situații trebuie redusă doza de noradrenalină când pacientul e bine. Numai că, în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, doza rămânea la 20 ml/h pe foaie, deși dădeau injectomatul la doza de 1 ml/h. Iar reducerea dozei nu se impunea, pentru că tensiunea pacientului era mică. Și chiar dacă s-ar fi impus, trebuia consemnat tratamentul real în foaia de observație, adică 1 ml/h. De aici a venit concluzia de rea credință și de intenție”, au precizat surse judiciare pentru ”Adevărul”.

”Se pare că practica în ceea ce o privește pe doctorița Miron era de a stabili cine trăiește și cine moare”

Conform anchetatorilor, informațiile furnizate de personalul medical din cadrul spitalului în descoperirea acțiunilor celor două doctorițe au fost ”foarte importante, pentru că sunt asistente care au vorbit și care au spus că au văzut cum s-a redus doza de noradrenalină sau care au declarat că au fost întrebate de doctorițe de ce au resuscitat un pacient pentru că ”trebuia lăsat asta”. Se pare că practica, în ceea ce o privește pe doctorița Miron, era de a stabili cine trăiește și cine moare. Și celui care nu trebuia lăsat în viață i se reducea doza de noradrenalină”.

La audieri, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron nu au motivat acțiunile lor, spun sursele Adevarul. ”Doctorița Păiuș a negat că ar fi făcut așa ceva, iar doctorița Miron nu a dat declarații, e dreptul ei de a nu da declarații. Nu au avut nici măcar o reacție de revoltă în fața unor asemenea acuzații grave. Ipoteza este că doctorițele lăsau pacienții să moară ca să se elibereze paturi, însă ipoteza nu e confirmată în totalitate. Și nu era vorba de pacienți care erau de mult timp la ATI. În cazul pacientului decedat, doza de noradrenalină i s-a redus după doar o zi la Terapie Intensivă, foarte brusc”, mai precizează sursele judiciare consultate de ”Adevărul”.

Conform surselor judiciare, dovezile faptului că dozele de noradrenalină au fost reduse drastic sunt datele salvate de injectomat: ”De exemplu, în înregistrări apare doza de 20 ml/h și deodată apare 1 ml/h și deodată apare pacientul mort, deși în foaia de observație apărea menționat tot timpul doza de 20 ml/h. O scădere atât de mare nu are absolut nicio justificare. ”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…