Dezvăluiri din dosarul „Droguri în scrisori la penitenciare”: 1.500 lei, prețul minim al unei depeșe impregnate cu stupefiante

Dezvăluiri din dosarul „Droguri în scrisori la penitenciare”: 1.500 lei, prețul minim al unei depeșe impregnate cu stupefiante

În urma unor ample percheziții la penitenciarele Jilava, Rahova, Târgu Jiu și Mioveni, procurorii au descoperit că numeroși deținuți primeau droguri impregnate în coli de hârtie trimise în penitenciare ca scrisori. Printre coordonatorii operațiunii era o femeie al cărei soț este încarcerat la Penitenciarul Mioveni.

Anchetatorii au reținut 11 persoane FOTO Facebook/Penitenciarul Mioveni

Anchetatorii au reținut 11 persoane FOTO Facebook/Penitenciarul Mioveni

Dosarul a fost deschis de către procurorii DIICOT Pitești în urmă cu peste cinci luni. Asta după ce în februarie 2024, în urma mai multor informații primite, organele de poliție din cadrul din cadrul B.C.C.O. Pitești – Serviciul Antidrog s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca mai multe persoane încarcerate în Penitenciarul Mioveni vând substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și droguri în interiorul penitenciarului.

”Adevărul” vă prezintă în premieră detalii din acest dosar de proporții instrumentat de către DIICOT Pitești, dosar ce s-a soldat până acum cu 11 persoane arestate și cu o altă persoană, expeditoarea plicurilor cu scrisori impregnate cu droguri, plasată în arest la domiciliu.

Procedura era una ingenioasă, după cum au dezvăluit surse judiciare în exclusivitate pentru ”Adevărul”. Șase deținuți primeau constant de la oficii poștale, în special din Pitești și județul Ilfov, diferite coli de hârtie sau chiar plicuri ce erau îmbibate cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pe care ulterior le comercializau către alți deținuți din interiorul penitenciarului.

Pentru a plasa o comandă de astfel de droguri impregnate în foi, mai mulți deținuți apelau la un alt deținut ce le punea la dispoziție un cont bancar Revolut pe care se puteau plasa diferite sume de bani care reprezintă contravaloarea comenzii de droguri .

De asemenea, se putea efectua plata și prin intermediul poștei, în sensul că persoana interesată de a efectua plata depune suma de bani pe numele persoanei comunicate de către deținuți, urmând a transmite dovada plății către persoana indicată, respectiv soția unui deținut, cea care trimitea de la un oficiu poștal din Pitești.

Ca circuit, trei deținuți apelau din Penitenciarul Mioveni pe soția colegului deținut, îi trimiteau datele pe care urma să fie trimis plicul, urmând ca persoana aflată în afara penitenciarului să procedeze la procurarea, prepararea, ascunsă și trimiterea drogurilor prin hârtie impregnată cu aspect de scrisoare către un deținut din interiorul penitenciarului.

În momentul în care deținutul primea corespondența respectivă, unul dintre cei șase deținuți implicați în operațiune prelua hârtia impregnată cu droguri și o înmâna deținutului care plasase comanda initial.

Și intermediarii primeau comisioane

Conform anchetatorilor, prețul pentru o jumătate de coală A4 impregnată cu droguri este de minimum 1.000 lei, iar pentru o coală A4 impregnată prețul este de cel puțin 1500 lei, însă acestea pot varia în funcție de cuantumul comenzii .

Pe parcursul anchetei, au fost utilizați și doi investigatori sub acoperire, al căror ajutor a fost extrem de important.

La un moment dat, unul dintre deținuții de la Penitenciarul Mioveni i-a transmis unui investigator sub acoperire faptul că îi poate introduce în interiorul Penitenciarului Mioveni o foaie de hârtie A4 îmbibată cu droguri, ascunsă în scrisoare, contra sumei totale de 4.000 de lei, pentru care trebuie să-i plătească în avans 1.000 de lei pentru depunerea scrisorii și 3.000 de lei la momentul primirii scrisorii. Altfel spus, prețul cerut a fost unul mai mare față de tariful normal cerut pentru o scrisoare impregnată cu droguri.

Iar dovada plății trebuia trimisă pe unul dintre telefoanele soției deținutului, cea care trimitea scrisorile prin poștă.

De asemenea, cu ocazia negocierilor, deținutul de la Penitenciarul Mioveni i-a transmis investigatorului sub acoperire faptul că va trebui să plăteasca suma de 100 de lei către deținutul care va primi scrisoarea și că va trebui ca din hârtia impregnată cu droguri să oprească o parte, reprezentând comisionul său pentru tranzacție.

Timp de mai multe săptămâni, camerele de supraveghere de la un oficiu poștal din Pitești au surprins-o pe soția deținutului trimițând numeroase plicuri către deținuți de la Penitenciarul Mioveni. O altă femeie a trimis plicuri cu scrisori impregnate cu droguri de la un oficiu poștal din Ilfov.

Iar angajații oficiilor poștale, avertizați în prealabil, anunțau ulterior anchetatorii, care verificau ulterior plicurile, descoperind de fiecare dată droguri impregnate în scrisorile ce conțineau texte amoroase către deținuți, texte scrise destul de stângaci, însă destinate să îi inducă în eroare și să nu le trezească suspiciuni agenților din penitenciare care verificau toată corespondența înainte de a o preda deținuților.

Drogurile, măsurate în pătrățele de matematică

Interesant este că deținuții împărțeau o scrisoare impregnată cu droguri în pătrățelele de matematică de pe hârtie, și nu la gramaj. De exemplu, la un moment dat un deținut i-a cerut unui investigator sub acoperire să îi dea 500 de pătrățele din hârtia impregnată cu droguri.

Anchetatorii au descoperit că zeci de scrisori trimise în patru penitenciare din România, în special la Penitenciarul Mioveni, erau impregnate cu două canabinoide sintetice ce produc efecte extrem de nocive la consumatori: ADB – 4en- Pinaca și ADB-Butinaca. În cadrul celui de-al doilea canabinoid, acesta a fost introdus în acest an în România pe lista drogurilor de mare risc, fapt ce duce la pedepse mai mari pentru traficanți. Utilizarea ADB-Butinaca a fost raportată de mai multe ţări, din diferite regiuni, care au descris efectele nocive legate de utilizarea acesteia, raportând inclusiv decese şi urgenţe medicale cu alterarea stării de conştienţă, precum şi pierderi de cunoştinţă.

Droguri ascunse în gemuri

Iar scrisorile nu erau singurele metode prin care se introduceau droguri la Penitenciarul Mioveni. Femeia care trimitea plicurile în penitenciar a venit în martie 2024 cu mai multe borcane cu gemuri, borcane în care, după mai multe analize detaliate, s-au descoperit metandienonă și oximetolonă, substanțe ce fac parte din lista substanțlor dopante cu grad mare de risc.

Traficul de droguri a fost favorizat și de faptul că regimul secției de detenție de la Penitenciarul Mioveni unde erau cei șase deținuți implicați este unul semi-deschis, astfel că deținuții aveau libertatea de se deplasa oriunde pe raza secției, nefiind restricționați doar la celulele lor de detenție, celulele comunicând între ele printr-un hol comun.

Cu ocazia verificărilor, anchetatorii au stabilit faptul că trei deținuți au apelat-o în mai multe rânduri pe același număr de telefon pe femeia care trimitea prin poștă scrisorile impregnate cu droguri. Iar o angajată a Penitenciarului Mioveni chiar a sunat-o pe femeie pentru a o întreba ce legătură de rudenie are cu cei trei deținuți. Alertată, femeia le-a spus deținuților la telefon că ulterior vor lua legătura prin mama sa. Numai că dialogul telefonic a fost interceptat și a reprezentat încă o probă foarte concludentă la dosar.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...