Dezvăluiri din CULISELE „Dosarului Corvete”. Dragnea s-a sucit!
Dezvăluiri din CULISELE „Dosarului Corvete”. Dragnea s-a sucit! Surpriză: interesul actual al șefului PSD nu mai este, ca până foarte recent, ca olandezii de la Damen să câștige potul de 1,6 miliarde de euro pentru construcția corvetelor. Motivul este unul obiectiv: olandezii sunt sub investigație chiar în propria țară pentru acuzații de mituire a unor oficiali din mai multe state pentru a le înlesni câștigarea unor contracte, dezvăluie Newsweek România .
Așa că Liviu Dragnea s-a reorientat și, conform surselor Newsweek România din MApN, noua favorită a șefului PSD ar fi compania italiană Fincantieri.
Legătura lui Dragnea cu italienii a fost unsă de către Flavia Teodosiu, avocata șefului PSD. Că Teodosiu îl reprezintă pe Dragnea în instanță nu mai este nici un secret, aceasta fiind prezentă inclusiv la Antena 3, în această calitate, pentru a comenta recentele extrageri de judecători care să facă parte din completele de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dar care este legătura Flaviei Teodosiu cu Fincantieri? Sursele NR spun că aceasta este în relații foarte apropiate, mai mult decât amicale, cu Cristian Lulache (fost soț al Danielei Lulache, ex-șefă a Nuclearelectrica). La rândul lui, Cristian Lulache nu este doar bine conectat la mediul militar (fiu al generalului Ion Lulache, fost șef al Direcției mobilizare din MApN, fost asociat cu generalii Atanasie Stănculescu și Marius Opran), dar este și reprezentantul Fincantieri în România.
Culmea, Fincantieri a oferit prețul cel mai mare la licitație, 1,34 miliarde de euro (Damen a ieșit pe locul al doilea, cu 1,255 miliarde de euro, iar Naval Grup a avut oferta cea mai bună - 1,2 miliarde de euro).
Cel mai probabil, MApN va invoca faptul că italienii dețin două șantiere navale în România, la Tulcea, respectiv la Brăila. PR-ul Fincantieri în România este asigurat de către Corina Vințan, o apropiată a Serviciului de Informații Externe.
Licitația pentru corvete va fi anulată. Urmează o atribuire directă pe placul lui Dragnea
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat vineri că a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale și că a sesizat Parchetul Militar în legătură cu posibile ilegalități.
”Astfel, secretarul de stat (Andrei Ignat,responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională” – n. red.) a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 /2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”, a precizat MApN într-un comunicat de presă.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, marţi, că aşteaptă raportul secretarului de stat pentru finalizarea achiziţiei de corvete, însă a precizat că este o procedură „extrem de complexă“ şi nu doreşte să „pună presiune“ pe Departamentul pentru Armament, transmite Agerpres.
„Termenul pe care l-am dat (12 ianuarie, n.r.) este termenul pe care mi l-a comunicat secretarul de stat de la Departamentul pentru Armamente, cel care se ocupă de această achiziţie. (…) Nu mă grăbesc, nu am cum şi nu vreau să pun presiune pe Departamentul pentru Armament şi pe secretarul de stat. E o procedură extrem de complexă“, a declarat Leş, într-o emisiune la postul B1 TV.
El a precizat că nu există problema banilor în ceea ce priveşte această achiziţie, însă este vorba despre o sumă foarte mare şi nu se poate discuta „chiar aşa de simplu“.
„Termenul este de 90 de zile de la data la care s-a finalizat această procedură. E o procedură extrem de complexă şi de complicată. (…) Voi vedea ce spune raportul de audit pe care îl voi primi de la secretarul de stat. Va dura atât cât trebuie ca să fim siguri că ceea ce semnăm să fie în perfectă legalitate şi va respecta cerinţele Ministerului Apărării Naţionale“, a afirmat Leş.
Ministrul a spus că a avut discuţii despre acest subiect şi cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
„Discut în fiecare zi cu domnul Ciucă, nu este nicio problemă. Este un mandat care s-a încheiat, din punctul nostru de vedere, pe care domnul preşedinte l-a prelungit printr-un decret. (…) Nu are nimic personal nimeni cu nimeni, este un mandat al unui şef al Statului Major al Apărării care s-a încheiat şi era normal să mergem pe exact aceleaşi caracteristici pe care s-a mers în ultimii 21 de ani la MApN“, a precizat Leş.