Purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Stanislaw Żaryn, a declarat miercuri că peste 1,5 milioane de ucraineni, inclusiv „mii de copii”, sunt reţinuţi în diferite zone de pe teritoriul ocupat, unde „ucrainenii sunt trimişi în masă” şi „supuşi torturii”.
The system built by Russia during war against the Ukraine is operating on a massive scale. Estimated data show that so far over 1.5 million Ukrainians (including thousands of children) have been sent to prisons and filter camps.
— Stanisław Żaryn (@StZaryn) July 27, 2022
3/3 https://t.co/l5AGrddX8N
Acesta a postat fotografiile şi coordonatele exacte ale „locurilor în care există camere de tortură ruseşti folosite împotriva ucrainenilor” din cinci părţi diferite din sud-estul Ucrainei controlate de forţele lui Putin: Doneţk, Starobesheve, Dokuchaievsk, Manhush şi Novoazovsk.
„Kremlinul a organizat o reţea de închisori şi lagăre de filtrare în care îi ţine pe ucraineni”, a adăugat el.
Declaraţiile vin într-un moment în care Organizaţia internaţională pentru drepturile omului Human Rights Watch a confirmat că a intervievat zeci de ucraineni care au fost reţinuţi de forţele ruse, mulţi dintre ei având răni şi semne de tortură.
Clădirile care au fost odată ocupate de guvernul ucrainean şi organizaţiile de stat au fost preluate şi reutilizate de serviciile secrete şi forţele armate ale Rusiei.
'Agresorii îi verifică pe deţinuţi, căutând persoane cu experienţă de luptă şi posibili oficiali ai administraţiei ucrainene. De asemenea, studiază atitudinile anumitor persoane faţă de Rusia. Cei care nu ridică nicio obiecţie din partea invadatorilor sunt în general deportaţi în Rusia. Unii dintre aceşti oameni sunt recrutaţi cu forţa în armata rusă şi apoi trimişi pe front.
Oamenii care ridică îndoieli sunt bătuţi cu brutalitate. Sunt torturaţi, sunt forţaţi să depună mărturie sau să facă declaraţii împotriva Ucrainei sau sunt aduşi în instanţă”, a continuat Zaryn.
Potrivit oficialului, lagărele au fost organizate în fostele sedii ale poliţiei ucrainene şi al Serviciului de Stat pentru Migraţie al Ucrainei.
„Conform informaţiilor obţinute, procesul de filtrare şi verificare a ucraineanilor reţinuţi durează de la câteva ore la câteva zile. În acest timp au loc interogatorii de către agenţii FSB, analiza obiectelor confiscate, inclusiv suporturile de date, şi chiar activitatea pe reţelele de socializare. Ruşii verifică dacă deţinuţii au urme de lupte pe corpul lor şi chiar ce tatuaje au. Dacă cineva trezeşte chiar şi o umbră de suspiciune, el devine obiectul represiunii, care poate duce la moarte.
O soartă teribilă îi aşteaptă şi pe cei cărora, după „verificare pozitivă”, li se ordonă să lupte în rândurile agresorului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze.
„Forţele ruseşti au transformat zonele ocupate din sudul Ucrainei într-un abis al fricii şi al anarhiei sălbatice”, a afirmat Iulia Gorbunova, de la HRW.
„Tortura, tratamentele inumane, precum şi detenţia arbitrară şi izolarea ilegală a civililor se numără printre crimele de război evidente pe care le-am documentat. Potriivt unui comunicat de presă de pe site-ul web al organizaţiei, membrii acesteia au intervievat 71 de persoane din Herson, Melitopol, Berdeansk, Skadovsk şi alte 10 oraşe şi oraşe din regiunile Herson şi Zaporojie.
Ei au descris 42 de cazuri în care trupele ruseşti au reţinut civili în mod arbitrar, în multe dintre acestea ucrainenii au fost bătuţi, torturaţi şi internaţi în spital cu răni grave, şi situaţii în care unii dintre cei reţinuţi au dispărut pur şi simplu.