Dezvăluiri despre problemele din cadrul Legiunii Străine a Ucrainei: de la lupte interne la falși veterani
După ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, voluntari americani, mulți dintre ei veterani, s-au angajat să lupte în Ucraina pentru a ajuta guvernul ucrainean să respingă asaltul Moscovei.
Ucraina a înființat Legiunea Străină după declanșarea invaziei ruse FOTO Arhivă
Un raport recent al New York Times a detaliat însă maniera în care mulți dintre acești voluntari s-au implicat în lupte interne, punând în pericol reușita efortului de război. Mai mult, în timp ce unii au irosit banii după ce au cumpărat echipament militar care nu s-a dovedit util, alții au încercat să scoată bani de pe urma conflictului.
NYT a intervievat de mai bine de 30 de voluntari, luptători și oficiali atât din SUA, cât și din Ucraina, aceștia oferind detalii despre aceste situații.
Într-un caz, un locotenent-colonel de marină în retragere e posibil să fi exportat ilegal tehnologie militară, în timp ce într-un alt caz, un fost soldat al armatei SUA s-a înrolat de partea Ucrainei pentru ca ulterior să dezerteze în Rusia.
Pe această listă a celor care degrabă au încurcat decât să ajute poate fi adăugat și un bărbat din Connecticut care și-a dezvăluit locația pe câmpul de luptă și a recunoscut pentru The Times că și-a falsificat dosarul militar, pretinzând că este pușcaș marin.
În timp ce unii voluntari care au mers în Ucraina au fost uciși în război, atenția asupra rolului voluntarilor a crescut exponențial pe măsură ce conflictul a depășit pragul de un an.
Mărturii despre neregulile din Legiunea Străină
Interviurile realizate de The Times conțin mărturii cu privire la erorile și disputele care au limitat eficiența muncii voluntarilor de peste hotare de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
La începutul războiului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încurajat aliații să vină în ajutorul țarii ca să se apere împotriva forțelor rusești. În timp ce unele persoane s-au alăturat Legiunii Internaționale, unitatea militară creată de Ucraina anul trecut, altele s-au implicat în munca de strângere de fonduri.
Dintre aceștia, unele persoane care altfel ar fi putut ridica semnale de alarmă au reușit, se pare, să intre în Legiune și în alte grupuri - denaturând în mod flagrant detalii despre experiența lor, potrivit Times.
James Vasquez , un antreprenor din Connecticut care a făcut valuri când a plecat în Ucraina anul trecut, a fost prezentat ca un fost sergent de stat major care a luat decizia să ajute țara în lupta pentru libertate.
Dar Vasquez nu numai că a dezvăluit locația unității sale după ce a publicat un videoclip online, dar a indus în eroare recrutorii ucraineni privind timpul petrecut în armată. Vasquez nu a participat niciodată la misiuni în Kuweit sau Irak, potrivit mărturiei unei purtătoare de cuvânt, și se pare că și-a denaturat atât îndatoririle, cât și gradul în timpul scurtei perioade în care a slujit în cadrul rezerviștilor armatei americane.
Totuși, Vasquez nu a avut nicio problemă în a obține acces la armament în timp ce se afla în Ucraina, inclusiv puști americane. Ce nu știa sigur era proveniența acestuia.
"Nu știu exact", a declarat el pentru The Times. "Avem din belșug".
Vasquez a luptat în Ucraina până săptămâna trecută, când The Times l-a chestionat în legătură cu dosarul său militar; el și-a dezactivat apoi contul de Twitter și a admis că se gândește să părăsească țara deoarece a luptat alături de soldați care nu aveau contractul militar necesar.
El a dezvăluit pentru The Times că a fost dat afară din armată, dar nu a vrut să aprofundeze motivul. Totuși, el a dezvăluit că ani de zile a fost necinstit în legătură cu dosarul său militar.
„Am fost nevoit să spun un milion de minciuni pentru a merge mai departe. Nu m-am realizat că se va ajunge la asta", a declarat el pentru The Times.
O altă problemă majoră a constituit-o risipa de fonduri, cauzată nu atât de rea-voință, cât de faptul că unii voluntari nu cunoșteau eficacitatea anumitor accesorii.
De pildă, organizația Mriya Aid, condusă de un locotenent-colonel canadian, a folosit aproximativ 100.000 de dolari din banii donați pentru Ucraina pentru a achiziționa dispozitive de vedere pe timp de noapte, dar acestea s-au dovedit mai puțin eficiente decât cele fabricate în China, conform documentelor analizate de The Times.
În același fel , după ce grupul de voluntari, Ripley's Heroes, a cheltuit aproximativ 63.000 de dolari pe dispozitive de vedere nocturnă și termică, o parte din echipamente au intrat sub incidența restricțiilor de export din SUA.
Și Ripley's Heroes a cumpărat, de asemenea, 25.000 de dolari pentru mașini de recunoaștere cu telecomandă în 2022, dar acestea nu au fost încă livrate, fiind blocate de autoritățile poloneze din cauza unor probleme legale, a relatat Times.
'Un escroc confirmat'
După ce s-a înființat Legiunea Internațională, voluntarii au fost procesați rapid, în aproximativ 10 minute sau chiar mai puțin, potrivit unui oficial al Legiunii care a vorbit cu The Times.
Un fugar polonez care fusese încarcerat în Ucraina din cauza încălcării regimului armelor a obținut în cele din urmă un post în fruntea trupelor, potrivit The Times.
În plus, dacă oficialii ucraineni au estimat un număr de 20.000 de voluntari înscriși în Legiune, cifrele reale sunt de fapt mult mai modeste.
Persoane informate cu privire la Legiune au declarat pentru The Times că unitatea are în prezent aproximativ 1.500 de membri.
Printre ei era și John McIntyre, un fost soldat de primă mână al armatei americane care a fost exclus din Legiune pentru "comportament inadecvat", potrivit The Times. El ar fi ajuns între timp în Rusia, unde ar fi predat anumite informații Moscovei.
Malcolm Nance, un fost criptolog al US Navy și cunoscut comentator de știri, a declarat pentru Alia Shoaib și Bethany Dawson de la Insider că McIntyre era "un personaj extrem de instabil".
Nance a declarat pentru ziarul american că a venit în Ucraina pentru a oferi o anumită structură Legiunii. Dar el s-a implicat în luptele interne din cadrul unității, ajungând să spună despre un asociat că este "un escroc confirmat", potrivit The Times.
Nance nu se mai află în Ucraina, dar continuă munca de strângere de fonduri împreună cu un alt grup de aliați, care îl include și pe Ben Lackey, care a făcut parte din Legiune.
Lackey le-a spus membrilor Legiunii că a fost pușcaș marin, dar Pentagonul a declarat pentru The Times că Lackey nu avea niciun fel de experiență militară, și că era angajat în funcția de chelner, nu de asistent manager al unui lanț de restaurante.
Acesta a admis pentru The Times, Lackey că nu a fost niciodată pușcaș marin, și că a mințit doar pentru a fi acceptat în Legiune.
Sursa: adevarul.ro