Dezvăluiri despre conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Ce l-a rugat liderul de la Kremlin pe șeful SpaceX

Dezvăluiri despre conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Ce l-a rugat liderul de la Kremlin pe șeful SpaceX

Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, și susținătorul candidatului republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali de la Kremlin de la sfârșitul anului 2022, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal (WSJ), scrie The Kyiv Independent .

Subiectele de conversație au inclus chestiuni personale, de afaceri și probleme geopolitice, notează Rolling Stone .

Musk, fondatorul și CEO al companiei spațiale și de telecomunicații SpaceX și proprietar al platformei de social media X, a susținut Ucraina la începutul invaziei la scară largă în 2022, donând terminale de comunicații Starlink care au ajutat foarte mult trupele ucrainene.

În mai 2022, un oficial rus a declarat într-o postare pe Telegram că miliardarul va „răspunde ca un adult” pentru furnizarea Starlink către batalionul Azov din Ucraina.

Mai târziu în acel an, o persoană familiarizată cu conversațiile a declarat că Musk comunica în mod regulat cu „ruși de nivel înalt” și că Kremlinul a pus presiune pe afacerile sale și a făcut „amenințări implicite împotriva sa”.

Opiniile sale s-au orientat progresiv spre poziții pro-ruse mai târziu în timpul războiului, iar miliardarul a împiedicat Ucraina să folosească terminalele Starlink în loviturile asupra flotei ruse. El s-a plâns, de asemenea, că „pierde bani” prin furnizarea serviciului Starlink Ucrainei.

Musk, care susține campania candidatului republican la alegerile prezidențiale Donald Trump, a negat anterior că simpatizează cu Moscova și a susținut că a discutat cu Putin o singură dată, în aprilie 2021, despre subiecte legate de spațiu.

Ce i-a cerut Putin lui Musk

Foști și actuali oficiali europeni, americani și ruși au declarat pentru WSJ că Musk a mai purtat discuții cu Putin și cu alți oficiali de rang înalt de la Kremlin de la sfârșitul anului 2022.

Printe oficiali se numără și Serghei Kirienko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, care a fost însărcinat cu propaganda rusă și a activităților de dezinformare.

De când Musk a achiziționat X, rețeaua de socializare cunoscută anterior ca Twitter, experții au evidențiat o creștere accentuată a dezinformării, a discursului instigator la ură și a conținutului radical și pro-autoritar pe platformă.

Musk, el însuși un utilizator avid al platformei, a folosit-o pentru a se exprima împotriva adoptării unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina la începutul acestui an și a declarat că „nu există nicio șansă” ca Rusia să piardă războiul.

De asemenea, Putin i-a cerut lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru Beijing, care revendică insula ca teritoriu suveran, notează WSJ. În prezent, Starlink nu este activ în Taiwan.

Rusia se bazează foarte mult pe China pentru comerț, inclusiv pentru echipamente industriale și bunuri de consum, și pentru a face față sancțiunilor occidentale.

Kremlinul neagă discuțiile cu Musk

Kremlinul a negat că ar fi comunicat cu Musk, iar oficialii Casei Albe au declarat pentru WSJ că nu au cunoștință de acest lucru. Musk nu a răspuns la solicitarea WSJ de a comenta informația.

Potrivit WSJ, contactele sunt un secret bine păstrat în cadrul guvernului SUA, datorită accesului lui Musk la informații sensibile în calitate de contractant important în domeniul securității și tehnologiei.

SpaceX, care operează Starlink, a primit un contract clasificat în valoare de 1,8 miliarde de dolari în 2021, despre care se spune că va construi o rețea de sateliți spion pentru serviciile de informații americane.

Rușii folosesc terminalele Starlink

Preocupările legate de securitate cu privire la Musk au apărut, de asemenea, în legătură cu utilizarea tot mai frecventă de către Rusia a terminalelor Starlink.

Forțele ruse utilizează în masă terminale de internet Starlink, achiziționate de pe piața neagră, pe liniile frontului din Ucraina, ceea ce contribuie astfel la câștigurile teritoriale pe care trupele Moscovei le-au reușit în ultima perioadă, în estul Ucrainei, a dezvăluit recent publicația americană The Washington Post (WP) .

Musk a declarat că SpaceX nu vinde echipamente Moscovei și că nu va opera în Rusia.

Problema este cu atât mai sensibilă cu cât Musk a devenit un susținător tot mai vocal al lui Trump, chiar alăturându-se acestuia la un miting în Pennsylvania la începutul lunii octombrie. Fostul președinte a declarat că l-ar putea numi pe Musk să conducă o „comisie de eficiență guvernamentală” dacă va câștiga alegerile.

Trump a criticat anterior sprijinul acordat Ucrainei de administrația Biden, stârnind temeri că ar putea retrage sprijinul Washingtonului dacă va fi reales pe 5 noiembrie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

5 Foarte interesante amănunte