DEZVĂLUIRI despre CÂRTIȚELE PENALILOR din DIICOT
Desi par inca timide, primele incercari de „autocuratare” a sistemului merg inainte. Si uite ca in unele ministere de forta s-a reusit, fie si prin lovitura cu manta a pensionarii de „onoare”, resetarea conducerilor structurilor care, deja, acum sunt pe cale sa redevina unele de elita.
Insa prima mare unda de soc care va zgudui sistemul va fi scoaterea la lumina a „cartitelor” din DIICOT care, nu de putina vreme, fac un adevarat „joc dublu”. Si despre care se strang tot mai multe informatii privind racordarea acestora, indiferent ca sunt experti judiciari, politisti judiciari sau chiar procurori, la influentele grupuri de interese ale unor potentati oameni de afaceri. Care, desi au fost „scurtcircuitati” de DNA, nu au fost insa deranjati multa vreme de catre cei de la DIICOT care, scriptic cel putin, ii anchetau in cadrul mai multor dosare. Mai mult chiar, mari suspiciuni ridica si incheierea unor intelegeri intre anchetatorii DIICOT si unii miliardari care au avut numai de castigat de pe urma „blaturilor” facute strict la nivelul acestei structuri. Si cum in cazurile vizate, cum este si mega-dosarul privind coruptia transpartinica de la Primaria Sectorului 1, apar si nume grele de politicieni, eventuala „spovedanie” a „cartitelor” deja identificate ar putea avea efectul pieselor de domino asupra celor care, la adapostul averilor uriase, isi inchipuiau ca astfel se pot strecura printre marile dosare care ii priveau.
Arestat de colegi
In urma cu trei ani, serviciile transmiteau informatii alarmante privind existenta unor „cartite” in cadrul DNA si DIICOT, care activau inca de pe vremea cand la conducerea celor doua Parchete se aflau Daniel Morar si Codrut Olaru. Cert este ca, de atunci, doar Directia Nationala Anticoruptie a incercat si reusit in mare masura sa scape de aceste veritabile „ghiulele” legate de activitatea procurorilor onesti. Iar un prim semnal privind adoptarea din mers a unei noi strategii de toleranta zero fata de „cartitele” din interior a fost dat prin arestarea de catre proprii colegi a lui Dumitru Cristudor, nimeni altul decat seful structurii teritoriale a DNA Slobozia. Insa la DIICOT, desi tot anuntata, „curatenia” nu a mai venit nici pana in ziua de astazi, asa ca lucrurile chiar s-au agravat.
„Fierarul din Toflea”
Iar un prim caz avut in vedere a fost cel al miliardarului Gruia Stoica, despre care, dupa cum „National” dezvaluia in exclusivitate, exista informatii ca, in timp ce era anchetat de unii procurori ai DIICOT, era puternic sprijinit de catre alti „consilieri” aflati in preajma Alinei Bica. Oricum, mai ales la structurile teritoriale ale DIICOT exista prea multe cazuri suspecte de potentati politici sau influenti oameni de afaceri ale caror dosare nu s-au urnit cu anii din sertarele procurorilor de caz. Sau, atunci cand la presiunea sefilor s-au miscat, prejudiciile calculate au fost unele de-a dreptul ridicole, pentru ca si infractiunile de care urmau sa fie acuzati sa fie unele minore. Mai mult chiar, in vremurile de glorie ale imperiului financiar al „fierarului din Toflea”, despre Gruia Stoica se stia in tot sistemul ca avea la dispozitie un „sfat al inteleptilor” din diverse structuri, ofiteri mai mult sau mai putin acoperiti, care il consiliau in spetele sensibile. Pe bani multi, desigur.
Au blatuit si „blaturile”!
Un alt aspect uluitor al rapoartelor informative incendiare despre „cartitele” din DIICOT se refera la mobilizarea acestora pentru incheierea unor intelegeri „blatuite” intre procurori si oamenii de afaceri anchetati. Pentru ca exista suspiciuni ca oamenii legii vizati de aceasta ancheta interna „inghiteau” cu buna stiinta de la miliardari ponturi care nu aveau o valoare informativa care sa poata fi prelucrata operativ, doar pentru a justifica astfel inlesnirile judiciare de care se bucurau miliardarii. Si astfel, mai dand din cand in cand „pe goarna” cate un mic „pestisor”, de multe ori din chiar propriile grupuri infractionale pe care le constituisera si le conduceau, miliardarii se bucurau de libertate, anchetele lor trenand practic la nesfarsit.
Panza de paianjen
Insa dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, cel mai exploziv caz al momentului este cel al mega-dosarului care priveste „panza de paianjen” care inconjurase intreaga Primarie a Sectorului 1. Este vorba despre o ancheta complexa care vizeaza zeci de consilieri si functionari publici si ale carei ite duc atat la fostul primar Andrei Chiliman, cat si la „creierul” retelei, Vlad Moisescu. Iar despre unul dintre greii vizati si in aceasta speta exista informatii ca desi are pe rol patru dosare si la DIICOT, nu isi facea prea multe griji in privirea acestora, dupa ce o fosta angajata a sa, experta in domeniul fiscal, se afla acum exact de cealalta parte a baricadei…