Dezvăluiri. De ce ar fi decis Israelul să arunce în aer pagerele Hezbollah

Dezvăluiri. De ce ar fi decis Israelul să arunce în aer pagerele Hezbollah

Israelul a decis marți să arunce în aer pagerele folosite de membrii Hezbollah în Liban și Siria, din cauza unor îngrijorări că operațiunea sa secretă risca să fie descoperită de către grupare, au declarat trei oficiali americani pentru Axios.

170 de persoane se află în stare critică după explozia simultană a 5.000 de pagere FOTO EPA-EFE

170 de persoane se află în stare critică după explozia simultană a 5.000 de pagere FOTO EPA-EFE

„A fost un moment de tip profiți sau pierzi ocazia”, a spus un oficial american, descriind raționamentul pe care Israelul l-a dat SUA pentru momentul atacului.

Un fost oficial israelian care cunoaște operațiunea a spus că serviciile de informații israeliene plănuiau să folosească pagerele -capcană pe care a reușit să le „planteze” în rândurile lui Hezbollah ca pe o lovitură surpriză inițială în cadrul unui război total menit să schilodească gruparea Hezbollah.

În ultimele zile însă, liderii israelieni au devenit îngrijorați că Hezbollah ar putea descoperi pagerele. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, miniștrii săi, precum și șefii Forțelor de Apărare Israelului și agențiile de informații au decis să folosească sistemul acum, în loc să-și asume riscul ca acesta să fie detectat de Hezbollah, a declarat un oficial american.

Îngrijorările israeliene care au dus la decizia de a efectua atacul au fost raportate pentru prima dată de Al-Monitor, care a relatat că doi agenți Hezbollah exprimaseră suspiciuni cu privire la pagere în ultimele zile.

Hezbollah a amenințat că se va răzbuna pentru atacul în care 5.000 de pagere au explodat simultan, ucigând cel puțin nouă persoane, inclusiv un copil, și rănind alte 2.800.

Hezbollah a transmis că printre victime se numără mulți membri ai unităților și instituțiilor sale militare.

Miercuri dimineața, ora locală, Hezbollah a emis o declarație potrivit căreia va continua lupta împotriva Israelului de-a lungul graniței, separat de răzbunarea sa pentru atacul recent, adăugând că Israelul ar trebui să se aștepte la represalii pentru operațiune.

Consilierul principal al președintelui Biden, Amos Hochstein, a vizitat luni Israelul și cu acea ocazie Netanyahu, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant și alți înalți oficiali au avut consultări de securitate în legătură cu problema potențialului de compromitere a operațiunii.

Atunci însă nu i-au dat oficialului american nici măcar un indiciu despre ce se întâmplă în culise, a spus un oficial american.

Marți după-amiază, ora locală, cu câteva minute înainte ca pagerele să înceapă să explodeze în Liban, Gallant l-a sunat pe secretarul american al apărării Lloyd Austin și i-a spus că Israelul este pe cale să efectueze o operațiune în Liban în curând, dar a refuzat să ofere detalii concrete.

Un oficial american a spus că israelienii nu au informat SUA cu privire la specificul operațiunii, dar a adăugat că apelul lui Gallant a fost o încercare de a evita ținerea SUA complet în întuneric.

„Nu eram conștienți de această operațiune și nu am fost implicați”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Oficialii israelieni și americani au spus că Hezbollah ar putea lansa un atac major împotriva Israelului drept răzbunare, sau ar putea fi descurajat pe termen scurt de posibilitatea ca ar putea fi exista și alte breșe de securitate despre care nu are cunoștință și pe care Israelul le-ar putea exploata.

Potrivit primelor informații, circa 50 de grame explozibili au fost ascunse în 5.000 de pagere lângă o baterie, împreună cu un comutator care să declanșeze dispozitivul de la distanță, au declarat surse americane pentru The New York Times.

Armata israeliană bombardează obiective Hezbollah din sudul Libanului

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat marți că au efectuat lovituri aeriene asupra unor presupuse ținte Hezbollah în Majdal Selm, în sudul Libanului.

Acesta a susținut că a ucis mai mulți militanți în aceste bombardamente.

Peste noapte, avioanele de luptă au lovit și clădiri presupus folosite de Hezbollah în Odaisseh, Markaba, Blida, Maroun al-Ras și Chihine din sudul Libanului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

4 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

5 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front