Dezvăluiri CUTREMURĂTOARE! TOȚI cei 480 de angajați ai ASF au PRIMIT PRIME și BENEFICII URIAȘE!
Toti cei 480 de angajati ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au primit anul trecut prime anuale de performanta in valoare totala de circa 4,5 milioane lei, iar alti 126 de angajati au primit prime de proiect in valoare de 2,1 milioane lei, in contextul in care autoritatea a incheiat anul cu un excedent de 36,5 milioane lei, potrivit datelor comunicate de ASF la solicitarea HotNews.ro . Suplimentar, 'toti angajatii ASF beneficiaza si de pachete de beneficii in valoare de 150 lei/200 lei de persoana, pentru pensie facultativa suportata de catre angajator, tichete de gradinita etc', au mai transmis oficialii autoritatii.
ASF este o autoritate care se finanteaza integral din taxele impuse jucatorilor din pietele de capital, asigurari si pensii pe care le reglementeaza si supravegheaza. Indirect, veniturile ASF vin de la populatia care cumpara produse de asigurari, pensii si investeste pe bursa.
In februarie 2014, ASF s-a aflat in centrul unui scandal urias pe fondul veniturilor uriase si a sinecuristilor angajati politic in aceasta autoritate, care a inchis ochii la ilegalitatile din piata, efecte care se vad acum prin falimente rasunatoare in industria de asigurari.
In recentul raport de activitate pe 2015, ASF subliniaza etapele procesului de restructurare institutionala in care a intrat dupa venirea la conducerea autoritatii, in primavara lui 2014, a lui Misu Negritoiu, fara sa precizeze insa numarul total de angajati de la sfarsitul lui 2015 ori detalii despre primele acordate.
Astfel la solicitarea HotNews.ro, ASF a transmis urmatoarele informatii:
"ASF avea la sfarsitul anului trecut 480 de angajati.
Valoarea primelor platite in anul 2015 a fost de cca. 6,7 mil lei. In ASF exista doar doua tipuri de prime: prima de proiect si prima anuala de performanta.
Aceste tipuri de prime au fost acordate dupa cum urmeaza:
- Prime pentru proiecte cu impact asupra activitatii ASF, in valoare totala de cca. 2,1 mil lei, pentru un numar de 126 de persoane implicate in aceste proiecte;
- Prime anuale pentru rezultatele aferente anului 2015, in valoare totala de cca. 4.5 mil lei, acordata pentru toti angajatii ASF. Cuantumul primei a fost diferit pentru fiecare angajat in parte, in functie de calificativele obtinute in urma evaluarilor individuale".
HotNews.ro a solicitat informatii si referitoare la capitolul 'alte drepturi' care se regasesc in raportul ASF, iar oficialii autoritatii au comunicat urmatoarele:
"Aceste drepturi constau in sume de bani acordate, spre exemplu, pentru angajatii cu probleme grave de sanatate si care aveau nevoie de ajutor financiar pentru tratament, pentru decesul unei rude de gradul intai a unui angajat, pentru cadouri destinate copiilor angajatilor, in limita a 150 lei, cu ocazia Sarbatorilor de Craciun, dar si pachete de beneficii in valoare de 150 lei /200 lei de persoana, pentru pensie facultativa suportata de catre angajator, tichete de gradinita etc, de care beneficiaza toti angajatii. Suma platita in anul 2015 a fost de cca. 1,1 mil lei".
27 de angajati au primit plati compensatorii de peste 1,8 milioane lei in 2015 in urma programului de restructurare
Raportul de activitate pe 2015 al ASF mentioneaza si efectuarea de plati compensatorii de peste 1,8 milioane lei.
Cati angajati au primit aceste plati compensatorii si de ce?
"Platile compensatorii au fost acordate in baza Planului de restructurare/reorganizare aprobat la nivelul ASF in anul 2014. De aceste plati au beneficiat un numar de 27 de angajati", au transmis pentru HotNews.ro oficialii ASF.
Scandalul din februarie 2014 si etapele ulterioare de restructurare institutionala din ASF
Amintim ca in februarie 2014, ASF s-a aflat in centrul unui scandal urias pe fondul veniturilor uriase si a sinecuristilor angajati politic in institutie.
La acel moment, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, fostul liberal Dan Radu Rusanu, era cel mai bine platit angajat al ASF, cu venituri brute de 72.094 euro in ultimele doua luni din 2013, urmat de prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, cu un venit brut de 68.043 de euro in aceeasi perioada.
Ulterior, datele din declaratiile de avere au aratat ca Ion Giurescu - vicepresedinte executiv in ASF - responsabil de sectorul sistemului de pensii private a incasat in 2013 venituri de natura salariala in valoare totala de 954.917 lei, echivalentul a 216.093 de euro, potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul autoritatii. Marian Sarbu, care in 2013 a fost membru neexecutiv in ASF, a incasat 682.068 lei, echivalentul a 154.348 euro, in timp ce Dan Radu Susanu, fost presedinte executiv in ASF in 2013 si care acum s-a aflat si in arest la domiciliu in dosarul de coruptie ASF-Carpatica Asigurari, a incasat 651.509 lei, echivalentul a 147.433 euro.
Dupa venirea lui Misu Negritoiu la sefia ASF, in primavara lui 2014, autoritatea a intrat intr-un proces de restructurare, finalizat in ianuarie 2016, etapele fiind prezentate in raportul de activitate pe 2015, astfel:
Prima etapa a reformei a vizat structura organizationala si guvernanta, prin adoptarea Regulamentului de Organizare si Functionare, a noii Organigrame si a Statului de Functii modificat, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. In urma finalizarii acestei etape, nivelurile ierarhice s-au comprimat de la 5 la 3 (Consiliu - Directii - Servicii) si in consecinta au fost desfiintate 6 departamente (sase posturi de sefi departament) si 24 de functii de director adjunct, s-au redus directiile de la 25 la 17 si serviciile de la 106 la 53.
Urmare noii structurii organizationale, ponderea posturilor de conducere in totalul posturilor aprobate, in anul 2015 a scazut la 14% fata de 26% cat s-a inregistrat in anul 2014.
Noua Organigrama pe anul 2016 centralizeaza functia de protectie a consumatorilor, infiinteaza Directia Strategie si Stabilitate Financiara si functia de supraveghere integrata, integreaza functiile-suport, dar mai ales intareste functiile de supraveghere si control la nivelul celor trei sectoare.
A doua etapa a constat in alinierea salariilor pentru toate posturile de executie/conducere din structurile organizatorice ale ASF, luand in considerare nivelul remuneratiilor acordate unor pozitii si functii similare din piata financiara (OUG nr. 93/2012, art.15, alin. 2).
Pentru o perspectiva cat mai obiectiva, ASF a apelat la doua firme de consultanta recunoscute in domeniu, Hay Group si PwC (una pentru functiile de conducere si alta pentru posturile de executie), care au efectuat o analiza comparativa cu piata de servicii financiare nebancare si au recomandat structura si nivelul grilei de salarizare. In urma rapoartelor consultantilor a fost adoptat 'Regulamentul privind remunerarea membrilor Consiliului si a personalului ASF', iar in iulie 2015 intreaga organizatie era incadrata in noua Grila de Salarizare.
In prezent, remuneratia angajatilor ASF este formata preponderent din salariu fix, primele de performanta fiind mai scazute decat pe piata financiara (3-5% in ASF fata de 8-10% in piata).
A treia etapa a reformei a urmarit incadrarea personalului in noul Stat de Functii al ASF prin concursuri interne organizate atat pentru functiile de conducere, cat si pentru cele de executie, proces desfasurat conform ,,Politicii de recrutare si selectie interna".
In urma comasarii si a transformarii directiilor/serviciilor si a posturilor din structura organizatorica a ASF, la selectia interna au participat un numar de 323 persoane (65% din personal).
Bilant la 1 martie 2015: 466 de posturi ocupate, incluzand Fondul de Garantare a Asiguratilor (transformat in iunie 2015 in entitate publica separata), din care 14 salariati pe functii de director, 46 pe functii de sef serviciu si 406 in posturi de executie.
In paralel au plecat din ASF aproximativ 150 de salariati, dintre care 96 prin incetarea voluntara a raporturilor de munca. Peste jumatate din cei 14 directori erau angajati noi in cadrul institutiei, iar ceilalti, persoane cu experienta in cadrul autoritatii care au fost reconfirmate pe functiile de director.
A patra etapa a reformei a presupus efectuarea unor modificari si completari la Regulamentul de Organizare si Functionare al ASF, cu anexele sale (Organigrama si Statul de Functii), aplicabil incepand cu data de 01.01.2016, in conformitate cu cerintele generate de legislatia nou adoptata si de prevederile Directivelor Europene privind reglementarea si supravegherea pietelor de capital, asigurari - reasigurari si sistemului de pensii private.
Autoritatea mai arata ca, in 2015, cheltuielile de personal, in cuantum total de 97.321.171 lei (91,06% din prevederile bugetate), reprezinta salarii de baza, prime, alte drepturi, tichete de masa, la care se adauga contributiile institutiei.
Cheltuielile de personal in anul 2015 au reprezentat cca. 80% in totalul cheltuielilor autoritatii, respectiv cca. 62% in totalul veniturilor realizate.
Fata de realizarile anului 2014, cheltuielile de personal s-au redus in anul 2015 cu 21,5%, iar fata de 2013 cu 20%.
Veniturile totale ale ASF au insumat 157,3 milioane lei anul trecut, fiind mai mici cu 5,2% ca urmare a diminuarii mai multor tipuri de contributii ale entitatilor supravegheate (comisioane, tarife si taxe pentru piata de capital, cota pentru RCA, cota din contributiile fondurilor de pensii private). Astfel, 2015 s-a inchis cu un excedent de 36,5 milioane lei.