Dezvăluire-ȘOC! Afacerea Aprozarul! Guvernul PSD ia prin ordonanță de urgență un teren pe care să facă sediul APROZARELOR! Amănunte INCENDIARE!

Dezvăluire-ȘOC! Afacerea Aprozarul! Guvernul PSD ia prin ordonanță de urgență un teren pe care să facă sediul APROZARELOR! Amănunte INCENDIARE!

Dezvăluire-ȘOC! Guvernul PSD ia prin ordonanță de urgență un teren pe care să facă sediul APROZARELOR! Amănunte INCENDIARE! Afacerea Aprozarul. Ministerul agriculturii a pus ochii pe terenul de 30 de hectare din Băneasa al Academiei de Științe Agricole. Tabără: Este ilegal dacă se pregătește o ordonanță de urgență.

 Ministerul Agriculturii intenționează să ia terenul de 30 de hectare din Băneasa de la Universitatea de Științe Agricole printr-o ordonanță de urgență, au declarat pentru G4Media.ro  surse din minister. Potrivit acestora, ministrul Daea vrea să construiască la marginea Capitalei un mare centru expozițional, administrat de compania de stat care se va ocupa de înființarea Aprozarelor. Daea neagă varianta OUG, dar confirmă că există discuții referitoare la terenul din Băneasa.

 ”Este ilegal dacă pregătește o ordonanță de urgență, terenul este subiectul unor dispute, este și obiectul unor anchete ale DNA. Academia nu poate fi lăsată fără acest teren”, a declarat pentru G4Media.ro Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro , proiectul de ordonanță de urgență prin care cele 30 de hectare trec de la Academia de Științe agricole la Ministerul Agriculturii a fost trimis în această săptămână pentru avizare la Ministerul de Finanțe. Terenul este estimat, potrivit specialiștilor consultați de G4Mediaro, la cel puțin 60 de milioane de euro.

”Proiectul este în planurile ministrului de peste două luni, iar ministrul dorea o dezbatere transparentă cu academia. Din motive necunoscute, în urmă cu câteva zile, ministrul a ales să promoveze o ordonanță de urgență prin care Guvernul să ia terenul de la academie și să-l transfere Ministerului Agriculturii”, ne-a transmis sursa citată.

Petre Daea vrea cele 30 de hectare de la Academie pentru a construi la marginea Capitalei un mare centru expozițional, care să fie administrat de Casa de Comerț ”Unirea”, înființată de stat în 2018.

Liviu Dragnea a anunțat pe data de 10 martie că PSD vrea să deschidă o rețea de magazine de stat, celebrele aprozare de pe vremea comunismului, care să preia producția locală.

Aprozarele, deschise sub numele ”Casa română de comerț”, ar urma să fie finanțate de Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Directorul Casei de Comerț ”Unirea”, Adrian Izvoranu, a declarat pentru G4Media.ro că nu știe de vreun proiect de OUG. ”Este o discuție la o cafea mai mult. Terenul ar urma să ajungă la Casa de Comerț, iar aici ar fi adunate toate instituțiile descentralizate din subordinea ministerului și s-ar face și un centru expozițional”, susține Izvoranu.

El mai spune că în niciun caz terenul de la Băneasa nu va fi scos din circuitul public. ”Doamne ferește! Nu, terenul nu va fi dat mediului privat și nici nu va fi realizată o asociere de tipul celei realizate cu Puiu Popoviciu”, a declarat Izvoranu, cel care este și consilier personal al ministrului Daea.

Daea: Să se facă ce trebuie!

După ce i-am trimis un sms pe tema OUG, Petre Daea ne-a sunat. „Nu este nimic adevărat, nu este niciun proiect, nu este nimic adevărat, nimic” , a fost prima parte a reacției ministrului.

I-am spus ca Adrian Izvoranu, consilierul sau personal, ne-a transmis că sunt cel puțin discuții de cafea.

„Da, discuții de cafea sunt, dar atât, nu este niciun proiect însa. Nu este. Eu sprijin cercetarea. Ce bine ar fi ca acolo sa se facă ceva, să se facă ce trebuie, să nu mai stea terenul în paragina” , a mai adăugat Daea.

L-am întrebat dacă trebuie sa se facă pomicultura, cercetare pe terenul din Baneasa. Ministrul ne-a răspuns doar cu „sa se facă ce trebuie!”

Am insistat să ne răspundă dacă el ar opta ca pe acest teren să se ridice un centru expozițional sau terenul sa fie pentru cercetare. „Să se facă ce trebuie!”, a răspuns ministrul Daea.

Daea a mai spus că este ministrul care a sprijinit cel mai mult cercetarea. „În ultimii opti ani, toți miniștrii au făcut trei hotărâri de guvern pentru cercetare. Eu am făcut peste 50. Mi-e rușine că nu au făcut nimic!”, a mai adăugat Petre Daea.

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești, Valeriu Tabără, a declarat pentru  G4Media.ro că a văzut mai multe machete cu viitoarele clădiri care ar urma să fie ridicate pe terenul din Băneasa.

”Este ilegal dacă pregătește o ordonanță de urgență, terenul este subiectul unor dispute, este și obiectul unor anchete ale DNA. Academia nu poate fi lăsată fără acest teren”, ne-a explicat Valeriu Tabără.

Cele 30 de hectare ale academiei aparțin filialei sale, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Băneasa. Instituția mai gestionează în prezent 31 de hectare din teren. Retrocedările prin compensare au diminuat constant suprafața de teren pe care sunt plantați pomii fructiferi.

„Ne-am confruntat cu anumiți «doritori» care au făcut tot ce s-a putut ca noi să devenim o țintă. Într-adevăr, noi eram o țintă foarte vulnerabilă. Am rezistat și am apărat patrimoniul, deoarece aparține statului și trebuie protejat. Înainte stațiunea beneficia de o suprafață de 61 de hectare, acum mai avem doar 31. Nu este mult, dar nici puțin. Ușor, ușor, stațiunea va reface patrimoniul“, spunea Viorel Oltenacu, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa în publicația Lumea Satului.

Context. În Ședința Guvernului de pe 29 noiembrie 2018, desfășurată la Alba Iulia, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar “Unirea”, în contextul aniversării centenare a Marii Uniri a României.

Casa Română de Comerț Agroalimentar “Unirea” este o societate comercială de interes național, menită să contribuie pro-activ la implementarea politicii agricole naționale, prin valorificarea integrată și integrală a potențialului agricol de care dispune România. Pe scurt, prin această societate de state se dorește să se vândă producțiile fermierilor din România către marile companii de pe piața internă, dar și produsele să fie scoase la export.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”