Dezvăluire. Planul din spatele deciziei CCR.

Dezvăluire. Planul din spatele deciziei CCR.

Decizia CCR in privinta completurilor de 5 ale ICCJ este nu numai absolut aberanta, dar si de o perversitate fara margini, menita nu doar sa ii rezolve lui Liviu Dragnea o problema punctuala in dosarul "Bombonica", ci sa deschida calea unei amnistii mascate. Dar nu pentru toata lumea, ci doar pentru infractorii de competenta acestor completuri de 5, deci pentru politicienii infractori si fosti inalti magistrati.

De ce e aberanta nu trebuie sa explic eu, a facut-o prof. univ. dr. Simina Tanasescu intr-un interviu pe care l-a acordat recent  Ziare.com , scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Cine citeste explicatiile dnei Tanasescu, intr-un limbaj cat se poate de accesibil, intelege de ce sesizarea facuta de guvern in care acuza ca ICCJ a incalcat atributiile Parlamentului era nu numai neintemeiata, dar de-a dreptul inadmisibila, pentru ca oricum am lua-o nu a existat un conflict.

Si involuntar este exact ceea ce recunoaste CCR din chiar minuta data publicitatii: "a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013."

Tocmai daca era vorba despre o incalcare a Legii 304, dupa cum spune dispozitivul, cazul nu era sub nicio forma de competenta CCR cu atat mai mult cu cat este vorba despre o presupusa incalcare a unei legi, nu a unei dispozitii constitutionale.

Insusi Toni Grebla, inculpatul care a reprezentat guvernul la CCR impotriva ICCJ care il judeca, a spus in pledoaria sa: "este evident ca ne aflam in fata unei incalcari a legii". De incalcarile legii nu se ocupa CCR, ci instantele de judecata. Iar cand CCR o face isi depaseste grav atributiile.

Dar asa se intampla cand in CCR ajung in majoritate zdrobitoare politruci ca Dorneanu sau Lazaroiu, care au tot atata stiinta de carte cata carte constitutionala a uitat dna Tanasescu si care in ignoranta lor atotputernica isi permit sa umileasca institutii precum Instanta Suprema si inalti magistrati precum presedintele ICCJ. E ca si cum portarul spitalului ar judeca operatia facuta de profesorul universitar.

Care vor fi efectele?

Conform dispozitivului, ele s-ar limita la constituirea unor noi completuri de 5 care sa functioneze 2 luni. Si da, Liviu Dragnea va scapa de Iulian Dragomir, vicepresedintele ICCJ, din complet. Peste cine va da ramane de vazut. Si destinul are prostul obicei sa se razbune, pentru ca se poate si mult mai rau decat Iulian Dragomir.

Asa cum arata dispozitivul, desi se vorbeste despre un conflict inca din 2014, nu se dispune nimic in privinta hotararilor pronuntate de atunci. Nici nu ar avea ce sa dispuna cat timp, potrivit Constitutiei, hotararile CCR nu retroactiveaza.

Deci daca lucrurile vor ramane asa, in mod normal, pot invoca decizia CCR doar cei condamnati in urma cu mai putin de 10 de zile, acesta fiind termenul in care poate fi exercitata calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare, singura aplicabila in caz de nelegala constituire a completului, in baza art 426 lit d si 428 CPC.

Revizuirea, alta cale extraorinara, nu are temen in care sa fie exercitata, dar constituirea completului nu e unul dintre motivele de revizuire limitativ prevazute de art 453 CPC. Daca pe calea unui exceptii de neconstitutionalitate ar fi fost declarata neconstitutionala o prevedere legala, era aplicabila revizuirea, dar nu suntem in acest caz.

Dar intentia nu este ca lucrurile sa ramana asa. Pe langa faptul ca infractori condamnati de completul de 5 freamata deja de nerabdare, au aparut si declaratii pregatitoare. Florin Iordache spune ca "dosarele care au fost solutionate fara indoiala dau posibilitatea celor nemultumiti sa solicite in instanta faptul ca acel complet a fost nelegal constituit".

Este posibil ca motivarea pe care o va face dna Maya Teodoroiu despre care presa spune ca ar fi primit un loc pe lista de europalamentare a PSD, sa recomande Parlamentului sa gaseasca o cale de remediere. Dar si fara sa existe aceasta recomandare, cum Codul de procedura penala este acum in Parlament pentru a fi corectat dupa decizia CCR, nu ma indoiesc ca in comisia Iordache se va lucra la modelarea cailor extraordinare de atac.

Cum?

Se tot vorbeste despre revizuire, in frunte cu priceputul Toni Grebla, insa este cea mai putin probabila solutie avand in vedere ca CCR a stabilit chiar anul acesta ca o hotarare definitiva nu poate fi atacata decat cu o cale extraordinara care era prevazuta de lege in momentul pronuntarii acelei hotarari. Deci ar trebui ca CCR sa-si incalce propria jurispudenta extrem de recenta.

Asa ca mai probabila ar fi o prevedere care sa permita o repunere in termen pentru o contestatie in anulare printr-o modificare a Codului de procedura penala. Si dupa aceea va urma blocarea ICCJ care este si scontata, probabil.

In 4 ani s-au adunat sute de hotarari ale completurilor de 5. Adica vor fi exercitate sute de contestatii in anulare. Si nu vad niciun motiv pentru care sa nu exercite contestatiile si DNA pentru achitarile pronuntate de completurile de 5. Daca-i bal, bal sa fie!

Sutele de contestatii le vor judeca, potrivit legii, completurile de 5. Tot ele vor rejudeca apelurile in cazul contestatiilor care ar fi admise. Si tot completurile de 5 vor judeca si procesele acum pe rol. Adica blocaj total si fara speranta, cu termene care iar se vor da din primavara in toamna.

Dar chiar si asa vor fi mari probleme pentru ca apar si incompatibilitatile. Un judecator care a judecat contestatia nu poate sa rejudece apelul, unul care a judecat o cerere de arestare iar nu mai poate intra pe fond si tot asa. Asa ca, dupa cum spun surse din ICCJ, este posibil ca judecatori civilisti sa intre in completurile penale.

Si timpul curge intotdeauna in favoarea infractorilor, pentru ca timpul inseamna prescriptie., scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…