Dezvăluire despre cum își alege Țărănoiul Penal trepădușii
Testul de fidelitate pe care Liviu Dragnea îl dă liderilor PSD este să-i trimită după țigări, a povestit, într-un interviu RFI, Dumitru Borțun, fost consilier al lui Ion Iliescu.
”Nu este glumă. Vorbesc serios. Îi trimite după țigări și le vede reacția. Dacă respectivul zice „Da, șefu’! De la care să iau, de la colțul din dreapta sau de la colțul din stânga?”, rămâne. Dacă se uită jenat că este pus să plece după țigări sau spune „Nu”, acesta din urmă nu mai are carieră politică lângă Dragnea. Vreau să înțelegeți ce tipuri umane sunt prezente acum la conducerea partidului și prin urmare la formarea guvernului, la conducerea țării”, a spus Borțun, care este expert în analiza discursului public.
El a explicat că trăsăturile de caracter ale lui Liviu Dragnea sunt specifice unui ”baron local”.
”Actuala conducere a partidului este reprezentativă pentru ceea ce numim alegoric „baroni locali”. Aceștia sunt niște stăpâni absoluți pe zone foarte întinse, unii pe câte un județ întreg. Dacă un baron local foarte bogat, cu putere socială, cu putere de influență, cu strategii de trafic de influență ajunge în fruntea unui consiliu județean, devine baron local pentru un întreg județ. Exact așa este Dragnea. Poate nu știți, dar eu știu de la oameni care au lucrat cu Liviu Dragnea încă de la începuturile carierei lui, că acest om nici nu concepe să fie contrazis sau să asculte o părere diferită. Oprește în jurul lui numai oameni care nu îi ies din cuvânt”, a precizat fostul consilier al lui Iliescu.
El a apreciat că liderii PSD au gestionat "dezastruos" din punct de vedere comunicațional criza OUG privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. În opinia sa, liderii soial-democrați comit o greșeală banală dacă "cred că a comunica înseamnă a vorbi".
”Acești oameni nu au învățat să comunice. Nu știu ce înseamnă asta. Ei cred că a comunica înseamnă a vorbi. Din păcate, nici de vorbit nu prea vorbesc. După cum vedeți, liderii sunt dați dispăruți și nimeni nu reușește să dea de ei. Nu au noțiuni elementare ce stau la baza unei culturi comunicaționale. Gândiți-vă despre cine vorbim. Vorbim despre funcționari ale fostelor consilii populare, indiferent că acum le spunem consilii județene, municipale sau orășenești. Sunt funcționari de primărie. Un funcționar nu are cultura comunicării. (n.r. Știe) doar „Da, șefu’! Am înțeles!”. Structural, acești oameni sunt niște izme”, a adăugat Borțun pentru RFI.