Dezvăluire despre cine sunt și câți bani câștigă ofițerii ruși care comandă în războiul din Ucraina

Dezvăluire despre cine sunt și câți bani câștigă ofițerii ruși care comandă în războiul din Ucraina

Publicația Proekt a distribuit o bază de date cu informații despre unitățile armatei ruse care participă la războiul împotriva Ucrainei, notează Meduza .

Baza de date conține informații despre 166 de comandanți, de la biografiile lor până la informații despre veniturile, proprietățile, datorii și amenzile acestora.

Potrivit Proekt, în 2019 venitul mediu al unui ofițer aflat la comanda unei armate terestre a fost de aproximativ 270.000 de ruble pe lună (pentru comparație, miniștrii adjuncți ai apărării au câștigat în medie 1,2 milioane de ruble), comandanții de divizii și de brigadă – 160.000 de ruble fiecare. Potrivit declarațiilor, comandanții armatelor și comandanții diviziilor dețin „unul sau două apartamente mici”, scrie Proekt.

La 54 din 166 de ofițeri, Proekt a constatat datorii, inclusiv pentru pensie alimentară și locuințe și servicii comunale. Treizeci și patru de persoane au fost amendate de polițiștii rutieri; unora li s-au luat permisele pentru conducere în stare de ebrietate și provocarea unui accident. Unii ofițeri se află pe lista neagră a băncilor, susține publicația.

Proekt citează exemplul comandantului celei de-a 30-a brigăzi de pușcași motorizate, care avansează spre Harkov, colonelul Igor Koleda. Potrivit publicației, acesta figurează în baza de date ca neplătitor de pensie alimentară, iar în 2020 a fost amendat pentru refuz de a demite, la cererea parchetului, un ofiţer implicat în fapte de corupţie.

Conform estimărilor Proekt, cel puțin 20 de ofițeri sunt „legați într-un fel sau altul de Ucraina” – s-au născut sau au crescut acolo. Printre aceștia se numără și unul originar din regiunea Harkov, comandantul Armatei a 6-a Forțelor Aeriene, generalul-maior Oleg Makovețki. Procuratura ucraineană susține că acesta a ordonat bombardarea zonelor rezidențiale din Harkov și a așezărilor din regiune. Originar din regiunea Volîn, general-locotenentul Mihail Zusko este comandantul Armatei 58, cea care, conform Proekt, a înaintat din Crimeea în direcția Nikolaev. Ucraina îl acuză că a participat la războiul din Donbas, în 2014.

Din cei 166 de comandanți prezentați de „Proekt”, cel puțin 20 au murit, inclusiv patru originari din Ucraina.

  • Unul dintre exemplele grăitoare pe care le oferă Proekt oferă și o înțelegere mai bună despre cei care azi sunt responsabili de războiul din Ucraina. În 2015, colonelul Evgheni Doroșenko a fost judecat pentru că nu a ajutat un subordonat. Era vorba de un sergent care s-a îmbătat și s-a simțit rău, însă comandantul unității nu i-a permis chemarea unui medic, dorind „să evite declanșarea unor consecințe negative pentru el, sub forma de sancțiuni disciplinare”, potrivit instanței de judecată. Sergentul a murit, iar Doroșenko a primit inițial patru ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în armată, dar în apel a fost eliberat de răspundere din cauza prescrierii faptelor. Doroșenko se află la comanda Diviziei 47 de gardă a Armatei 1 de tancuri, care înainta spre Harkov.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”