Dezvăluire. Asta ne așteaptă dacă rămân Dragnea și CLICA! Vâlcov a început să-și dea deja contracte la firmele-paravan!
Dezvăluire. Asta ne așteaptă dacă rămân Dragnea și CLICA! Vâlcov a început să-și dea deja contracte la firmele-paravan! Darius Vâlcov, mufat la banii statului pentru irigații. 24 de milioane de lei dați unei firme despre care DNA spune că e controlată de consilierul premierului Dăncilă.
Firma Aceti din Slatina – despre care DNA susţinea în 2015 că este controlată de Darius Vâlcov – a încheiat în acest an un contract în valoare de aproape 24 de milioane de lei (fără TVA) cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), condusă de Florin-Ionuţ Barbu, fostul director economic din Primăria Slatina în perioada când Vâlcov era primarul oraşului, dezvăluie G4Media.ro .
Directorul general al ANIF, Florin-Ionuţ Barbu, a fost chiar în comisia de licitaţie care a atribuit contractul firmei Aceti, pe 23 august. E vorba de un lot din cadrul Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. Firma atribuită de DNA lui Vâlcov a pus mâna pe lotul 4 privind reabilitarea infrastructurii de irigaţii din “amenajarea hidroameliorativă Călăraşi Râul” şi privind “reabilitarea unității plutitoare, înlocuirea electropompelor, înlocuirea conductei de refulare, înlocuirea instalatiei electrice, etc”. Potrivit presei locale, la ANIF, la serviciul administrativ, lucrează şi vărul lui Darius Vâlcov, Răzvan Langa.
Darius Vâlcov nu a răspuns apelurilor și mesajelor G4Media.ro pentru a-și preciza punctul de vedere.
Potrivit Monitorului oficial, în 2016, firma Aceti a fost vândută firmei Topnef Reciclare deţinută de Gheorghe Aurel Deaconu. La firma Topnef Reciclare este angajată Carmen Cismaru, soţia lui Cristian Cismaru, city manager-ul Slatinei, vărul şi fost consilier personal al lui Darius Vâlcov – potrivit declaraţiei de avere a lui Cismaru.
Presa locală notează că Gheorghe Aurel Deaconu este ginerele lui Tudor Popa, asociat cu fostul senator de Olt, Ion Toma, în firma Scadt din Slatina. Această companie a câştigat lotul 3 din Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii de Irigaţii, cel privind reabilitarea infrastructurii de irigaţii din “amenajarea hidroameliorativă Terasa Ialomiţa Călmăţui”. Contractul firmei Scadt cu ANIF a fost semnat pe 2 august şi este în valoare de 38 de milioane de lei fără TVA.
Ce spunea DNA. În rechizitoriul dosarului DNA în care actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat la 8 ani de detenţie cu executare se arată că firma Aceti din Slatina era controlată de Vâlcov prin intermediul firmei Rupiah.
“Fapta inculpatului Vâlcov Darius Bogdan – care, în calitate de primar, senator, ministru a deţinut şi administrat în fapt, prin intermediul unor persoane interpuse, începând din anul 2011 şi până în prezent, S.C. Contis Company S.R.L (….), S.C. Contis Consulting Company S.R.L. (….), S.C. Millenium Tophografica S.R.L. (….), Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, S.C. Enero Prod S.R.L. (….), S.C. City Hotel & Lounge S.R.L. (…..) şi S.C. Rupiah S.A.(…..) – S.C. Aceti S.R.L. (….) a efectuat, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin intermediul persoanelor legal învestite în acest sens, operaţiuni financiare, ca acte de comerţ (tranzacţii financiare aferente operaţiunilor comerciale ce au decurs din contractele comerciale încheiate, a dispus cu privire la schimbarea formei juridice a societăţilor, la schimbarea asociaţilor şi administratorilor, la achiziţionarea de imobile, asigurarea spaţiului locativ, a stabilit contravaloarea cesiunilor, a dispus şi facilitat încheierea de contracte comerciale şi documente fiscale, s-a implicat constant în activitatea financiară a societăţilor, prin asigurarea banilor necesari aporturilor de capital, a solicitat date privind starea financiară a firmelor şi a dispus cu privire la transferul de bani), incompatibile cu funcţiile deţinute şi a încheiat tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, obţinând pentru sine un folos în cuantum de 2.272.200 lei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii (….), respectiv efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”, se arată în rechizitoriu.
De altfel, Vâlcov a primit 2 ani de închisoare pentru această infracţiune, “efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia”, 4 ani pentru trafic de influenţă şi 6 ani pentru spălare de bani.
Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care s-a adăugat un spor, rezultând astfel o condamnare de 8 ani. Decizia nu este definitivă, acum se aşteaptă motivarea judecătorilor pentru a începe judecata apelului.
Contractele au fost atribuite de ANIF firmelor Aceti şi Scadt din Slatina prin licitaţie deschisă. În ambele cazuri, au fost 6 participanţi şi 4 oferte au fost declarate admisibile. Criteriile de atribuire au fost, potrivit anunţului din SEAP, “cel mai bun raport calitate-preţ” şi “criteriile enunţate în caietul de sarcini, în invitaţia de a prezenta o ofertă sau de a participa la negociere sau în documentul descriptiv”. Aceste criterii sunt “certificatul de atestare pentru execuţia lucrărilor de IF (Îmbunătăţiri Funciare – n.r.) conform Ordinului (…) Ministerului Agriculturii”, “atestat ANRE (….) pentru execuţia lucrărilor de instalaţii electrice”, “lista principalelor lucrări în ultimii 5 ani”, “experienţa similară”. Ultima cerinţă, cea privind experienţa, este considerată îndeplinită dacă ofertantul face dovada că:
“Pentru lotul 4:
– a executat în ultimii 5 ani în cadrul a maximum 3 contracte lucrări în domeniul infrastructurii de îmbunătăţiri funciare sau similare din punctul de vedere al complexităţii şi/sau utilităţii cum ar fi: (lucrări de irigaţii, staţii de pompare, desecare, CES, alimentari cu apă, regularizări de cursuri de apa, construcţii hidrotehnice, amenajarea torenţilor, amenajarea terenurilor alunecate, etc.) în valoare cumulată de minim 26.674.113 lei fără TVA şi a realizat în ultimii 5 ani reabilitatrea/modernizarea sau execuţia a minim o staţie de pompare cu debitul instalat al staţiei de minim 30.000 mc/h, în cadrul unuia dintre aceste contracte”, se arată în anunţul de participare pubicat pe SEAP.
Din comisia de licitaţie de la ANIF care a atribuit contractele către firmele Aceti şi Scadt din Slatina a făcut parte fostul director economic din Primăria Slatina, actualul director al ANIF, Florin-Ionuţ Barbu. Acesta a fost director economic în Primăria Slatina între 2005 şi 2014, adică în perioada când edilul oraşului era Darius Vâlcov. Din 2014, Barbu este directorul general al ANIF. Vezi CV-ul lui aici.
“Persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante implicate în procedura de achiziţie publică sunt:
-ec. Florin-Ionuţ Barbu – Director General
– ing. Ion Costache – Director General Adjunct
– ing.Cornel Popa – Director Tehnic
– ec. Andrei Barabulea – Director Economic
– ing. Lina Gruia – Şef Serv. Achizitii Publice
– cons. jur. Vasilica Sturzu – Şef Serv. Juridic”, se arată în anunţul de participare din SEAP.
Premierul Viorica Dăncilă s-a lăudat la Antena 3 cu Programul de Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii. Pe 23 iulie, la Mihai Gâdea, la Antena3, premierul Viorica Dăncilă declara:
“Programul de irigaţii e un program foarte important pentru România, aşa cum ştiţi în programul de guvernare ne-am propus ca până în 2020 să avem 2 milioane hectare irigate. După cum se poate observa, într-un an şi jumătate avem 1,2 milioane hectare irigate, avem 47 de obiective de investiţii noi aprobate, avem 25.300 contracte de irigaţii”.