Dezinformare despre o presupusă măsură a ANSVSA, pentru a scădea prețul mieilor. „Nu mi-am imaginat că va fi o așa bătălie”

Dezinformare despre o presupusă măsură a ANSVSA, pentru a scădea prețul mieilor. „Nu mi-am imaginat că va fi o așa bătălie”

Crescătorii de oi se confruntă, în ultimele zile, cu informații venite din diverse medii conform cărora ANSVSA ar fi interzis exportul de animale. Reprezentanții asociațiilor atrag atenția că e vorba de „intoxicări” și că acestea și-au atins scopul, prețul de achiziție începând să scadă.

Zvonurile privind blocarea exporturilor au dus la scăderea prețului mieilor FOTO: Ionelia Nucă

Zvonurile privind blocarea exporturilor au dus la scăderea prețului mieilor FOTO: Ionelia Nucă

ANSVSA a interzis exportul, invocând pesta micilor rumegătoare”, este zvonul lansat în ultimele zile printre crescătorii de animale, acesta fiind preluat inclusiv de anumite publicații, dar și de către unii politicieni. Fermierii sunt disperați că li se întâmplă din nou să nu-și poată vinde animalele, pentru că au mai trecut și în vara anului trecut prin asta, așa că acceptă aproape orice ofertă venită de la achizitori. Efectul imediat a fost scăderea prețului de achiziție, care a ajuns în anumite zone și la 16 lei/kg, spune președinta Asociației Țara Loviștei, o asociație cu peste 1.600 membri.

„Noi, după vara anului trecut, ne prăbușim”

Interesul arabilor iar primează, ca să scadă prețul la miel. <S-au oprit exporturile în Arabia Saudită, în nu știu unde>. Nu-i adevărat, nu s-a oprit niciun export în afară! Doar că nu se poate da din județele Bihor și Arad, până pe 9 mai. După, se poate și de acolo. În Europa nu se dau animale vii, dar se poate da carcasă fără probleme. Deci toți vor să micșoreze prețul. A ajuns 16 lei acum, nu mai e nici 17, cât a fost, după zvonurile astea. Sunt tot felul de dezinformări. Eu n-am văzut atâta bătălie pe mielul românesc, să scadă prețul, să câștige doar importatorii! Și noi, după vara anului trecut, ne prăbușim definitiv”, a declarat Constanța Ștefan, pentru „Adevărul”.

Oamenii, speriați că vor rămâne cu animalele în fermă, pentru că li se spune că nici măcar în interiorul țării nu mai sunt permise transporturile, ajung astfel pradă ușoară pentru intermediarii care cumpără în favoarea marilor exportatori, spune Ștefan.

Nu stai să te întrebi ce fac cu ele dacă sunt exporturile interzise, pentru că-ți dă banii pe loc și vrei să scapi de ele, că te-ai săturat. Asta este situația. Sau vin și cumpără fără acte, fără nimic. Eu am și spus la ANSVSA, să urmărească anunțurile. Trebuie păziți și pur și simplu și confiscată marfa după ce o ia fără acte. Problema e că sunt puțini care dau banii pe loc, am ajuns banca lor, ne plătesc la 3-6 luni. Asta e cea mai mare nenorocire”, a adăugat Constanța Ștefan.

Crescătorii încă mai speră să vândă mieii cu un preț bun de Paște FOTO: Ionelia Nucă

Crescătorii încă mai speră să vândă mieii cu un preț bun de Paște FOTO: Ionelia Nucă

Prețul se situează în prezent între 16 și 22 lei/kg „în viu”, iar pe piață este o adevărată luptă între exportatori, mai spune reprezentanta Asociației Țara Loviștei. Ce trebuie să facă fermierii este să se informeze din surse sigure și să accționeze în cunoștință de cauză. „De asta am și pus comunicatul ANSVSA, că oamenii nu știu, cred ce li se spune”, mai spune Ștefan.

„Cât să mai rezistăm? Să ții 10 luni mieii și să-i dai cu 14 lei?!”

În sate, crescătorii de animale se confruntă deja cu prețurile mici, dar și cu dezinformarea. Un fermier din Bobicești, județul Olt, se declară tare supărat pe tot ce se întâmplă. A auzit că exporturile s-au suspendat din nou, iar asta e o problemă pentru cei care trudesc. „Toți am așteptat să-i dăm și noi la un preț mai bun și acuma s-a închis exportul. Doar știți că anul trecut a fost închis, am vândut mieii tocmai în toamnă, pe 14 lei kilogramul. Vă dați seama că a fost piredere. A fost cheltuială o vară întreagă, lapte pierdut, alergătură. Acum suntem spre faliment. În caz de s-a blocat și acum, 100% faliment. Eu cred, după mintea mea, să nu mă ia careva în nume de rău, dar cred că de sus e. Ăștia sunt oi bolnave? Bun, sunt bolnave care sunt bolnave, oprește-le, dar lasă-l pe ălălalt să-și vândă marfa! De ce chinui o țară întreagă pentru unul? Și nu s-au dat niciun fel de dovezi. Cine a dovedit că a murit o oaie de pestă?”, acuză fermierul.

Fermierul spune că și-a propus să extindă ferma la 1.000 capete, acum are aproximativ 700. După ce s-a întâmplat în ultimul an nu mai este însă la fel de convins să facă asta. Cel mai probabil va vinde la prețul care li se oferă. „Eu mai am datorie pe porumb și acum, subvențiile nu ne-au intrat nici acum. Și după atâta secetă și atâta pagubă...”, a mai spus fermierul.

ANSVSA: Exportul continuă fără restricții

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dat publicității, la mijlocul acestei săptămâni, un comunicat, care se regăsește pe site-ul instituției, în care se menționează clar că exporturile nu s-au sistat. Restricțiile vizează stric județele Bihor și Arad, ca urmare a apariției unui focar de pestă a micilor rumegătoare.

„În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite măsuri de urgență provizorii privind infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) aduce următoarele clarificări:

Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții

Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis. exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație.

Comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis

România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.

Restricții privind transportul animalelor vii în UE

În urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii. Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.

Recomandări pentru operatorii economici

ANSVSA reamintește crescătorilor de ovine și caprine, exportatorilor și fermierilor importanța respectării instrucțiunilor și măsurilor comunicate de autoritate.

Intermediarii vor să cumpere animalele la prețuri mici, acuză crescătorii FOTO: Ionelia Nucă

Intermediarii vor să cumpere animalele la prețuri mici, acuză crescătorii FOTO: Ionelia Nucă

Pentru informații oficiale și actualizate, se recomandă consultarea comunicărilor ANSVSA și a legislației europene aplicabile”, se menționează în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Orice om de bun simț ar trebui să-și salveze acest material undeva... Da, viitorul a venit peste noi...

2 Încă o dată, citiți și voi pe cine a numit „onestul” Bolojan stăpân al informațiilor secrete la Cotroceni

3 Misterioasa moarte a unui polițist criminalist. Bogdan Deftu a fost găsit într-o baltă de sânge, la capătul peronului din gara Câmpina

4 „Elon Musk este un impostor total. Este sub controlul total al Partidului Comunist Chinez”

5 „Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate”