Dezinfectantul antibacterian şi măştile medicale, soluţii de protecţie în faţa bolilor; obiectivele, vizitate în intervale orare când nu sunt foarte aglomerate (consultanţi)
Turiştii ar trebui să vizitele obiectivele în intervale orare în care nu sunt foarte aglomerate iar biletele ar trebui rezervate din timp şi folosită opţiunea skip the line, recomandă consultanţii în turism.
Alte măsuri de protecţie suplimentară împotriva îmbolnăvirii, în cazul în care turiştii îşi petrec vacanţa peste hotare, sunt folosirea dezinfectantului antibacterian şi a măştilor medicale de unică folosinţă, recomandă consultanţi în turism într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Aceste măsuri suplimentare de protecţie costă mai puţin de 25 de lei şi sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii odată cu apariţia şi răspândirea coronavirusului din oraşul Wuhan, China.
"Vorbim de produse care ne sunt la îndemână zi de zi, dar pe care evităm să le folosim din prea multă comoditate sau, poate, în cel mai rău caz, din inconştienţă. Dacă totuşi, nu doriţi să călătoriţi cu astfel de obiecte la voi, în cazul măştilor medicale, poate de ruşine, măcar, pentru a vă proteja, rezervaţi-vă din timp biletele la obiectivele turistice şi folosiţi şi opţiunea skip the line. Este un element de siguranţă pentru voi. Căutaţi să vizitaţi aceste obiective în intervale orare în care nu sunt atât de aglomerate, iar aici vă poate ajuta cu sugestii Google", a declarat Paul Barbu, consultant de turism.
În cazul în care călătoria este realizată cu avionul, în rucsac sau în bagajul de mână nu poate fi folosit un tub mai mare de 100 ml. Preţul unui astfel de tub de dezinfectant costă până în 10 lei, se precizează în comunicat.
"Şerveţelele uscate pot ajunge să coste, în medie, 6-8 lei, dacă doriţi să cumpăraţi un bax de 10 pachete. Măşti medicale de unică folosinţă. Acestea se pot găsi la orice farmacie şi costă între 10 şi 20 de bani bucata. Sau dacă achiziţionaţi la pachet de 50 bucăţi, cum se găsesc cel mai frecvent, atunci preţul oscilează între 7 şi 10 lei. De asemenea, o cutie de mănuşi din latex de unică folosinţă costă 18-20 de lei pachetul de 50 de perechi. Un termometru digital costă minim 100 de lei, în cazul în care vreţi să mergeţi un pas mai departe în ceea ce priveşte protejarea personală în timpul călătoriilor", se arată în comunicat.
Pe de altă parte, turiştii care intenţionează să călătorească în ţări exotice sunt sfătuiţi să consulte pagina Ministerului de Externe pentru a vedea dacă sunt restricţii sau se impun anumite măsuri de siguranţă.
"În cazul în care călătoriţi în ţări exotice, sfatul meu este să consultaţi pagina MAE înainte, pentru a vedea dacă sunt anumite restricţii sau dacă se impun anumite măsuri de siguranţă. O documentare cât mai temeinică asupra locurilor pe care le veţi vizita vă poate salva viaţa. Oricum, noi recomandăm tuturor călătorilor, ca măcar primele 3 din cele 5 produse să le aibă în kit-ul de călătorie", a precizat consultantul în turism Traian Bădulescu.
OMS îi sfătuieşte pe turişti să evite contactul cu oamenii care au febră sau tuşesc frecvent.
"Spălaţi-vă pe mâini frecvent folosind dezinfectant de mâini pe bază de alcool, dacă sunteţi în spaţiu deschis sau, dacă sunteţi într-un loc public cu acces la apă şi săpun, vă puteţi curăţa şi aşa. Când tuşiţi sau strănutaţi acoperiţi-vă gura sau nasul prin îndoirea cotului sau folosiţi un şerveţel. Dacă aţi folosit şerveţel, aruncaţi-l şi apoi spălaţi-vă pe mâini. Dacă alegeţi să purtaţi o mască medicală, asiguraţi-vă că aceasta vă acoperă gura şi nasul. Odată ce o aveţi pusă pe faţă, evitaţi să o atingeţi cu mâinile. După ce aţi folosit masca de unică folosinţă, aruncaţi-o, apoi spălaţi-vă pe mâini! Dacă sunteţi într-o vacanţă unde se presupune că va trebui să vă pregătiţi singuri mâncarea, OMS recomandă să vă spălaţi pe mâini înainte, în timpul şi după ce aţi pregătit-o. De asemenea, la preparare, folosiţi tocător şi cuţit diferite pentru tocarea cărnii şi a legumelor. În public, tuturor ne place să mângâiem câte un animal domestic atunci când îl vedem. Evitaţi acest lucru pentru că, aşa cum voi aţi făcut acest lucru, la fel au făcut şi alţii", sunt câteva dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În cazul în care călătoria este realizată cu autocarul, avantajul este că nu se limitează volumul recipientelor în care sunt transportate produsele sanitare însă orice stare febrilă cu tuse şi ameţeli trebuie anunţată organizatorului excursiei sau şoferului autocarului.
"În cazul în care călătoriţi cu autocarul şi aveţi febră, tuşiţi puternic, aveţi ameţeli sau alte simptome enumerate de către specialiştii OMS, vă recomandăm să mergeţi la organizatorul excursiei sau la şoferul autocarului şi să-l rugaţi să vă ducă la cel mai apropiat punct medical. Atât pentru siguranţa dumneavoastră, cât şi pentru siguranţa pasagerilor cu care călătoriţi. Nu este nevoie decât de o singură persoană să transmită virusul la câteva zeci sau sute de alte persoane", a explicat Lucian Bădârcea, CEO IRI Travel. AGERPRES