Dezastrul suferit de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. Ce-a pierdut din cauza războiului

Dezastrul suferit de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. Ce-a pierdut din cauza războiului

Războiul, pentru Rinat Ahmetov, precum și pentru întreaga Ucraină, a început în 2014 cu anexarea Crimeei și confiscarea unei părți din teritoriul Donbasului, scrie publicația Ekonomichna pravda . Iar după invazia Rusiei în Ucraina, grupul SCM Holdings a suferit pierderi semnificative.

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina FOTO EPA-EFE

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina FOTO EPA-EFE

Chiar înainte de invazia pe scară largă a rușilor, omul de afaceri din Donețk a pierdut controlul asupra unui număr mare de active din metalurgie, energie, imobiliare, telecomunicații, construcție de mașini și sectorul agricol.

În ciuda pierderilor de miliarde, chiar și atunci Ahmetov era convins că pacea în Donbas poate fi obținută doar prin negocieri. Pentru aceasta, sfătuia să se facă tot ce este posibil și imposibil și să se așeze la masa negocierilor chiar și cu „diavolul chel”.

După 24 februarie, opinia miliardarului s-a schimbat radical. „Putin este un criminal de război, iar Rusia este o țară agresoare”, și-a exprimat Ahmetov atitudinea față de război și inițiatorul acestuia.

De atunci, cel mai bogat om din Ucraina și-a pierdut cel puțin jumătate din avere. Rinat Ahmetov însuși își estimează în prezent propriile pierderi la zeci de miliarde de dolari. La începutul anului 2022, Forbes i-a estimat averea la 13,7 miliarde de dolari.

Din industria metalurgică, miliardarul de la Donețk, obține cei mai mulți bani. Înainte de război, Holdingul miner și metalurgic Metinvest extragea și exporta aproximativ 60% din minereul de fier ucrainean. Datorită mediului favorabil al prețurilor, compania a obținut un profit net de 2,7 miliarde USD doar în ianuarie-iunie 2021.

După începerea războiului, două bunuri importante ale „Metinvest” situate în Mariupol - Uzina metalurgică Ilici Mariupol și „Azovstal” - au fost ocupate.

Doar evaluarea pierderilor MMK de la Ilici și Azovstal din cauza agresiunii ruse este între 17 la 20 de miliarde de dolari”, a spus omul de afaceri în iulie.

O altă întreprindere, care face parte din holdingul „Metinvest”, Avdeevka este și ea blocată din cauza bombardării constante. Produsele sale sunt folosite ca combustibil în metalurgia feroasă și neferoasă.

În plus, activitatea a alte trei uzine miniere - Ingulețki, Pivdenîi și Pivnicinîi - a fost suspendată.

Una dintre cele mai mari întreprinderi din industria metalurgică - „Zaporojie” - funcționează la jumătate din capacitate. În cuptoarele sale au fost topite 2,6 milioane de tone de fontă în fiecare an, din care 76% au fost exportate.

Iar la „KametStall” se folosește doar un cuptor din trei.

Din cauza războiului, afacerea metalurgică a lui Ahmetov a pierdut nu numai întreprinderi, ci și o cantitate mare de produse.

Rusia a furat aproximativ 240.000 de tone de produse finite ale fabricilor de la Mariupol în valoare de 150 de milioane de dolari”, a informat compania SCM. Aceste produse erau depozitate în portul Mariupol.

Domeniul energiei: se extrag în continuare cărbune și gaz

Și în domeniul energiei al lui Ahmetov, a suferit pierderi. Spre exemplu de la Termocentrala Lugansk, situată în orașul Shchastya, din cauza bombardamentelor armatei ruse, pierderile se ridică la 180 de milioane de dolari, după cum a estimat directorul general DTEK Maksym Timchenko.

Și Termocentrala din Zaporojie, situată în orașul Energodar a fost de asemenea oprită.

Și centralele termice din Krivoi Rog și Kurahov, sunt sub foc constant.

Din cauza războiului și a ocupării teritoriilor, grupul a oprit toate parcurile eoliene, iar generarea de energie solară a scăzut la niveluri minime.

Totuși volumul de extragere a cărbunelui și gazului sunt cele mai puțin afectate de război.

Pierderile din domeniul finanțelor și cel agricol

În ciuda faptului că războiul a dat o lovitură destul de gravă sistemului bancar, „Prima bancă internațională ucraineană” (PUIB) a lui Rinat Ahmetov a supraviețuit.

În februarie-martie, activele băncii au scăzut cu aproape 20 miliarde UAH, dar începând cu luna iunie, banca a reușit să reducă această pierdere la 10 miliarde UAH. La începutul lunii august, activele nete ale PUMB se ridicau la 105,3 miliarde UAH, făcând-o a șasea cea mai mare bancă din Ucraina. În ciuda indicatorilor de performanță pozitivi, banca lui Ahmetov a început să aducă pierderi proprietarului său.

Înainte de începerea războiului, holdingul agricol a lui Ahmetov - HarvEast cultiva 127.000 de hectare de teren în regiunile Donețk, Kiev și Jîtomîr. Aproape 90 de mii de hectare - se află în prezent în teritoriul ocupat.

Compania a raportat că la începutul lunii septembrie, HarvEast nu avea acces la 51.789 mii tone de produse agricole, - recolta 2019-2021 - de grâu, floarea soarelui, porumb, mazăre, linte, rapiță, orz, etc.

Pierderile suferite în domeniul transportului și a telecomunicațiilor

Ahmetov deține și cel mai mare operator privat din domeniul transportului feroviar din Ucraina - compania Lemtrans. Înainte de război, avea peste 15.000 de vagoane.

„Lemtrans” a devenit și obiectul jafurilor și distrugerii de către armata rusă. Ca urmare a bombardamentelor și incendiilor, depozitul de vagoane al companiei din Volnovas a fost distrus. În plus, peste 2.000 de vagoane sunt blocate temporar în zonele de luptă activă.

Ukrtelecom a suferit de asemenea pierderi semnificative. La începutul lunii septembrie, 447 de vehicule au fost furate de la companie pe teritoriul ocupat temporar.

CSM a spus că rușii au distrus 34 de clădiri, iar alte 165 au pagube de o gravitate diferită. În plus, segmente de rețele de telecomunicații și alte active sunt furate de pe teritoriile ocupate temporar.

Bunurile imobiliare, pe locul doi în rândul surselor de venit

Pentru prima dată, bunurile imobiliare private și comerciale ale lui Ahmetov și companiile sale au ocupat locul doi în rândul surselor de venit, depășind chiar și compania energetică DTEK.

„Forbes-Ucraina” estimează valoarea totală a imobilelor celui mai bogat om al Ucrainei la 650 de milioane de dolari.

Cel mai bogat ucrainean spunea că nu îi va ierta pur și simplu pe ruși pentru pierderile suferite în urma războiului. La sfârșitul lunii iunie, Ahmetov a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu jafurile, distrugerea și devierea fluxurilor de cereale și metale, cauzate de Rusia.

Acesta este doar primul pas pe drumul lung către primirea despăgubirilor, a cărei valoare va fi stabilită după o evaluare suplimentară. Totuși, potrivit omului de afaceri valorificarea obiectelor pierdute înainte de începerea războiului s-a ridicat la zeci de miliarde de dolari.

Numai estimarea pierderilor a două fabrici din Mariupol din cauza agresiunii ruse este între 17 miliarde și 20 de miliarde de dolari. Din cauza faptului că războiul continuă, suma finală a despăgubirilor nu a fost încă stabilită, dar este de zeci de miliarde de dolari”, a spus oligarhul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”