DEZASTRU al anchetei fetelor răpite în Caracal. Alexandra a sunat în van la 112, poliţiştii au mers pe altă pistă şi au pierdut timp adormind câinii!

DEZASTRU al anchetei fetelor răpite în Caracal. Alexandra a sunat în van la 112, poliţiştii au mers pe altă pistă şi au pierdut timp adormind câinii!

DEZASTRU al anchetei fetelor răpite în Caracal. Alexandra a sunat în van la 112, poliţiştii au mers pe altă pistă şi au pierdut timp adormind câinii!

Oficialii Poliţiei Române şi cei ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se acuză reciproc pentru timpul vital pierdut pentru găsirea Alexandrei, fata dispărută în Caracal, după ce-a fost răpită de un individ de 65 de ani. Telefonul pe care adolescenta l-a dat la 112 n-a folosit în final la nimic, relatează  Adevărul .

Alexandra Măceşeanu, fata de 15 ani dispărută în Caracal în cursul zilei de miercuri, 24 iulie, a reuşit, printr-un efort supraomenesc, să fure un telefon din casa răpitorului şi să sune la 112 în dimineaţa zilei de joi, 25 iulie, în jurul orei 11.00.

Oficialii Poliţiei Române susţin că specialiştii STS n-au reuşit să identifice cu o precizie rezonabilă locul din care a fost făcut apelul telefonic şi că au fost trimişi în trei locaţii greşite, fiind nevoiţi să obţină mandate de percheziţii pentru toate cele adrese şi pierzând astfel timp vital. Surse din rândul poliţiştilor implicaţi în cercetările de la Olt spun că, în cele din urmă, anchetatorii au decis să renunţe la informaţiile furnizate de STS şi să pornească pe un cu totul alt fir, plecând de la informaţiile pe care Alexandra le-a furnizat în timpul apelului la 112.

Adolescenta a încercat să descrie cu cât mai mare acurateţe locul în care se află şi cum arată bărbatul care a răpit-o. În baza acestor informaţii, poliţiştii au început să cerceteze înregistrările făcute de camerele de supraveghere din zona locului din comuna olteană Dobrosloveni, acolo unde fata s-a urcat într-o maşină de ocazie spre Caracal. Au făcut-o însă extrem de târziu, şi nu în paralel cu investigarea locaţiilor furnizate de STS.

Teoretic, căutările în arhiva înregistrărilor video ar fi trebuit să înceapă încă din ziua de miercuri, 24 iulie, atunci când părinţii Alexandrei au furnizat detalii despre circumstanţele dispariţiei fiicei lor. Într-un final, au reuşit să descopere maşina în care adolescenta s-a urcat, un Renault gri, şi l-au identificat pe proprietar după numărul de înmatriculare. Au găsit casa suspectului şi au obţinut un mandat de percheziţie în jurul miezului nopţii, între zilele de joi spre vineri, 26 iulie. Sursele consultate de Adevărul arată că poliţiştii au înconjurat proprietatea, despre care aveau informaţii că este păzită de mai mulţi câini lupi agresivi. Aceasta a fost una dintre informaţiile furnizate de Alexandra în timpul apelului la 112.

Forţele speciale au încercat să nu stârnească câinii, având suspiciunea că fata ar fi fost sechestrată şi că răpitorul ar fi ucis-o în cazul în care patrupedele ar fi dat alarma. Din acest motiv, mai mulţi poliţişti au lucrat timp îndelungat pentru adormirea câinilor. Au intrat pe proprietate abia la ora 6.00 dimineaţa, la 17 ore după apelul Alexandrei la 112, invocând faptul că un mandat de percheziţie nu poate fi pus în aplicare decât între orele 6.00 şi 20.00, conform legilor din România.

Cu toate acestea, un procuror consultat de Adevărul spune că poliţiştii nici măcar nu ar fi avut nevoie de mandat de percheziţie în acest caz, fiind vorba despre un caz în care viaţa unei persoane este pusă în pericol iminent.

Intraţi pe proprietate, poliţiştii l-au găsit treaz pe suspect, precum şi urme arse ale bijuteriilor purtate de Alexandra. Presupusul criminal a tăcut în timpul interogatoriului şi a negat monosiliabic tot.

Într-un frigider din casa suspectului, oamenii legii au găsit pungi cu carne, despre care se prespune că este de origine umane şi care i-ar aparţine celeilalte fete dispărute în Caracal în luna aprilie. În acest al doilea caz, ancheta poliţiştilor n-a înaintat deloc din momentul în care bunicii fetei au reclamat faptul că nepoata lor este de negăsit.

În baza ororilor descoperite vineri pe proprietatea suspectului, criminaliştii au suspiciunea că cele două adolescente au fost ucise, tranşate, dizolvate în acid şi îngropate în livada casei, în gropi care ulterior au fost betonate.

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, perchezițiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiții:

"(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.



Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane