Deutsche Welle despre scandalul românilor infectați în abatoare: Sclavie modernă! Condiții de trai pe care nimeni nu le-ar mai fi crezut posibile în Germania de azi!

Deutsche Welle despre scandalul românilor infectați în abatoare: Sclavie modernă! Condiții de trai pe care nimeni nu le-ar mai fi crezut posibile în Germania de azi!

Condiții de trai pentru angajați – printre care mulți români – pe care nimeni nu le-ar mai fi crezut posibile în Germania de azi: Politicienii trebuie să înceteze cu „cultura ignorării” situației din abatoare.

„There is no free lunch” spune un proverb american: cineva plătește întotdeauna prețul. Este valabil și pentru carnea ieftină consumată cu atâta plăcere de clienții din statele industrializate bogate.

După ce  sute de lucrători din estul Europei, angajați la marele abator german „Westfleisch” din orașul Coesfeld, s-au infectat cu noul coronavirus , se poate conchide: în criza actuală, acești oameni sunt cei care trebuie să plătească pentru carnea ieftină – în cel mai rău caz, chiar cu viața lor. Managementul companiei de prelucrare a cărnii, a treia ca mărime din Germania, vorbește de responsabilitatea sa față de propriii angajați. Dar la abatoare nu se prea poate vorbi de angajați proprii. În realitate, întreaga branșă este deservită de  lucrători angajați prin subcontractori  – pentru aceștia din urmă ar lucra muncitorii români, bulgari sau polonezi.

Nimeni nu se simte responsabil

„Westfleisch” și celelalte abatoare mari fac orice pentru a-și reduce costurile. Dar, oficial, ele nu admit că ar avea ceva de-a face cu condițiile nedemne pentru niște ființe umane în care trăiesc în Germania sute de muncitori străini.

Miodrag Soric Miodrag Soric, autorul comentariului, a realizat un reportaj despre abatorul din Coesfeld, unde s-au infectat mulți lucrători români cu coronavirus

Subcontractorii, de asemenea, dau vina pe politică: politica ar fi responsabilă pentru protecția muncii și a sănătății. Numai că „politica” în sine nu există ca autoritate, ci avem responsabilități concrete la nivel local, regional și federal. Când vine vorba însă de condițiile de trai ale muncitorilor din industria cărnii, toate aceste niveluri de autoritate par să aibă în comun doar dorința de a da vina pe altcineva. Sau, mai bine, de a se plânge de așa-numita „cultură a ignorării”, așa cum o face ministrul regional al muncii din Renania de Nord-Vestfalia. Dar niciun politician nu este obligat să nu ia măsuri pentru a corecta situația – inclusiv atunci când nu este direct responsabil pentru domeniul respectiv.

Condițiile deplorabile în care sunt cazați est-europenii și sud-est-europenii care muncesc în abatoarele germane nu sunt vreun secret de stat. Cu toții le cunosc, de ani buni: conducerea „Westfleisch”, firmele subcontractoare, autoritățile locale și poliția, consiliul municipal din Coesfeld, guvernul regional din Renania de Nord-Westfalia și chiar guvernul de la Berlin. Și oamenii din Coesfeld și din satele alăturate știu ce se petrece. Doar se întâlnesc cu angajații de la „Westfleisch” și alte mari abatoare zilnic la supermarket sau la brutăria din colț. Dar nimeni nu a părut până acum deranjat de condițiile mizere de cazare și muncă ale acestora. „Nimeni nu este obligat să vină la muncă în Germania pentru a face bani mai mulți decât în țara lui” – aceasta este propoziția care rezumă pe scurt atitudinea generală.

Focare de infecție care îi amenință pe toți

Dar criza coronavirus a schimbat lucrurile. Când trei-patru muncitori sunt obligați să trăiască împreună într-un spațiu strâmt, riscul răspândirii unui microb periculos crește semnificativ. Și nu îi amenință doar pe lucrătorii străini, ci pe toți locuitorii din regiunea respectivă. Este o observație cinică: fără pandemie, ar mai fi deranjat pe cineva condițiile mizerabile de trai ale lucrătorilor est-europeni?

Scandalul are o dimensiune internațională, care-i depășește cu mult pe muncitorii din estul Europei. Industria germană a cărnii produce atât de mult și atât de ieftin, încât au ajuns să fie rentabile inclusiv exporturile de carne în China. Firmele germane din branșă lucrează pe baza condițiilor din piața globală și reușesc să ofere și prețuri atractive. Ele exercită presiuni masive asupra fermierilor producători. Aceștia se văd obligați să crească porcii în spații strâmte, să-i trateze cu antibiotice pentru a nu se îmbolnăvi. Sunt hrăniți cu soia și porumb, importate ieftin din America de Sud. Acolo sunt distruse suprafețe mari de păduri și junglă pentru a cultiva și mai multe nutrețuri. Rezultatul este dăunător pentru climă și duce la explodarea prețurilor la teren.

Un preț ridicat pentru toată lumea

În final, plătim cu toții un preț ridicat pentru această carne ieftină. Antibioticele din carnea consumată provoacă rezistențe ulterioare la antibiotic la oameni. Producția cărnii dăunează apei din sol, pentru că pe câmpuri ajung prea multe deșeuri.

Toate aceste lucruri sunt binecunoscute atât în industrie, cât și în politică. Și cu toții știu de asemenea ce se poate face pentru a corecta situația: crearea de unități de producție mai mici, mai descentralizate, care să se axeze pe calitate, nu pe cantitate.

S-ar câștiga mai puțin cu aceste firme, pentru că exporturile de picioare și urechi de porc în China nu ar mai fi rentabile. Iar friptura de porc s-ar scumpi inclusiv în Germania. Dar toate sondajele de opinie arată că marea majoritate a germanilor se pronunță pentru reformarea politicii agrare. Pentru a face progrese în acest domeniu, este nevoie de tărie de caracter, curaj și putere de conducere – nu de „cultura ignorării”.

-------------

Articolul integral

Peste 200 de angajați - printre care mulți români - ai unui abator aparținând companiei "Westfleisch" din Coesfeld s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit autorităților locale. Cum s-a ajuns în această situație?

    
Sediul companiei Westfleisch din Coesfeld

Sediul companiei Westfleisch din Coesfeld

Nu își divulgă numele, dar spune că este din Sibiu. Bărbatul de aproximativ 50 de ani cu părul rar și negru stă în fața unei clădiri din cărămidă cu două etaje din Rosendahl, un sat din regiunea Münsterland. "Clădirea aceasta dărăpănată este în carantină din cauza coronavirusului", afirmă el. 

Bărbatul, care vorbește cu greu germană sau engleză, nu pare să înțeleagă ce înseamnă "carantină" în Germania, respectiv să stai în casă. Poartă o mască de față din hârtie, dar în jurul gâtului, gura și nasul fiind libere. 

A lucrat, la fel ca mulți dintre compatrioții săi, în abatorul "Westfleisch" din Coesfeld pe care autoritățile l-au închis temporar. Decizia a venit pe fondul presiunii publice ce s-a declanșat după aflarea veștii că un număr necunoscut de angajați străini ai companiei au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Numărul de persoane infectate este în prezent de peste 200, dintre care mulți sunt români, bulgari și polonezi.

Nimeni nu își asumă responsabilitatea

Muncitorul român din Rosendahl nu poate sau nu vrea să spună alături de câți alți compatrioți locuiește în același adăpost. El estimează că ar fi vorba despre douăsprezece persoane, poate chiar mai multe.

Nicio înștiințare scrisă sau vreun reprezentant al autorităților nu avertizează asupra faptului că această clădire se află în carantină. Pe cutiile de scrisori de la intrare poți însă descoperi o mulțime de nume românești. 

În timpul conversației cu bărbatul din Sibiu, se apropie de noi un alt român, având un pachet de ouă sub braț. Supermarketul se află la o aruncătură de băț. 

Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini, se plânge Anne-Monika Spallek, purtătoare de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld.

Ecologista Anne-Monika Spallek

Ecologista Anne-Monika Spallek

Problema este "împinsă înainte și înapoi între municipalități, district și landul Renania de Nord-Westfalia", a spus aceasta pentru DW.

De asemenea, ea atrage atenția asupra contractelor pe care compania "Westfleisch" le-a încheiat cu subcontractanți ce angajează lucrători din Europa de Sud-Est.

Autoritățile sanitare din Germania acționează doar atunci când cineva s-a îmbolnăvit, spune Spallek. Potrivit politicianei ecologiste, "Westfleisch" ar fi pasat subcontractanților responsabilitatea pentru cazarea angajaților străini.

Or, ea se îndoiește că aceste firme respectă întotdeauna reglementările legale, precum cele privind combaterea infecțiilor în spațiile de cazare colectivă.

Reglementările prevăd "ocuparea individuală a spațiilor de dormit". De asemenea, persoanele infectate ar trebui izolate din timp.

Reprezentanți ai mai multor autorități au mers în locul în care sunt cazați români pentru a face teste de coronavirus

Reprezentanți ai mai multor autorități au mers în locul în care sunt cazați români pentru a face teste de coronavirus

Anne-Monika Spallek spune că lucrătorii carantinați asemenea românilor din Rosendahl trebuie să beneficieze de mâncare și de alte lucruri necesare. 
După conversația noastră cu muncitorul român, la fața locului a ajuns un microbuz.

Din el au coborât reprezentanți ai Oficiului de Ordine Publică, Autorității Centrale pentru Străini și ai Oficiului Sanitar. 

Purtând echipament de protecție, aceștia au intrat în clădirea cu lucrători români. Se pare că este pentru prima oară când românii de aici sunt testați. Ulterior, autoritățile din Coesfeld au anunțat că au fost prelevate probe de la 930 de angajați ai "Westfleisch".

"Oameni foarte săraci"

Locuitor din Rosendahl

Locuitor din Rosendahl

"Cam târziu", remarcă unul dintre locatarii clădirii la sosirea oficialilor. În cealaltă parte a străzii întâlnim o femeie căreia îi pare rău pentru lucrătorii străini de la "Westfleisch".

"Este vorba despre oameni foarte săraci, adăpostiți și exploatați în cartiere deteriorate", spune ea. Un bărbat mai în vârstă adaugă că mulți oameni nu mai merg la cumpărături în supermarketurile vecine de teamă să nu întâlnească acolo români infectați.

Patrick Peter Kossen

Patrick Peter Kossen

La o distanță de 15 minute de mers cu mașina, pastorul Peter Kossen demonstrează, alături de alte persoane, în fața intrării principale a abatorului "Westfleisch". Scandalul "putea fi prevăzut încă de acum câteva săptămâni", spune teologul catolic în vârstă de 51 de ani din Lengerich. 

Potrivit acestuia, mulți dintre angajații străini ai abatoarelor sunt cazați în spații colective de cazare și barăci supraaglomerate și mucegăite.

În aceste stabilimente nu poate fi respectată distanța de siguranță, mai spune el pentru DW. "Același lucru este valabil și în autobuzele aglomerate care transportă lucrătorii la fabrica de carne". Kossen ține în mână o pancartă pe care a scris: "Opriți sclavia modernă!"

Consecințe pentru district

Poarta de intrare în fabrica Westfleisch

Poarta de intrare în fabrica Westfleisch

În spatele lui, din când în când, bariera din curtea fabricii se ridică și se coboară. Chiar dacă autoritățile au închis acest abator, camioanele și unii angajați părăsesc în mod regulat fabrica.

"Westfleisch" explică pe siteul său că angajații infectați și persoanele care au intrat în contact cu aceștia sunt în carantină la domiciliu. Compania menține o legătură strânsă cu angajații, se mai precizează. 

Scandalul are consecințe la nivelul districtului Coesfeld. Deși în Renania de Nord-Westfalia restricțiile socio-economice impuse de autorități vor fi relaxate începând de luni (11 mai), la Coesfeld, în Münsterland, ele vor rămâne în vigoare până cel mai devreme 18 mai. 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”