Detoxificarea după Sărbători: 5 rețete de supe light, sănătoase și hrănitoare
După excesele alimentare din perioada Sărbătorilor, putem să ne detoxifiem natural organismul renunțând la câteva obiceiuri alimentare nesănătoase.
Supele sunt un preparat ușor, dar sănătos și gustos FOTOGRAFII Shutterstock
Sărbătorile de sfârşit de an au însemnat, pentru mulţi dintre noi mese îmbelșugate , pline cu preparate tradiţionale grele și calorice, care ne afectează digestia, silueta şi starea de sănătate per ansamblu.
Fie că începutul noului an înseamnă o perioadă de detoxificare, fie un stil de viață sănătos , adaptat nevoilor noastre, putem obține rapid și fără efort rezultate remarcabil, eliminând câteva alimebte și obiceiuri nocive și adăugând câteva preparate sănătoase, dar în același timp gustoase și nu foarte costisitoare.
Hidratarea este foarte importantă , iar apa ajută rinchii să elimine toxinele şi susține sănătatea tractului intestinal. Fibrele (trebuie să consumăm 25-35 de grame de fibre pe zi) ajută, de asemenea, digestia. Alimente bogate în fibre sunt avocado, mazăre, orez brun, linte, cartofi dulci, broccoli, fistic, banane. De asemenea, măcar pentru o perioadă este recomandat să eliminăm din dietă alcoolul, cofeina, zahărul, alimentele procesate și junk food-ul, carnea grasă de porc sau vită.
Din ingrediente simple și accesibile se pot prepara mâncăruri rapide, ușoare și delicioase. Iată 5 rețete de supe potrivite pentru detoxificarea de după Sărbători.
Supă cremă de dovlecei și broccoli
Ingrediente
500 dovlecei
2 linguri ulei de măsline
450 g broccoli congelat
1 ceapă
300 ml lapte integral
sare
piper
busuioc verde
crutoane
Cureți și speli legumele, tai ceapa mărunt și o călești în ulei câteva minute, la foc mic, până devine sticloasă. Adaugi buchetele de broccoli și dovleceii tăiați cuburi și le sotezi împreună cu ceapa încă 4-5 minute, amestecând ocazional. Torni 1,5 l de apă, potrivești gustul de sare și piper și fierbi sub capac până ce legumele s-au gătit. La final, pui laptele și pasezi supa cu un blender vertical până devine cremoasă și fină. O servești caldă, cu busuioc proaspăt și crutoane.
Supă de pește
Ingrediente
500 g file pește (cod, crap etc.)
1 ceapă albă
1 morcov
2 cartofi
1 păstârnac
2 linguri ulei
sare
5-6 boabe de piper
pătrunjel proaspăt, pentru decor
lămâie, pentru servit
Cureți și speli toate legumele, te tai cuburi potrivite și le pui la călit în ulei. Presari puțină sare și le sotezi 5 minute, apoi torni 2 l de apă și le lași să fiarbă aproximatv 15 minute, după ce au dat în clocot.
Speli peștele și îl porționezi, îl adaugi în supă, condimentezi cu sare și piper boabe și mai fierbi 7-10 minute. Servești supa caldă, decorată cu pătrunjel verde și, dacă dorești, cu zeamă de lămâie.
Supă de roșii cu orez
Ingrediente
800 ml piure de roșii (passata)
150 g orez brun
2-3 roșii
1 ceapă albă
2 căței de usturoi
1,5 l supă de legume sau apă
2 linguri ulei
1 linguriță zahăr
1 linguriță oregano uscat
1 linguriță busuioc uscat
sare
piper
pătrunjel, pentru decor
Speli orezul și îl fierbi în apă cu puțină sare, până ce e pe jumătate făcut. Îl lași la scurs într-o sită.
Încingi uleiul într-un vas și sotezi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, la foc mic. Torni piureul de roșii, apa sau supa, roșiile tăiate cuburi, ierburile aromatice și zahărul. Presari sare și piper, după gust, amesteci și lași să fiarbă 10 minute, la foc mediu. Pui orezul și continui fierberea până ce orezul s-a înmuiat. Servești supa caldă și o decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat.
Minestrone
Ingrediente
200 ml suc de roşii
100 g paste scurte
1,5 l supă de legume sau apă
1 tulpină ţelină
1 dovlecel mic
100 g mazăre congelată
1 ceapă
1 morcov
1 ardei gras, roșu
150 g fasole albă din conservă
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
pătrunjel verde, pentru decor
Încingi uleiul într-o cratiță și sotezi ceapa mărunțită, adaugi morcovul feliat și tulpina de țelină tăiată cubulețe. Lași la călit 10 minute, amestecând ocazional. Torni sucul de roșii, apoi supa de legume sau apa. Potrivești gustul de sare și piper și lași să fiarbă încă 10 minute.
Adaugi mazărea și fasolea bine scursă de lichid, dovlecelul și ardeiul gras tăiați cubulețe și pastele.. Mai ții pe foc încă 15 minute. până ce legumele și pastele s-au înmuiat.
Presari pătrunjelul tăiat fin și stingi focul. Servești supa caldă.
Supă de orez cu legume și pui
Ingrediente
400 g piept de pui cu piele și os
150 g orez brun
1 ceapă
2 morcovi
1 ardei gras
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
Speli pieptul de pui și îl fierbi în 2 l de apă cu puțină sare, îndepărtând spuma care se formează la suprafață. Când e gata, îl scoți și îl lași la răcit, apoi alegi carnea, pe care o mărunțești.
Sotezi ceapa tocată, la foc mic, cât să devină sticloasă. Adaugi morcovii, amesteci și mai ții pe foc încă 3-4 minute.
Răstorni legumele sotate în oala cu supă, adaugi orezul spălat, ardeiul tăiat cubulețe și asezonezi cu sare și piper, după gust. Lași să dea un clocot, apoi reduci focul și mai fierbi 20-25 de minute, până ce orezul s-a gătit.
În ultimele 5 minute, adaugi carnea de pui. Servești supa caldă și o decorezi după imaginație
Sursa: adevarul.ro