Deținuții ucraineni mobilizați au capturat deja un soldat rus

Deținuții ucraineni mobilizați au capturat deja un soldat rus

Primii deținuți care s-au alăturat Forțelor Armate ale Ucrainei sunt acum instruiți, iar unii dintre ei s-au remarcat deja prin capturarea unui soldat rus, a dezvăluit ministrul adjunct al justiției Olena Visoțka într-un interviu pentru portalul hromadske în care a vorbit despre eficiența mobilizării condamnaților.

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO EPA-EFE

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO EPA-EFE

Visoțka a precizat că mai bine de 600 de deținuți s-au alăturat armatei până acum, iar numărul lor este în creștere. Până la 29 mai, peste 4.000 de condamnați și-au exprimat dorința de a se alătura armatei pe câmpul de luptă.

Cererile deținuților sunt mai întâi analizate în instanță. Înainte însă, deținuții care se oferă voluntari trec printr-un control medical, sunt examinați de consiliul medical militar și se întâlnesc cu ofițerii lor de comandă. Visoțka are convingerea că inițiativa se dovedește a fi eficientă, relatează Ukrainska Pravda.

„Deținuții care urmează să servească acum o fac într-o manieră absolut controlată - după ce au fost verificați, așa cum prevede legea. Vor fi instruiți și vor face o muncă importantă pentru statul nostru. Sunt o mulțime de lucruri de făcut pe front, care nu implică neapărat arme, dar chiar și cu arme, am auzit deja de un exemplu de succes: am primit informații precum că o parte dintre primii deținuți au capturat deja un rus”, a explicat ministrul adjunct al justiției din Ucraina.

Ministerului Apărării îi revine sarcina de a stabili unde vor sluji foștii deținuți a adăugat Visoțka, care a ținut să sublinieze că Ucraina nu va proceda precum Rusia în privința condamnaților trimiși pe front.

„Pe de o parte, am acceptat provocarea de a nu repeta greșelile și abordările nedemocratice ale Rusiei. Pe de altă parte, nu ar trebui să oferim condamnaților posibilitatea de a servi în unități din spate, substituindu-le pedeapsa cu libertatea. Totodată, este important să înțelegem că acești oameni trebuie să lucreze pentru stat o anumită perioadă de timp, iar contractele lor se încheie la sfârșitul legii marțiale”, a spus ea.

Ministrul ucrainean al justiției Denis Maliuska anunța marți, 28 mai, că 613 deținuți au fost eliberați din închisoare și s-au alăturat forțelor armate ale Ucrainei. În prezent, aceștia urmează perioada necesară de pregătire și vor servi ulterior în unități de asalt.

Vor fi create unităţi formate exclusiv din foşti deţinuţi, care vor semna contracte pentru a lupta pe front, spunea Maliuska, explicând că decizia de a nu amesteca deţinuţii de drept comun şi soldații ucraineni ar putea fi revizuită ulterior.

Potrivit noii legi a mobilizării, nu pot beneficia de eliberarea condiţionată cei condamnaţi pentru asasinate multiple, violuri, fapte de corupţie politică şi infracţiuni împotriva securităţii naţionale.

Kievul estima că un număr de aproximativ 20.000 de deţinuţi vor solicita înrolarea în armată în schimbul eliberării condiţionate din închisoare.

„Sunt peste 3.000 de persoane. Am prezis acest lucru înainte de adoptarea legii. Nu putem pretinde că se vor alătura toate cele 20.000 de persoane menționate ca potențiali candidați. Pentru că în timpul sondajelor anterioare, aproximativ 4.500 au fost dispuși să facă acest lucru. Acest număr va varia", spunea după adoptarea legii ministrul adjunct al justiției Olena Visoțka.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii