Detaliul înfricoșător al mormântului primului împărat al Chinei: „Meșteșugarilor li s-a ordonat să facă arbalete”
Qin Shi Huang, primul împart al Chinei și întemeietorul dinastiei Qin, s-a aflat la conducere între 221 î.Hr și 210 î.Hr. Cunoscut pentru unificarea națiunii după victoria în fața statelor beligerante, împăratul chinez se temea de moarte. Mormântul acestuia este păzit de Armată de Teracotă, sculpturi menite să-l protejeze în viața de apoi.
Armata de teracota din China. FOTO 123RF (Arhivă)
Mormântul a fost găsit de fermieri în urmă cu 50 de ani, în provincia chineză Shaanxi. În timp ce săpau, aceștia au găsit fragmente ale unei figuri umane făcute din lut.
După ce fermierii au făcut una dintre cele mai importante descoperiri din toate timpurile, arheologii au cercetat zona, însă nu au avut suficient curaj pentru a deschide mormântul.
Potrivit unei povestiri scrise de istoricul chinez Sima Qian la circa 100 de ani după decesul lui Qin Shi Huang, mormântul ar fi prevăzut cu capcane menite să ucidă orice intrus, relatează IFL Science.
„Au fost construite palate și turnuri pitorești pentru o sută de oficiali, iar mormântul a fost umplut cu artefacte rare și comori minunate. Meșteșugarilor li s-a ordonat să facă arbalete și săgeți gata să tragă în oricine intră în mormânt. Mercurul a fost folosit pentru a simula cele o sută de râuri, Yangtze și Yellow River, și a fost pus să curgă”, se arată în document.
Cu toate că ar exista șanse ca persoanele care încearcă să deschidă mormântul să scape nevătămate , există riscul ca mercurul să se reverse. În plus, cercetările arată că există concentrații de mercur în jurul mormântului, la niveluri mult mai mari.
Sursa: adevarul.ro