Detaliile unui paradox medical: cum poate stresul să te scape ne dureri. Explicațiile specialiștilor
Chiar dacă pare greu de crezut, în unele zile, stresul ne poate ajuta, nu atât de mult psihic, cât fizic. Medicii au o explicație uluitoare despre mecanismul chimic care face ca stresul să diminueze durerile provocate de un traumatism sau o boală
Stres la locul de muncă SURSĂ Arhiva Adevărul
Acest lucru se datorează, susţin specialiştii, mai ales hormonului numit cortizol, cunosct în rândul oamenilor ca hormonul stresului.
De ce ,,ne dor toate" când suntem relaxaţi
Cu siguranţă, fiecare persoană a avut măcat un weekend în care a avut dureri şi s-a simţit rău, întrebându-se cum de s-a simţit bine toată săptămâna, la serviciu. Pentru acest lucru psihologii au câteva explicaţii extrem de interesante.
,,Ştim cu toţii că stresul este un element distructiv în vieţile oamenilor, ce conduce de multe ori atât la afecţiuni fizice grave cât şi la afecţiuni psihice importante. Ritmul alert al vieţii, presiunea pusă de societate sau presiunea de la locul de muncă sunt doar câţiva factori ce conduc la apariţia stresului. De multe ori am avut cu toţii situaţii în care cât eram la serviciu nu ne durea nimic, iar în weekend, când suntem liberi şi reuşim să ne relaxăm, resimţim toate afecţiunile pe care le avem. Acest lucru se întâmplă din cauza sau datorită cortizolului, cunoscut la hormonul stresului", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.
Cum acţionează hormul stresului asupra organismului
Conform specialiştilor, hormonul stresului joacă un rol important în organismul fiecărei persoane. Acesta este generat, în primul rând, pentru a face faţă stresului dar are şi alte funcţii importante.
,,Cortizolul joacă un rol impotant în organismul fiecărei persoane. În primul rând, el ne ajută să facem faţă stresului, atât psihic cât şi fizic. Acum urmează explicaţia pentru dispariţia unor dureri în timpul săptămânii, când uneori stresul e la cote maxime: cortizolul are rolul de a reduce inflamaţiile şi de a opri procesele degenerative, mai ales în cazul afecţiunilor reumatice. Totodată, el poate ajuta şi la reducerea riscului apariţiei unor alte complicaţii, precum lupus sau poliartrită reumatoidă", adaugă psihologul clinician.
Stresul poate provoca afecţiuni grave
Psihologii susţin că, pe lângă beneficiile aduse de acest hormon, stresul rămâne, în continuare, o problemă importantă a zilelor noastre.
,,Putem să ne dăm seama de cât de stresaţi suntem făcând o simplă analiză, care ne măsoară nivelul de cortizol din organism. Stresul este un factor negativ în viaţa noastră. Există multe persoane care, din cauza stresului, au ajuns să sufere de depresie sau de anxietate. Nu mai vorbim de afecţiunile fizice care pot apărea, ce pot fi explicate foarte bine şi de medicii specialişti. De multe ori, dacă eliminăm stresul din viaţa noastră, putem spune că am eliminat cauza unor îmbolnăviri", încheie Andreea Coman.
Sursa: adevarul.ro