Detaliile operațiunii prin care ucrainenii au construit capete de pod pe malul stâng al Niprului VIDEO

Detaliile operațiunii prin care ucrainenii au construit capete de pod pe malul stâng al Niprului VIDEO

Forțele ucrainene au reușit să creeze un cap de pod în localitatea Krinki, situată pe malul stâng ocupat de ruși al Niprului, în urma unei operațiuni care a început încă din vară și care a fost efectuată cu ajutorul dronelor și elicopterelor de atac, se arată într-o analiză Forbes. Schimburi de focuri de mortiere, artilerie și lovituri aeriene erau în desfășurare vineri, potrivit Kyiv Post.

După ce au securizat un avanpost în localitatea Krinki, forțele ucrainene au avansat de acolo spre sud, lărgindu-și astfel contraofensiva și sfidând unele evaluări occidentale că armata ucraineană se află într-un impas. Infanteriștii marini ucraineni au trecut la contraatac după ce și-au pregătit terenul, se arată în analiza Forbes.

Armata ucraineană a izolat electronic și logistic forțele rusești din Herson, și-a repoziționat cele mai bune forțe în vederea unui asalt fluvial, apoi a atacat de-a lungul mai multor axe sub acoperirea elicopterelor de atac în cadrul unor misiuni extrem de temerare.

Operațiunea a început de fapt în această vară, cu câteva luni înainte ca primii infanteriști marini ucraineni să se strecoare peste Nipru în bărci de mici dimensiuni. Încă din luna iunie, au existat relatări conform cărora ucrainenii poziționează puternice bruiaje radio pe malul stâng al Niprului pentru a crea o zonă de 12 mile de adâncime în care dronele explozive rusești FPV nu puteau opera în mod fiabil, dar cele ucrainene o puteau face.

„Ucraina a amplasat un număr de bruiaje portabile puternice contra dronelor, în timp ce, concomitent, a desfășurat drone FPV puțin mai mari, cu frecvențe de operare radio diferite, pe care aceste bruiaje nu le acoperă", a explicat Trent Telenko, fost auditor de calitate în cadrul Agenției americane de gestionare a contractelor de apărare, specializat în război electronic.

În același timp, dronele și avioanele de luptă ucrainene au început să vâneze bruiajele rusești din sudul Ucrainei, împiedicându-i efectiv pe ruși să contracareze dronele ucrainene trimise deasupra Niprului. Există dovezi din abundență privind loviturile de precizie ucrainene asupra bruiajelor rusești - chiar și asupra celor mobile montate pe camioane.

Această campanie electronică de combatere aeriană s-a intensificat în paralel cu eforturile ucrainene de a bloca liniile de aprovizionare rusești ce ajung în sudul regiunii Herson prin Melitopol și Tokmak.

Înaintările costisitoare din vară ale armatei ucrainene și ale forțelor de atac aerian prin Robotîne spre Tokmak, în regiunea Zaporojie, la est de Herson, au fost de natură să aducă logistica rusă în bătaia armelor cu rază mai lungă de acțiune ale ucrainenilor.

„Acest coridor logistic devine din ce în ce mai îngust cu fiecare centimetru pe care ucrainenii îl eliberează”, a explicat Jan Kallberg, cercetător senior nerezident la Center for European Policy Analysis din Washington, D.C.

„Pe măsură ce se apropie iarna, este posibil ca situația logistică la vest de Melitopol să se înrăutățească din ce în ce mai mult", a prezis Kallberg. Dar se pare că este deja suficient de gravă pentru ca Kremlinul să se chinuie să-și hrănească și să-și alimenteze forțele de pe malul stâng al Niprului.

A existat o fereastră de timp, după ce infanteriștii marini ucraineni (din Brigăzile 35, 36 și 38) au fost redesfășurați din regiunea Donețk și au debarcat în și în jurul Krinki începând cu 19 octombrie, când regimentele rusești de pușcași motorizati de pe malul stâng ar fi putut contraataca, forțându-i pe ucraineni să facă cale întoarsă.

Doar că blindatele rusești care au pornit spre localitatea Krinki - între care cel puțin un tanc T-72 - au fost atacate de drone. Fiecare zi care a trecut fără ca rușii să reușească să contraatace a fost o oportunitate pentru ucraineni de a transporta mai multe forțe și echipamente mai grele peste râu la bordul unor bărci mici și vehicule amfibie și, eventual, poduri de pontoane.

Operațiunile de traversare a râului sunt extrem de vulnerabile la atacuri aeriene, dar în acest caz a ieșit rapid la iveală că ucrainenii, nu rușii, controlează aerul deasupra Niprului în regiunea Herson, notează Forbes. Armata ucraineană a desfășurat chiar și elicoptere de atac Mil Mi-24 cu ajutorul cărora a lansat rachete la altitudine joasă. Un observator rus a numit raidurile elicopterelor Mi-24 „tactici îndrăznețe”.

Pe măsură ce contraofensiva ucraineană din Herson intră în a doua lună, aceasta dă semne că se extinde și se accelerează. Săptămâna aceasta, surse rusești au raportat că infanteriștii marini ucraineni au traversat râul Nipru în două noi locații la vest de Krinki: Poima și Pidstepne.

Luptele continuă pe malul stâng al Niprului

Părțile lansează lovituri aeriene, au loc schimburi de focuri cu mortiere, artilerie și ambuscade, dar puține progrese au înregistrat până acum forțele Kremlinului în ceea ce privește eliminarea celor două capete de pod strategice peste râul Nipru create de infanteriștii marini ucraineni, relatează Kiyv Post.

Prezente de aproape o lună pe malul stâng al râului Nipru, forțele ucrainene încă rezistau vineri, în timp ce bloggeri asociați Kremlinului au apreciat că Moscova nu poate elimina aceste capete de pod fără a desfășura întăriri și mai ales trupe de asalt terestru.

Primele informații confirmate despre vehicule blindate ucrainene transportate peste râu pentru a întări pozițiile infanteriștilorr marini au apărut miercuri. Cifrele privind efectivele de trupe ucrainene în interiorul capetelor de pod sunt secret militar. Estimările din surse deschise plasează, în general, dimensiunea totală a trupelor ucrainene de peste râu la 300-500 de soldați și mai puțin de 20 de vehicule de toate tipurile.

Potrivit bloggerilor militari ruși, uneori critici la adresa operațiunilor de luptă ale Kremlinului, detașamentele 35, 36, 37 și 38 de infanteriști marini sunt concentrate în fortificații construite în două enclave de pe malul stâng, una centrată în jurul satelor Poima, Pișcianivka, Pidstepne; iar cea de-a doua în jurul satului Krinki.

Răspunsul rusesc la incursiunile infanteriștilor marini ucraineni, potrivit relatărilor ambelor părți, s-a axat pe bombardamente cu mortiere și artilerie, precum și pe atacuri aeriene. Vineri, „corespondentul militar” rus Vladimir Rogov a relatat că forțele Moscovei din sector au folosit pentru prima dată un sistem de aruncătoare de flăcări TOS-I împotriva unor poziții ucrainene nespecificate din apropiere de Krinki.

Potrivit bloggerului militar asociat Kremlinului, Simov Pegov, forțele aeriene ucrainene au lansat la rândul lor atacuri aeriene împotriva pozițiilor rusești din zonă, folosind rachete neghidate lansate de elicoptere de luptă Mi-8. Bloggerul rus Romanov Lait a scris că artileria ucraineană care a tras rachete incendiare Grad de 122 mm de pe malul drept a nimerit și a avariat tranșeele rusești din apropierea satului.

Potrivit unor surse rusești, apărarea aeriană puternică a Ucrainei subminează eforturile rusești de a lovi infanteriștii din aer.

Potrivit relatării unui blogger rus - care nu a fost confirmată - principalele sisteme antiaeriene ucrainene desfășurate în prezent pentru a proteja capetele de pod de peste râu includ o pereche de sisteme de rachete Osa din epoca sovietică SA-8 Gecko în codificare NATO) „în zona împădurită” din apropierea satului Pridnistrovsk, precum și un sistem de rachete antiaeriene IRIS-T, fabricat în Germania, într-o locație din apropiere.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…