Detalii neștiute despre viața fostului preşedinte al Germaniei, Horst Köhler: „Mama lui s-a născut la Brașov, iar mămăligă era mâncarea preferată din copilărie”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a postat pe Facebook detalii neșiute din viața fostului preşedinte al Germaniei Horst Köhler, pentru care a lucrat timp de 7 ani și despre care spune că i-a fost mentor.
Dominic Fritz și fostul preşedinte al Germaniei Horst Köhler FOTO: FB
„Azi a murit fostul preşedinte al Germaniei Horst Köhler. 7 ani, între 2012-2019, am fost cel mai apropiat colaborator al lui. Mi-a fost mult mai mult decât doar un şef. A fost un mentor şi o inspiraţie pentru o viaţă”, a scris Dominic Fritz, pe FB.
Primarul Timișoarei a dezvăluit că fostul preşedinte al Germaniei Horst Köhler avea origini românești, iar mâncarea lui preferată din copilărie era „mămăliga”.
„Puțini știu că mama lui s-a născut la Brașov, iar tatăl era țăran german din Basarabia. Spre deosebire de mamă, Köhler nu a vorbit română, în afară de cuvântul <mămăligă>, mâncarea preferată din copilărie. A crescut ani de zile într-o tabără de refugiați în Germania. Devine primul membru al familiei să termine o facultate, ajunge secretar de stat la ministerul de finanțe unde negociează plecarea trupelor rusești din Germania în 1990, dar și crearea monedei Euro. E numit director al Fondului Monetar Internațional, unde gestionează crize financiare în lumea întreagă”, spune Fritz.
În 2004, Horst Köhler devine primul președinte al Germaniei fără să fi fost politician înainte și primul care nu s-a născut în Germania. Vorbește direct cu cetățenii și critică politicienii mai mult decât le place lor. A prevăzut fragilitatea democrației cu mult înainte să devină o problemă evidentă și existențială, a mai spus primarul Timișoarei.
În 2012 , Dominic Fritz devine consilierul personal al președintelui. „Când am devenit consilierul lui personal în 2012 eram la început de carieră, iar el avea libertatea și experiența unui fost președinte care a vrut să se pună în slujba temelor în care chiar credea. Am călătorit cu el pe patru continente, unde a lucrat neobosit ca sfătuitor pentru mulți aflați la putere și mediator de pace pentru ONU. Etica lui de muncă și obsesia lui pentru fiecare detaliu m-au exasperat și impresionat. <Trebuie să te chinui!> mi-a zis mereu, convins că lucrurile bune necesită sacrificiu și tenacitate. Sursa lui principală de energie a fost încrederea în potențialul oamenilor”, a adăugat primarul Timișoarei.
În urmă cu o lună, de ziua sa, Fritz a primit o scrisoare de la mentorul său în care acesta îl anunţa că îl va vizita la Timişoara.
„Acum o lună mi-a scris de ziua mea că vrea în sfârşit să mă viziteze la Timişoara anul acesta. I-am răspuns: <Niciodată nu v-am înţeles când l-aţi tot citat pe filozoful Karl Popper: Optimismul este datori. Abia de când sunt primar îmi este clar cât de mare este responsabilitatea de a crede constant că lucrurile pot şi vor fi mai bine şi de a lucra în acest scop. Vă aştept la Timişoara!>. Nu a mai fost să fie. Dar azi am aflat că scrisoarea mea i-a fost citită cu câteva zile înaintea morţii sale. Mă consolează gândul că i-am putut spune cât de mult m-a marcat şi că îi împărtăşesc optimismul şi simţul datoriei în ţara mamei sale”, a mai scris Fritz.
Sursa: adevarul.ro