- Libertatea prezintă detalii noi din dosarul care arată cum medicul primea banii de la pacienți. De cele mai multe ori primea bancnotele direct în mână, le mulțumea zâmbind pacienților, uneori spunând: „nu este nevoie”, dar niciodată nu a refuzat.
- La percheziții, când banii i-au căzut din poșetă, medicul a invocat că toate plicurile erau primite de la colegi, drept cadou pentru ziua sa. Imaginile au contrazis-o.
Pe 11 ianuarie 2024, Tribunalul Suceava a dispus începerea judecății în dosarul de corupție al medicului Anca Dumitrovici Ababneh, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava. Medicul inculpat nu a formulat nicio excepție, nu a contestat nimic din ancheta procurorilor. Cum nici instanța, din oficiu, nu a sesizat nereguli, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde începerii judecății.
Potrivit hotărârii Tribunalului Suceava, procurorii au identificat și audiat cei 280 de pacienți și aparținători filmați de camere în timp ce ofereau mită medicului.
Așa cum Libertatea a relatat , împotriva medicului Anca Dumitrovici Ababneh au fost formulate două denunțuri. Investigațiile polițiștilor anticorupție din Suceava au arătat că „în rândul pacienților care au nevoie de tratament oncologic este de notorietate că medicul Ababneh Dumitrovici Anca și personalul secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava așteaptă sume de bani pentru prescrierea medicamentelor și facilitarea obținerii de rețete medicale. Mai multe persoane au afirmat că aceste obiceiuri au fost preluate de la fosta șefă de secție”.
Colegii doctoriței Dumitrovici Ababneh afirmau, într-un document prin care își exprimau susținerea față de medicul care tocmai fusese arestat, că nu era vorba de mită, ci de mici atenții – bomboane, flori – pe care pacienții le ofereau în semn de recunoștință.
Datele din dosar arată că de cele mai multe ori șefa de la Oncologie primea bani de la pacienți. În general, sume mici, de 50, 100 de lei, pentru că pacienții, mulți dintre ei în faze terminale ale bolii, aflați pe tratament cu morfină pentru a le alina durerile, aveau să declare la audierile ulterioare că nu își permiteau mai mult.
„Lumea vorbea că primește”, își explica gestul o pacientă, la audieri.
Secția de Oncologie a Spitalului Județean SuceavaMomentul flagrantului delict, pas cu pas
În hotărârea prin care instanța a dispus începerea judecății este prezentat în detaliu momentul descinderii polițiștilor la spital, precum și primele reacții ale medicului luat complet prin surprindere.
Pe 18 ianuarie 2023, Tribunalul Suceava a emis mandate de percheziționare a cabinetului de oncologie a ambulatoriului spitalului județean, a cabinetului privat al medicului Anca Dumitrovici Ababneh și a locuinței acesteia.
Ofițerii anticorupție au ajuns la spital a doua zi după-amiază, când medicul se apropia de sfârșitul programului. Echipa operativă a DGA a ajuns la unitatea medicală la 14.40, iar după 10 minute a pătruns în cabinetul medicului.
Doctorița era așezată la birou, iar în fața sa, pe scaune, se aflau o pacientă și soțul acesteia. După ce și-au declinat calitatea și identitatea, i-au prezentat mandatul de percheziție și i-au pus în vedere că are dreptul la avocat. După sosirea avocatului, au început procedurile. Medicul a fost întrebat dacă în respectiva încăpere se găsesc sume de bani sau alte foloase ce nu i se cuvin, primite de la pacienții consultați în ziua respectivă sau de la persoanele aflate în cabinet. Doctorița a negat.
În momentul în care au ridicat documentele de pe birou, care aparțineau pacientei ce se afla în cabinet, polițiștii au găsit două bancnote de 200 de lei. Soțul pacientei a intervenit și a afirmat că banii sunt ai lui și că s-au lipit de foi în momentul în care a înaintat documentele medicului. A susținut că, de fapt, respectiva sumă era pentru cumpărături. Ulterior, după ce i s-a adus la cunoștință că va fi cercetat pentru dare de mită, bărbatul a recunoscut că, de fapt, oferise suma medicului Dumitrovici Ababneh în semn de recunoștință.
După sosirea avocatului și a directorului medical, respectiv a directorului juridic, în calitate de reprezentanți ai unității medicale, polițiștii i-au solicitat medicului să predea toate „bunurile/înscrisurile ce au legătură cu cauza”.
Medicul a indicat că în sertarul din partea stângă a biroului său se află o sumă de aproximativ 1.200 de lei, bani personali, care au rămas după achitarea valorii unor colete pe care le-a primit prin curierat. Apoi a indicat mai multe pungi de cadouri, în interiorul cărora se aflau diferite produse (parfumuri, bomboane, pungi de cafea), despre care a precizat că sunt primite de la pacienții consultați pe parcursul zilei.
Asistenta a scăpat plicul pe jos, biroul a fost sigilat
Pentru că nu avea cartea de identitate asupra sa, ci în cabinetul de pe secție, a fost trimisă asistenta acesteia să îi aducă poșeta. Aceasta a mers însoțită de un polițist și de directorul juridic al spitalului.
Când asistenta a deschis dulapul și a luat geanta medicului, a căzut pe podea un plic în care puteau fi observate mai multe bancnote. Polițistul a sunat imediat procurorul de caz care a cerut sigilarea încăperii.
Începând cu ora 15.40, polițiștii au început percheziționarea cabinetului în care își desfășura activitatea doctorița Dumitrovici Ababneh.
În primul sertar de la birou au fost găsite 8 plicuri și coli de hârtie în care se aflau 1.450 de lei și 100 de euro. Doctorița a declarat polițiștilor că avea plicurile cu bani de la asistente drept cadou pentru ziua sa de naștere. Nu a putut indica numele acestora. Doar plicul în care se afla suma de 500 de lei l-a prezentat ca fiind primit de la asistenta-șefă.
În același sertar, pe lângă plicuri au mai fost găsite și mai multe bancnote de 100 și 200 de lei, în total 700 de lei. Și despre acestea, Anca Dumitrovici Ababneh a susținut că erau primiți de la colegele medic cu titlul de cadou pentru ziua sa de naștere.
Într-un alt dulap din încăpere, polițiștii au găsit cinci pungi tip cadou, în care se aflau cutii cu bomboane, respectiv un parfum, dar și 15 ouă. Despre acestea, medicul a declarat că le-a primit de la o cunoștință pentru copilul său.
Lângă masa de lucru a medicului au mai fost găsite alte patru pungi cadou, în care se aflau o sticlă cu vin, bomboane și un set de cosmetice Lancome, despre care a susținut că l-a primit de la psihologul spitalului. Pungile cu bomboane și vin a susținut că le-a primit de la o cunoștință pentru mama sa.
Banii de acasă, tot „de la colegi”
La perchezițiile de la domiciliu, polițiștii au descoperit trei plicuri în care se aflau 2.800 de lei, 2.400 de lei, respectiv 370 de euro.
Despre aceste sume, soțul medicului a declarat polițiștilor că „provin dintr-un cadou pe care soția sa l-a primit cu ocazia zilei de naștere de la colegii săi”, iar suma în euro era rămasă după vacanța petrecută în străinătate.
După ce au obținut mandat, polițiștii au percheziționat și cabinetul pe care l-au sigilat când au mers după poșeta medicului.
Despre plicul căzut pe podea, în care se aflau 700 de lei, doctorița a declarat că sunt banii personali. În sertarul de la biroul din încăpere au fost găsite alte plicuri cu bani. În total, 400 de lei, despre care a afirmat că i-a primit de la colege asistente și infirmiere, dar nu mai reținea numele lor.
Ce au surprins camerele: 20 de pacienți i-au dat atenții în ziua flagrantului delict
În timp ce doctorița Dumitrovici Ababneh a susținut că plicurile găsite de polițiști erau primite de la colegi, imaginile surprinse de camerele video ascunse amplasate de anchetatori în cabinet aveau să arate cum aceasta primea zilnic bani de la pacienți.
Procurorii au analizat imaginile video surprinse timp de o lună în cabinetul medicului, începând cu data de 12 decembrie 2022 până în ziua flagrantului delict -19 ianuarie 2023. Fiind perioadă de sfârșit de an, cu zile libere, consultații efective au fost acordate pe parcursul a 20 de zile. În toate cele 20 de zile, Anca Dumitrovici Ababneh a fost surprinsă primind de la 280 de persoane bani și diverse produse din partea pacienților: de la cosmetice, la carne de porc, lactate, miere sau ghebe. La sfârșitul fiecărei zile, doctorița colecta din cabinet toate plicurile, sacoșele și pungile cadou și le lua acasă.
În prima zi de monitorizare, de la ora 11.25, până la 15.48, doctorița a fost înregistrată primind bani de la 11 pacienți.
„Inculpata i-a mulțumit pacientei pentru bani, apoi a luat cu mâna dreaptă cele două bancnote în cupiură de 50 de lei și le-a așezat sub documentele medicale pe care le avea în față, pe masa de lucru, iar la ora 11.28 a luat cu mâna stângă cele două bancnote și le-a pus în buzunarul de la halat”, este descris primul moment surprins de camera de supraveghere.
De pe 12 decembrie 2022 și până pe 19 ianuarie, doctorița Dumitrovici Ababneh a fost filmată primind bani sau pungi cu cadouri de la 280 de pacienți.
În niciun una dintre situații, medicul nu a schițat nici cel mai mic gest de refuz. A fost înregistrată uneori în timp ce spunea pacienților „nu este nevoie”, însă chiar și când le spunea așa întindea mâna pentru a primi banii.
Anchetatorii spun că aceasta dobândise dexteritate în mânuirea sumelor primite.
„În timp ce pacientul ieșea din cabinet, inculpata a luat printr-o mișcare rapidă bancnota și a introdus-o în partea stângă sus a biroului de lucru”, se arată în documentul instanței.
În ziua flagrantului delict, pe 19 ianuarie 2023, șefa secție Oncologie a spitalului din Suceava a fost surprinsă de camera video luând mită de la 20 de pacienți. Sumele indicate de anchetatori: 20.660 de lei și 750 de euro.
Explicațiile pacienților
Niciunul dintre pacienții surprinși oferind mită medicului oncolog nu a declarat că ar fi fost condiționați să ofere bani sau alte produse. Au susținut că au oferit banii sau produsele „în semn de recunoștință”, „pentru că era amabilă de fiecare dată” sau pentru că își doreau „o atenție sporită”. Alții au încercat să o acopere pe doctoriță, negând imaginile surprinse în cabinet. Este cazul unui pacient înregistrat oferindu-i medicului un plic. Audiat, acesta a susținut că, de fapt, în respectivul plic se aflau rezultatele unor analize medicale. Nu a avut nicio explicație de ce după plecarea sa, medicul a luat plicul și la așezat în sertarul din stânga biroului, acolo unde colecta toate sumele primite de la pacienți.
Pusă în fața probelor, medicului Anca Dumitrovici Ababneh nu a negat primirea „atențiilor” de la pacienți. Avocații ei au invocat în instanță că gesturile pacienților erau forme de recunoștință și că medicul nu îi refuza pentru ca bolnavii să nu creadă că nu mai au nicio șansă la viață.