Detalii EXPLOZIVE despre CHEIA de la AEP! „Nășica” PSD a fost scoasă din joc! Cine-l face?

Detalii EXPLOZIVE despre CHEIA de la AEP! „Nășica” PSD a fost scoasă din joc! Cine-l face?

Dacă ar fi cineva atent la ce tâmpenii emite Dragnea pe gura de țărănoi în ultimele zile ar vedea o disperare crâncenă, de șobolan care simte mirosul apei ce inundă olanul! A dat comunicat, a scris pe Facebook, s-a cerut la Antena3 să pârască, vineri seara, e disperat! Iar disperarea s-a amplificat după ce minijupa de la AEP(Autoritatea Electorală Permanentă) a fost arestată. Care e miza? Numărarea voturilor și modul de repartizare a mandatelor! În acest moment, PSD și PNL nu mai au specialiști în combinațiile care se fac după punerea voturilor în soft-ul AEP! Blaga și Hrebenciuc au fost scoși din joc. Acum și fetița cu chibriturile. Și asta după ce Dragnea credea că are controlul total! BEC-ul(Biroul Electoral Central) este la degetul mic al PSD/ALDE! Și acum, tot prin BEC, vrea să reintre în control, măcar parțial, și la AEP!

Iar miza este uriașă! Și țărănoiul, ca orice șobolan hârșit în rele, simte pericolul. Mai ales că de la PNL nu se aude niciun sunet pe subiect. Și nici Băsescu n-a suflat în front, că nu știe ce surprize i-ar putea aduce, subit, fata aia de prin pușcărie. Ce și-ar mai putea aminti...

Spuneam că miza este uriașă. La cum arată acum sondajele reale, scorurile pe care le-ar putea obține cele două potențiale coaliții de guvernare, adică PSD/ALDE și PNL/USR, la care adăugăm UDMR în funcție de cine face procentul mai mare, sunt foarte strânse. Și cele 16 mandate ale minorităților se duc, tot tradițional, spre tabăra președintelui. Ăia care au un mandat în plus se duc la Cotroceni și propun primul-ministru! 

Iar toate jocurile post votare se vor face la AEP! Ce iese de acolo, ieșit rămâne! Mai ales în condițiile în care se va filma numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale în toate secțiile! Dacă au ieșit ăștia și au spus că ălea sunt voturile numărate, pa! Iar Dragnea realizează că a rămas singur în toată afacerea asta! PSD a fost izolat și, și mai grav, n-are pe nimeni în partid capabil să participe la AEP la repartizarea mandatelor care să facă jocurile. Când Elena Udrea a făcut afirmația aia ciudată, că arestarea minijupei de la AEP ar trebui să-i dea de gândit lui Dragnea, la asta s-a referit. Că s-a dus propteaua! Pătru era, mai nou, nășica trezorierului de la PSD, Drăghici! Se crease un canal de comunicare, de avertizare, măcar. În acest moment a dispărut!

Precedentul 2008

PSD a mai trecut printr-un asemenea moment! În 2008! Deși a câștigat, ca număr de voturi, și la Camera Deputaților și la Senat, Alianța PSD/PC a avut 3 mandate mai puțin. Mai mult, la redistribuirea mandatelor în etapa a II-a, PDL și PNL au obținut câte 22 de mandate la Camera Deputaților, în timp ce Alianța PSD/PC a primit 19 mandate și UDMR 8 mandate.

La Senat, odată cu redistribuirea mandatelor în etapa a II-a, PDL a câștigat 25 de mandate, PNL 21 de mandate, Alianța PSD-PC a primit 20 de mandate și UDMR 5 mandate.

La voturi, pentru Camera Deputaților, Alianța PSD/PC a obținut cele mai multe voturi - 2.279.449, urmată de PDL 2.228.860 voturi, PNL 1.279.063 si UDMR 425.008.

Pentru Senat, Alianța PSD/PC a obținut 2.352.968 voturi, PDL 2.312.358 voturi, PNL 1.291.029 voturi si UDMR 440.449 voturi.

Cum se împart mandatele

Viitorul for legislativ va numara 136 de senatori și 312 deputați la care se adaugă 16 reprezentanți ai minorităților naționale. Românii de peste hotare vor fi reprezentați de 2 senatori și 4 deputați.

Reducerea numărului de parlamentari s-a obținut prin mărirea normei de reprezentare. Astfel, un deputat va reprezenta 73.000 de locuitori, iar un senator, 168.000.

Pragul electoral pentru un partid a rămas la 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale. În cazul alianțelor de partide se adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depăși 10%.

În prima fază, la nivel de circumscripție(județ), se ia in calcul coeficientul electoral, care este totalul de voturi obținut de partidele și independenții care au trecut pragul electoral împărțit la numărul de mandate din circumscripția respectivă. Vedem astfel câte mandate ia fiecare, iar toate resturile de voturi merg la repartiția națională, care este pasul următor.

În a doua fază, se calculează din nou un coeficient, de data aceasta național, pe aceeași logică. Toate resturile din circumscripții se adună și totalul se împarte la numărul de mandate rămase. Calculele se fac rotunjind în jos. În funcție de rezultate, mandatele se împart pe circumscripții.

Practic, voturile de la partidele care nu trec pragul electoral se pierd pentru că la a doua redistribuire, cea națională, intră doar voturile neutilizate de la partidele care trec pragul.

Declarația lui Dragnea de la Antena3

Dragnea a declarat că social-democraţii au adresat vineri o solicitare BEC prin care cer ca fiecare partid să aibă un reprezentant la AEP la momentul scanării proceselor verbale venite de la BEJ-uri şi, totodată, să li se pună la dispoziţie aplicaţiile informatice care vor fi folosite pentru numărarea voturilor şi pentru repartizarea mandatelor, respectiv softul şi codul sursă.

"Au fost nişte evenimente la AEP pe care le ştie toată lumea. Nu vreau să comentez speţa în sine pentru că nu am elemente (...) La această oră AEP, în plină campanie electorală, e bine ca oamenii să ştie, alegerile sunt gestionate în principal de AEP în România, astăzi, pe legislaţia actuală. Deci instituţia care trebuie să coordoneze şi să asigure corectitudinea alegerilor şi corectitudinea repartizării mandatelor după numărarea voturilor nu mai are preşedinte. Situaţia în instituţie nu e în regulă. Şi atunci, au apărut suspiciuni nu numai la noi, am auzit şi în alte zone politice. Ceea ce am cerut eu nu am cerut doar pentru PSD, am cerut să pună AEP la dispoziţia tuturor partidelor toate aplicaţiile informatice care vor fi folosite pentru numărarea voturilor şi pentru repartizarea mandatelor, softul, codul sursă", a pârât Țărănoiul Penal de la Teleorman vineri seara la Antena 3, întrebat despre sesizarea adresată BEC şi de ce nu are încredere că procesul electoral din 11 decembrie va fi unul corect.

El a adăugat că în demersul adresat BEC se cere să se dea posibilitatea tuturor partidelor să aibă un reprezentant "atunci când se numără voturile, când se încarcă în sistem procesele verbale care vin de la BEJ-uri, (...) pentru ca fiecare reprezentant al partidului respectiv să poată să facă o confruntare".

"Există această suspiciune, este o instituţie (AEP - n.r.) fără conducere acum, miza este foarte mare, presiunile sunt foarte mari, şi poate să-i dea oricui prin minte să încerce ca prin aceste aplicaţii informatice să facă ceva", a spus preşedintele PSD.

El a adăugat că social-democraţii au formulat solicitarea către BEC în cursul zilei de vineri şi nu vor renunţa la ea.

"Noi aşteptăm să răspundă, nu renunţăm la această solicitare pentru că dacă nimeni nu are nimic de ascuns, nimeni nu are gânduri rele, toată această solicitare trebuie să fie satisfăcută", a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a punctat că are foarte mare încredere în BEC şi în instituţie, dar că neclarităţile social-democraţilor vizează AEP.

"Eu am foarte mare încredere în BEC şi în preşedinta BEC, dar noi discutăm de cei care stau în sala maşinilor, şi anume Autoritatea Electorală Permanentă (...) Ce-i acolo...nu ştiu cine conduce (...) Noi vrem să avem, fiecare partid, câte un om acolo ca să vedem că datele care intră sunt datele corecte, iar maşinăria care prelucrează aceste date şi repartizează mandatele funcţionează după un soft corect, nu virusat. (...) Eu sunt foarte preocupat de ceea ce se poate întâmpla la AEP cu softul, atât", a mai declarat Dragnea.





populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…