Detalii DIICOT: MAFIA medicamentelor - interlopi, medici oncologi, farmacişti şi funcţionari
Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, efectuează, luni, 59 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Brăila, Constanţa şi Vrancea la farmacişti şi medici acuzaţi că ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Procurorii au reţinut că pe raza jud. Brăila activează o grupare infracţională organizată, constituită din mai multe persoane, care decontează în mod fraudulos sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Potrivit unor surse judiciare, informaţiile iniţiale au conturat un grup infracţional format din reprezentaţi şi angajaţi ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL şi medici de familie sau medici specialişti care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Brăila, toţi beneficiind de sprijin din partea unor angajaţi din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila.
Concret s-au stabilit următoarele:
În anul 2009, numitul Sgîrcitu Titi (în prezent încarcerat în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, fără legătură cu faptele cercetate în prezenta cauză) a înfiinţat societatea SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este soţia sa - Sgîrcitu Liliana Valentina. Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, sus-numiţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1.800.000 de lei.
Astfel, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la C.A.S. Brăila pentru perioada 01.01.2011-30.06.2012 a rezultat un mecanism infracţional bine definit, conceput de Sgîrcitu Liliana Valentina (reprezentantă a SC Ahmeya Pharm SRL) cu sprijinul medicilor specialişti oncologi BOLDEANU COSMIN şi VASILE DANIELA, a medicilor de familie CREŢU PAUL şi VASILE SORICA şi cu suportul unor angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, prin care au fost eliberate scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripţii medicale fictive pentru medicamentul „voriconazolum”, ulterior aceste prescripţii fiind decontate cu celeritate la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila prin S.C. AHMEYA PHARM S.R.L., existând suspiciunea că societatea a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie a acestui medicament.
Tot cu privire la palierul Brăila, au rezultat indicii rezonabile cu privire la caracterul nereal al reţetelor emise şi de medicul Pleşea Claudia, toate decontate prin intermediul S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. cu scopul de a simula eliberarea unor medicamente achiziţionate de asemenea fictiv.
Totodată au rezultat indicii rezonabile că numita Sgîrcitu Liliana Valentina a dezvoltat şi pe raza judeţului Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise începând cu data de 12.04.2013), beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor, cât şi a unor medici şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.
S-a stabilit că noul palier infracţional cu interese în decontarea de reţete fictive este coordonat pe raza jud. Constanţa de numita Boboc Mirela – care, sub stricta îndrumare a numitei Sgîrcitu Liliana Valentina, desfăşoară activităţi concertate de „atragere la colaborare” atât a unor medici care să le asigure reţetele fictive, cât şi a unor funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care să le faciliteze şi să accelereze procesul de decontare a acestor prescripţii.
Din cuprinsul actelor de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că demersurile numitei Boboc Mirela s-au finalizat prin atragerea, în activitatea infracţională, a medicilor Muja Eugenia, Mătărângă Mihaela Irina şi Dumea Elena, care au emis, în perioada iulie 2013 - februarie 2015 mai multe prescripţii despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum şi a numitei Bănăţeanu Maria zisă “Mia”, de profesie asistent în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, care trebuie să îi faciliteze şi să îi intermedieze accesul la medicii dispuşi să emite reţete fictive. În plus, probele administrate până la acest moment confirmă că, prin acest mecanism infracţional, SC Ahmeya Pharm SRL urma să dobândească, într-o forma aparent legală, sumele de bani obţinute prin decontarea frauduloasă a prescripţiilor medicale.
De asemenea, probele administrate în cauză au reliefat conivenţa dintre reprezentanta/angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, le furnizează informaţii cu privire la data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii, intervenind totodată în favoarea SC Ahmeya Pharm SRL, pentru a evita orice răspundere contravenţională a societăţii. Totodată, a rezultat că angajaţi ai aceleiaşi instituţii coordonează, în fapt, activitatea unor societăţi comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând totodată informaţiile obţinute în virtutea funcţiei în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale/alte foloase pentru societăţile astfel coordonate, inclusiv prin acţiuni de folosire abuzivă a funcţiei.
În plus, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că decontările obţinute de SC Ahmeya Pharm SRL în baza prescripţiilor fictive s-au realizat urmare a introducerii, în Platforma informatică din asigurările de sănătate, de date informatice nereale (date conţinute de reţeta fictivă), în scopul obţinerii de beneficii materiale, cu consecinţa prejudicierii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Conex faptelor cercetate în prezenta cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie.