Detalii despre atacul israelian asupra unui bloc din Beirut. Bilanțul morților a crescut la 37 de persoane. Mai mulți militanți Hezbollah, uciși

Detalii despre atacul israelian asupra unui bloc din Beirut. Bilanțul morților a crescut la 37 de persoane. Mai mulți militanți Hezbollah, uciși

Doi lideri de rang înalt ai Hezbollah și alți aproximativ o duzină de membri ai grupării militante au fost uciși în atacul aerian israelian asupra unui bloc de apartamente din Beirut, a declarat sâmbătă armata israeliană, în timp ce Libanul a anunțat un nou bilanț al morților, și anume 37, între care femei și copii, relatează AP.

Bombardament israelian asupra unui bloc de locuințe din Beirut FOTO PROFIMEDIA

Bombardament israelian asupra unui bloc de locuințe din Beirut FOTO PROFIMEDIA

Bombardamentul de vineri după-amiază a avut loc într-un cartier dens populat din sudul Beirutului, în timp ce membrii Hezbollah se întâlneau la subsolul unui bloc, potrivit Israelului.

Printre cei uciși s-au numărat Ibrahim Akil, unul dintre cei mai înalți lideri ai Hezbollah și comandantul grupului de forțe speciale, Forța Radwan, respectiv Ahmed Wahbi, un alt comandant de top din aripa militară a grupului, a declarat sâmbătă armata israeliană.

În timp ce echipajele de salvare continuau să scoată cadavre din dărâmături, sâmbătă, în speranța de a găsi supraviețuitori, între Israel și Hezbollah au avut noi schimburi de focuri, Israelul lansând un val puternic de atacuri aeriene asupra sudului Libanului, potrivit unui jurnalist Associated Press aflat în zonă. Gruparea militantă a ripostat cu rachete, a informat presa locală.

Armata israeliană a confirmat că aproximativ 90 de rachete au fost lansate sâmbătă asupra nordul Israelului, în timp armata israeliană au vizat mai multe obiective serie militare, inclusiv lansatoare de rachete.

Ministrul sănătăţii libanez, Firass Abiad, a declarat reporterilor că cel puţin şapte femei şi trei copii se numără printre cei ucişi în atacul aerian de vineri asupra capitalei Libanului. El a precizat că alte 68 de persoane au fost rănite, inclusiv 15 care au fost spitalizate, și că numărul victimelor va crește probabil pe măsură ce eforturile de căutare și salvare fac progresE,

A fost cea mai sângeroasă lovitură asupra Beirutului de la războiul Israel-Hezbollah din 2006.

Hezbollah confirmă că mai mult de o duzină de agenți au fost uciși

Akil, ținta principală, era căutat de SUA de ani de zile pentru presupusul său rol în bombardarea Ambasadei SUA din Beirut în 1983, precum și luarea de ostatici americani și germani în Liban în anii 1980. El se afla sub sancțiuni americane, iar Departamentul de Stat al SUA pusese o recompensă de până la 7 milioane de dolari în schimbul informațiilor care ar fi dus la „identificarea, localizarea, arestarea și/sau condamnarea sa”.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a calificat moartea lui Akil „un rezultat bun” întrucât acesta are mânile pătate de „sânge american”.

„Știi, 1983 pare demult”, a spus Sullivan. „Dar multe familii și mulți oameni încă trăiesc cu asta în fiecare zi.”

Wahbi a fost caracterizat drept un comandant care a jucat roluri majore în Hezbollah timp de decenii, fiind încarcerat într-o închisoare israeliană din sudul Libanului în 1984. Hezbollah spune că a fost unul dintre „comandanții de teren” în timpul unei ambuscade din 1997 din sudul Libanului, care a ucis 12 soldați israelieni.

Hezbollah a anunțat peste noapte că 15 dintre agenții săi au fost uciși de forțele israeliene, dar nu a spus cum și unde au murit. Între timp, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani, a anunțat sâmbătă că 16 luptători Hezbollah au fost uciși în lovitura de vineri.

Bombardament israelian asupra unui bloc de locuințe din Beirut FOTO PROFIMEDIA

Bombardament israelian asupra unui bloc de locuințe din Beirut FOTO PROFIMEDIA

Salvatori care sapă prin moloz

Trupele libaneze au izolat zona din jurul clădirii distruse, în timp ce membrii Crucii Roșii Libaneze așteptau în apropiere pentru a prelua cadavrele recuperate din dărâmături. Sâmbătă dimineața, biroul de presă al Hezbollah a făcut jurnaliştilor un tur al scenei, unde muncitorii încă săpau prin ruine.

Ministrul lucrărilor publice și transporturilor din Liban, Ali Hamieh, a declarat reporterilor la fața locului că 23 de persoane sunt încă dispărute.

Atacul aerian de pe strada aglomerată Qaim a pus la pământ un bloc cu opt etaje care avea 16 apartamente și a deteriorat altul adiacent acestuia. Rachetele au distrus subsolul unde avea loc întâlnirea oficialilor Hezbollah, potrivit unui jurnalist Associated Press aflat la fața locului.

Magazinele dintr-o clădire din apropiere au fost grav avariate.

Bombardamente ale Hezbollah au precedat atacul aerian israelian

Bombardamentul de vineri a survenit la câteva ore după ce Hezbollah a lansat unul dintre cele mai intense bombardamente asupra nordului Israelului în aproape un an de lupte, vizând în mare parte situri militare israeliene. Sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului a interceptat majoritatea rachetelor Katuușa.

Gruparea militantă a declarat că ultimul său val de salve a fost un răspuns la atacurile israeliene asupra sudului Libanului. A venit la câteva zile după ce exploziile a mii de pagere și walkie-talkie ale Hezbollah au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv doi copii, și au rănit alte aproximativ 3.000.

Abiad, ministrul sănătăţii libanez, a declarat sâmbătă că spitalele din toată ţara sunt pline de răniţi.

Atacurile cu pagerele și walkie-talkie-urile capcană au fost atribuite pe scară largă Israelului, care nu a confirmat sau infirmat implicarea. Acestea au marcat o escaladare majoră după 11 luni de conflict de-a lungul graniței Israel-Liban.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Așa o fi?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete Satan. Militarii au abandonat totul și au fugit