Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise

Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise

Andrei Kozîrev, fostul ministru rus de Externe din era Elțîn, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului rus Mihail Zigar, preluat de Meduza.io, despre destrămarea URSS, supraviețuirea KGB și discuțiile despre o posibilă aderare a Rusiei la NATO.

Andrei Kozîrev, fostul șef al diplomației ruse din era Elțîn/ FOTO:imrussia.org

Andrei Kozîrev, fostul șef al diplomației ruse din era Elțîn/ FOTO:imrussia.org

Andrei Kozîrev, ministru de Externe al Rusiei sub președinția lui Boris Elțîn, a fost martor la momentele cruciale ale destrămării Uniunii Sovietice. El a participat la pregătirea Acordului de la Belovejskie, care a dus la dizolvarea URSS și crearea Comunității Statelor Independente (CSI). După ce a renunțat la diplomație, Kozîrev a intrat în politică și afaceri, devenind o voce critică a regimului actual din Rusia. Stabilit în SUA, a condamnat în repetate rânduri politica Kremlinului, inclusiv invazia Ucrainei, și a făcut apel la diplomații ruși să se retragă în semn de protest. Scriitorul și jurnalistul rus Mihail Zigar l-a intervievat despre politica internă și externă a Rusiei din anii 1990, preluat de Meduza.io.

Despre destrămarea Uniunii Sovietice, Kozîrev mărturisește că procesul a fost mai improvizat decât pare. „Textul acordului nu era pregătit. Am analizat variante, de la o confederație până la o comunitate de națiuni libere, dar până la urmă, Comunitatea Statelor Independente a fost creată în doar câteva ore. Noi, cei implicați în redactare, am predat documentul dimineața, iar ucrainenii au adăugat doar cuvântul ”independent”. Așa s-a născut CSI-ul,” rememorează Kozîrev.

„Primul cui în sicriul democrației a fost conservarea KGB-ului”

Despre KGB, Kozîrev spune că momentul-cheie în viitorul Rusiei a fost decizia lui Elțîn de a menține această instituție intactă. „L-am întrebat de ce a oprit mulțimea de la Lubianka în august ’91. Mi-a spus că era singura structură capabilă să mențină securitatea în țară. I-am replicat că sunt niște criminali. Conservarea KGB-ului a fost primul cui în sicriul democrației,” afirmă fostul ministru.

„Putin știa că NATO nu ne va primi – era doar o farsă politică”

Fostul șef al diplomației ruse crede că Rusia ar fi avut o șansă reală să adere la NATO în anii ’90, dar procesul a fost prea complex și prea lung pentru ca acest lucru să se materializeze rapid. Despre încercările lui Putin de a sugera aderarea Rusiei la NATO, Kozîrev spune că acestea au fost doar o stratagemă.

” În 2000, când Putin a spus că este în favoarea aderării Rusiei la NATO, el a blufat. Știa foarte bine că acestea erau vorbe goale. Iar când i s-a spus că Rusia nu poate adera la NATO acum pentru că este nevoie de o pregătire îndelungată, a sunat ca o respingere - și de asta avea nevoie: „Ah, vedeți. V-am spus că ei sunt dușmanii noștri. Aș vrea să aderăm la NATO, dar ei nu ne acceptă. Ce dovadă vă mai trebuie că aceasta este o alianță ostilă?”. Acesta este cel mai bun mod, cel mai simplu mod de a păstra NATO ca un bau-bau”, explică fostul diplomat veteran.

”NATO nu a intenționat niciodată să atace Rusia. Și este absurd să credem că membrii NATO ar dori să treacă granița Rusiei acum, mâine sau cândva. Niciodată. Nici măcar nu știu cum ar putea fi provocați să facă asta. Poți să te duci la Londra, vor elibera Londra, dar nu vor intra în Rusia. Vă jur asta. Și toată lumea știe asta, și armata rusă știe asta”, a subliniat Kozîrev.

„Lavrov s-a transformat în simplu executant”

Cu privire la actualul șef al diplomației ruse, Serghei Lavrov, Kozîrev își exprimă dezamăgirea: „Îl consideram un coleg dedicat cauzei democratice. Este dureros să văd cum și-a schimbat poziția la 180 de grade, dar poate că, pentru el, aceasta a fost doar o strategie de carieră. Un diplomat, dacă se simte doar ca un profesionist și nu ca un politician, este ca un șofer de taxi. Te aștepți ca un șofer bun să conducă fără probleme, să respecte regulile de circulație și să meargă cât mai repede posibil - dar până acolo unde cere pasagerul.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?

5 Foarte interesante amănunte...