Deshidratarea, pericol major. Avertismentul și sfatul medicilor în zile toride. „Iaurtul hidratează la fel ca apa ”

Deshidratarea, pericol major. Avertismentul și sfatul medicilor în zile toride. „Iaurtul hidratează la fel ca apa ”

Canicula s-a instalat aproape în toată țara. Deși sunt foarte tentante, înghețata și băuturile ținute la frigider nu fac bine corpului. Mulți au impresia că berea rece ne hidratează într-o zi toridă, dar medicii vin cu contraindicații.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Meteorologii anunță temperaturi ridicate și disconfort accentuat. Specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă să ne hidratăm corespunzător în această perioadă și să ne ferim pe cât posibil de razele puternice ale soarelui.

Când este foarte cald, corpul nostru face eforturi pentru a-și scădea temperatura, acest lucru se întâmplă prin eliminarea de apă și prin pierderea unei cantități importante de săruri. Apare, astfel, deshidratarea, care poate provoca variații periculoase ale valorilor tensiunii arteriale, agravarea unor afecțiuni cronice și insolația.

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași, vine cu o serie de recomandări pentru perioada caniculei. Potrivit acesteia, două băuturi trebuie evitate atunci când temperaturile din termometre ajung la 40 de grade: alcoolul și cafeaua.

Specialiștii spun că berea accentuează deshidratarea, dacă o consumăm atunci când este foarte cald afară. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi, vorbește despre consumul cafelei şi al alcoolului în vreme de caniculă. Ambele băuturi trebuie consumate în cantităţi mici, iar după ce acestea sunt savurate, cetăţenii trebuie să se hidrateze cu apă mai mult decât în mod normal deoarece ele accentuează deshidratarea.

Alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Și berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așadar, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici”, a explicat doctorul Diana Cimpoeșu , coordonator al Unității de Primiri Urgențe Iași.

Mai puține cafele

Un obicei relativ nou în viața cotidiană este consumul de cafea pe stradă. Dar este bine să ne bem cafeaua când afară sunt 40 de grade?

Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conţine acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună şi, mai ales, nu e bună pe caniculă”, adaugă medicul Diana Cimpoeșu.

Necesare sunt mesele cu multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă.

O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, arată specialiștii Direcției de Sănătate Publică Iași.

Sunt aspecte la care trebuie să fim atenți, mai ales că, în caz contrar, deshidratarea și supraîncălzirea corpului pot duce la stare de ameţeală şi la epuizare. În cazuri severe poate avea ca rezultat atacul cerebral.

Recomandări de protecție pe caniculă

Este recomandat să evităm, pe cât posibil, expunere prelungită la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00. Dacă folosim aer condiţionat, să reglăm aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1.5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute”, spun specialiştii DSP Iaşi.

Sugarii și copiii mici

Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer vine în sprijinul micuţilor. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode. Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap”, mai spun specialiştii.

În privinţa alimentaţiei din timpul unei perioade caniculare, este bine ca cei mici să primească apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate.

Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…