Deșeurile din spațiu, un pericol din ce în ce mai mare pentru sateliți și misiunile cu echipaj uman (ESA)

Deșeurile din spațiu, un pericol din ce în ce mai mare pentru sateliți și misiunile cu echipaj uman (ESA)

Oamenii de știință au avertizat marți asupra pericolului tot mai mare pe care îl reprezintă pentru sateliții și misiunile cu echipaj uman deșeurile acumulate în spațiu în timpul celor aproape șase decenii de explorări, informează AFP.

În mai puțin de un sfert de secol, numărul fragmentelor suficient de mari pentru a distruge o navă spațială s-a dublat, potrivit participanților la o conferință organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) la Darmstadt, în Germania.

Rolf Densing, director de operațiuni în cadrul ESA, a declarat că oamenii de știință sunt "foarte preocupați" de subiectul gunoiului din spațiu, el făcând un apel pentru conștientizarea acestei probleme reale, care nu poate fi rezolvată decât la nivel mondial.

Riscul de coliziune cu un astfel de fragment este, din punct de vedere statistic, unul mic, însă a crescut de la momentul lansării de către Uniunea Sovietică a lui Sputnik 1, în 1957, primul satelit artificial.

Piese din rachete, sateliți ieșiți din uz, instrumente pierdute de astronauți... toate aceste obiecte nu vor înceta să se înmulțească sub efectul deteriorării și a coliziunilor continue. Ele pot atinge 28.000 kilometri pe oră, iar la aceasta viteză chiar și un obiect de foarte mici dimensiuni poate provoca daune enorme, menționează sursa citată.

În 1993, radarele terestre au localizat în spațiu 8.000 de obiecte măsurând peste 10 centimetri. "Astăzi avem în spațiu aproximativ 5.000 de obiecte care măsoară peste 1 metru, 20.000 de obiecte cu dimensiuni de peste 10 centimetri... și 750.0000 "de gloanțe zburătoare" de circa 1 centimetru", a declarat Holger Krag, de la departamentul pentru deșeuri din spațiu din cadrul ESA. Acesta a menționat că obiectele de circa 1 milimetru numără circa 150 de milioane.

Pentru cei zece sateliți științifici ai săi, prezenți pe orbita joasă, ESA a declarat că primit câte o "alertă de risc ridicat de coliziune" pe săptămână, iar fiecare satelit trebuie să efectueze în fiecare an "una sau două" manevre de evitare.

Într-o intervenție video de pe Stația Spațială Internațională (ISS), astronautul francez Thomas Pesquet a explicat în timpul conferinței că ISS poate rezista la obiecte de până la 1 centimetru în diametru. "Stația trebuie să facă de multe ori manevre pentru a evita deșeurile, însă pentru a reacționa are nevoie de o avertizare cu 24 de ore înainte', a declarat astronautul. Dacă nu are la dispoziție acest timp, "echipajul nostru trebuie să închidă toate trapele și să intre la loc sigur, adică la bordul navei Soyuz, astfel încât să putem pleca de pe ISS în cazul unei coliziuni", a explicat Pesquet. "Acest lucru s-a întâmplat de patru ori în istoria programului ISS", a mai spus el.

Conferința din Darmstadt este cel mai important eveniment de acest fel dedicat deșeurilor din spațiu și se desfășoară pe parcursul a patru zile.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”