Desertul care are numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile au scos la iveală proprietăți miraculoase
Consumul moderat de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao poate furniza antioxidanți și minerale și poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Dar poate conține, de asemenea, cantități mari de zahăr și calorii, notează healthline.com.
FOTO: Freepik
Ciocolata neagră este plină de nutrienți care vă pot influența în mod pozitiv sănătatea.
Fabricată din semințele arborelui de cacao, este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți pe care le puteți găsi.
Studiile arată că ciocolata neagră vă poate îmbunătăți sănătatea și reduce riscul de boli de inimă.
Iată 7 beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre sau ale cacaoi care sunt susținute de știință.
1. Foarte hrănitoare
Ciocolata neagră cu conținut ridicat de cacao (70-85%) conține o cantitate mare de fibre și este plină de minerale. O tabletă de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conține: 11 grame de fibre, 66% din valoarea zilnică recomandată (DV) de fier, 57% din DV de magneziu, 196% din DV de cupru, 85% din DV pentru mangan. În plus, are o mulțime de potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Dar trebuie menționat că nu trebuie să mâncați o ciocolată pe zi, ci doar 2-3 pătrățele.
Profilul de acizi grași din cacao și ciocolata neagră este, de asemenea, bun. Grăsimile constau în cea mai mare parte din acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă care se găsește și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.
Acidul stearic are un efect neutru asupra colesterolului din organism. Acidul palmitic poate crește nivelul colesterolului, dar reprezintă doar o treime din totalul caloriilor din grăsimi.
Ciocolata neagră conține, de asemenea, stimulenți precum cafeina și teobromina, dar este puțin probabil să vă țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cafeină este foarte mică în comparație cu cea din cafea.
2. Sursă puternică de antioxidanți
Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți. Aceștia includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Potrivit cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta la scăderea unor forme de colesterol LDL atunci când sunt combinați cu alte alimente precum migdalele și cacao.
3. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială
Flavanoizii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, pentru a produce oxid nitric.
Numeroase studii controlate arată că ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare.
4. Scade colesterolul rău și îl crește pe cel bun
Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți mai mulți factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Aceasta poate proteja împotriva colesterolului ridicat.
Într-un studiu, s-a constatat că consumul de ciocolată neagră suplimentată cu flavanol licopen a scăzut semnificativ nivelul colesterolului total, al colesterolului rău și al trigliceridelor.
Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul.
5. Poate reduce riscul de boli de inimă
Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidării LDL.
Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă ca mult mai puțin colesterol să se depună în artere, ceea ce ar trebui să ducă la un risc mai mic de boli de inimă.
De fapt, cercetările arată o îmbunătățire destul de drastică.
De-a lungul timpului, o serie de studii au arătat că consumul de cacao sau ciocolată bogată în flavanoli poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
6. Vă poate proteja pielea de soare
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi, de asemenea, foarte buni pentru pielea ta.
Flavanolii pot proteja împotriva daunelor provocate de soare, îmbunătățesc fluxul sanguin către piele și cresc densitatea și hidratarea pielii.
7. Ar putea îmbunătăți funcția cerebrală
Ciocolata neagră ar putea îmbunătăți, de asemenea, funcția creierului tău.
Studiile arată că consumul de cacao cu un conținut ridicat de flavanoli poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier la adulții tineri. Acest lucru poate explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția și memoria.
Sursa: adevarul.ro