Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință britanici: Hipopotamii zboară. „Este năucitor!”

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință britanici: Hipopotamii zboară. „Este năucitor!”

O analiză minuțioasă, efectuată de oamenii de știință de la Colegiul Regal Veterinar din North Mymms, Hertfordshire, a unor videoclipuri cu hipopotami a arătat că, în momentul în care când ating viteza maximă, mamiferele... zboară, relatează The Guardian.

Hipopotam în apă, cu gura deschisă

Elefanții au un mers standard chiar și la viteze mari. FOTO Shutterstock

Materialele video au indicat că hipopotamii își desprind cele patru picioare de la sol concomitent în 15% din cazuri, atunci când se deplasează cu viteză maximă, cel mai adesea pentru a-și alunga adversarii.

Această descoperire încadrează hipopotamii între elefanți și rinoceri din punct de vedere al aptitudinilor atletice de care dau dovadă unele dintre cele mai grele animale atunci când trebuie să se miște.

M-am chinuit până acum să efectuez cercetări asupra hipopotamilor pentru că sunt foarte greu de accesat", a spus John Hutchinson, profesor de biomecanică evolutivă și cel care s-a aflat la cârma cercetării. „Sunt incredibil de periculoși, tind să fie mai activi noaptea și își petrec mult timp în apă".

Nemulțumit de informațiile pe care le-a găsit în literatura de specialitate, Hutchinson a însărcinat o studentă, Emily Pringle, cu filmarea hipopotamilor. Pringle s-a deplasat la Flamingo Land Resort din North Yorkshire, întrucât acolo mamiferele au mai mult spațiu la dispoziție pentru a alerga. Ea a surprins animalele în timp ce se deplasau și a înmânat imaginile pentru a fi studiate.

Hipopotamii își pot desprinde picioarele de la sol

Ulterior, oamenii de știință au studiat imaginile, precum și alte înregistrări culese de pe YouTube, cadru cu cadru, pentru a afla dacă hipopotamii au putut vreodată să ridice toate cele patru picioare de la sol în același timp.

În PeerJ, autorii au tras concluzia că, în comparație cu alte mamifere mari, hipopotamii, oricare ar fi viteza cu care se deplasează, păstrează de obicei o mișcare de trap, însă își pot desprinde picioarele de la sol.

Și alte animale mari se deplasează diferit. Elefanții au un mers standard chiar și la viteze mari și nu se desprind niciodată complet de sol. Rinocerii pot merge și pot porni în galop. Imaginile surprinse cu hipopotamii au indicat că mamiferele, care pot atinge peste 2.000 kg, tropăie de regulă, o mișcare care implică deplasarea sincronizată a picioarelor diagonal opuse.

Hutchinson a spus că cercetarea a fost „la fel de simplă cum poate fi cercetarea biomecanică", dar a întâmpinat și provocări: studierea imaginilor cadru cu cadru. „Este năucitor”, a spus el. „Este unul dintre lucrurile din munca mea pe care le urăsc cel mai mult. Este foarte plictisitor. Agonizant."

Cercetările continuă. Hutchinson a aflat că hipopotamii pigmei, o specie diferită de animalele pe care le-a studiat, pot galopa.

Mă întreb dacă puii de hipopotam pot face ceva ce hipopotamii adulți nu pot", a spus el. „Asta ar fi destul de interesant".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii