Descoperire surprinzătoare - Ce alimente consumate zilnic au echivalentul a 4.000 de pași
Numărul de pași necesari zilnic par un obiectiv dificil de atins? Un grup de cercetători americani a descoperit ce alimente consumate zilnic ne-ar putea scuti de până la 4.000 de pași. Dieta este, de asemenea, benefică pentru sănătatea inimii.
O dietă sănătoasă, mai puțini pași zilnic FOTO Arhivă
Cercetarea, care a fost publicată în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, a încercat să afle dacă o dietă sănătoasă poate fi asociată cu condiția fizică la adulți . Studiul denumit „Framingham Heart Study” a inclus 2.380 de participanți - o cercetare pe termen lung, de-a lungul mai multor generații, conceput pentru a identifica trăsăturile comune care contribuie la bolile cardiovasculare. În rândul participanților, vârsta medie a fost de 54 de ani și 54 la sută erau femei, potrivit Yahoo News .
Pe lângă finalizarea unei evaluări, de mare intensitate, a condiției fizice, participanții au completat un chestionar semi-cantitativ de frecvență a alimentelor, astfel încât oamenii de știință să poată a evalua aportul de produse alimentare, consumate în ultimul an.
Răspunsurile lor, care au variat de la „o dată pe lună” la „șase sau mai multe porții pe zi”. Aceste variante au fost regăsite în două teste de evaluare a calității alimentanție, asociate cu sănătatea inimii și anume: Indicele de alimentație sănătoasă alternativă (AHEI; 0 la 110) și Scorul de dietă în stil mediteranean ( MDS; 0 până la 25).
Legumele și fructele, pașii către o bună condiție fizică
Scorurile mai mari au indicat o dietă care acordă prioritate legumelor, fructelor , cerealelor integrale, nucilor, leguminoaselor, peștelui și grăsimilor sănătoase, limitând, în același timp, carnea roșie și alcoolul.
„Acest studiu oferă unele dintre cele mai puternice și mai riguroase date de până acum pentru a susține legătura dintre dietă și o condiție fizică mai bună”, a declarat autorul studiului, Michael Mi, de la Centrul Beth Israel Deaconess Medical din Boston, Statele Unite, într-un comunicat de presă.
„Îmbunătățirea condiției fizice, pe care am observat-o la participanții cu diete mai bune a fost similară cu efectul de a face încă 4.000 de pași în fiecare zi”, a adăugat acesta.
Cercetătorii au luat în calcul și diverși factori precum: vârsta, sexul, aportul total de energie zilnic, fumatul, nivelul de colesterol, tensiunea arterială, diabetul și nivelul regulat de activitate fizică. Media AHEI a fost de 66,7, în timp ce media MDS a fost de 12,4. Comparativ cu scorul mediu, o creștere de 13 puncte la AHEI și 4,7 la MDS a fost asociată cu o creștere cu 5,2% și, respectiv, 4,5% mai mare a aportului de oxigen în timpul exercițiului.
Chiar dacă rezultatele studiului de față au găsit o legătură între o dietă sănătoasă și îmbunătățirea condiției fizice, sunt necesare mai multe cercetări, în acest sens.
„Acesta a fost un studiu observațional și nu putem concluziona că a mânca bine determină o condiție fizică mai bună sau a exclude posibilitatea unei relații inverse, adică persoanele în formă aleg să mănânce sănătos”, a spus Mi.
Sursa: adevarul.ro