Descoperire spectaculoasă pe Everest - Totul a pornit de la un simplu strănut al unui turist care a urcat pe munte

Descoperire spectaculoasă pe Everest - Totul a pornit de la un simplu strănut al unui turist care a urcat pe munte

Persoanele care urcă pe Muntele Everest lasă în urma lor multe lucruri, inclusiv plastic și, ocazional și în mod tragic, propriile corpuri. Dar, conform unui studiu, aceștia lasă și bacterii, relatează IFL Science .

Oamenii de știință au descoperit urme de bacterii. Foto: Arhivă

Oamenii de știință au descoperit urme de bacterii. Foto: Arhivă

Versanții Everestului sunt plini de microorganisme adaptate pentru a rezista condițiilor dure de pe cel mai înalt punct de pe Pământ. În trecut, a fost imposibilă identificarea microorganismelor care proveneau de la oameni în eșantioanele colectate la altitudini atât de mari, însă, în prezent, oamenii de știință au descoperit urme de bacterii care provin de la om la o altitudine de 7.900 de metri.

Există o semnătură umană înghețată în microbiomul de pe Everest, chiar și la această altitudine", a transmis Steve Schmidt, autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Dacă cineva chiar și-a suflat nasul sau a tușit, astfel de lucruri pot fi găsite", a mai precizat Schmidt.

În momentul în care tușim și strănutăm împrăștiem mai mulți germeni microscopici . Oamenii de știință nu se așteptau să descopere că acești microbi au reușit să supraviețuiască pe munte. Printre aceste organisme se numără tulpini de stafilococi și streptococi.

Probele de sol au fost prelevate la 170 de metri de tabăra de bază de pe creasta sudică, unde sute de aventurieri care încearcă să urce Everestul își instalează corturile în fiecare an.

Analiza solului, utilizând tehnologia de secvențiere genetică, a dezvăluit secvențe microbiene de ADN, majoritatea aparținând unor organisme „extremofile” adaptate pentru a supraviețui la altitudini mari. Însă au găsit, totodată, probe ADN ale microbilor de la oameni care, de regulă, nu ar rezista ultravioletelor și temperaturilor scăzute de pe Everest.

Cu toate că aceste bacterii nu au un impact important asupra mediului, Schmidt a precizat că trebuie să avem în vedere impactul pe care îl avem noi, oamenii, asupra planetei .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!