Descoperire șocantă cu privire la sănătatea Generației Z în comparație cu generațiile anterioare
Deși Gen Z este considerată generaţia celor care se concentrează pe problemele sociale și pe o viaţa sănătoasă, un studiu realizat în SUA arată cu totul altceva. Noile date sugerează că aceștia sunt mai indiferenți cu privire la menținerea sănătății lor.
Concluzii surprinzătoare ale unui studiu privind Generația Z Foto: Shutterstock
Un sondaj realizat de Clinica Cleveland a constatat că bărbații din SUA, cu vârste cuprinse între 18 și 43 de ani, au aproximativ jumătate din șansele de a merge la examinări fizice anuale, sunt mai predispuși să fumeze și mai înclinați să caute ajutor pentru boli mintale, comparativ cu generațiile mai în vârstă.
Tinerii își fac mai puține griji pentru sănătatea lor. Au crescut situațiile în care aceștia caută ajutor medical mai degrabă pe TikTok sau prin căutări pe Google decât să discute personal cu medicul, se arată într-un studiu, confom Daily Mail.
Doi din cinci bărbați din Generația Z spun că nu au un medic de familie și mulți susțin că nu sunt siguri sau că nu li s-au verificat niciodată tensiunea arterială.
Clinica Cleveland a chestionat aproximativ 1.000 de bărbați adulți, din SUA, într-o campanie educațională pentru a-i încuraja să fie mai proactivi în ceea ce privește sănătatea lor. Bărbații care au participat la sondaj au fost intervievați despre practicile lor de sănătate între 12 - 25 iunie 2024.
Unii respondenți au recunoscut chiar că nu li s-au luat niciodată tensiunea arterială sau colesterolul. Majoritatea bărbaților din toate grupele de vârstă, 87 la sută dintre ei, au fost îngrijorați de modul în care obiceiurile lor actuale de sănătate le-ar putea afecta sănătatea generală în viitor.
„Am văzut în sondaj că bărbații sunt preocupați de modul în care deciziile de sănătate pe care le iau acum îi vor afecta în viitor. Monitorizarea indicatorilor cheie la bărbați, cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul, pe lângă problemele legate de sănătatea sexuală, este crucială, deoarece știm că acestea pot semnala adesea o stare de sănătate subiacentă mai mare.”, a declarat dr Petar Bajic, directorul Centrului pentru Sănătatea Bărbaților de la Clinica Cleveland.
Femeile sunt în general mai proactive în ceea ce privește sănătatea lor decât bărbații. De asemenea, este mai probabil să aibă asigurare de sănătate și o sursă regulată de îngrijire a sănătății. Un sondaj major realizat de Commonwealth Fund a constatat că de trei ori mai mulți bărbați decât femei nu au consultat un medic în anul precedent.
Tinerii pun accent pe îngrijirea sănătății mintale
În ciuda discrepanțelor, trei sferturi dintre toți bărbații din studiu se temeau să nu se îmbolnăvească de cancer la un moment dat în viața lor. În același timp, ratele de screening pentru cancerele, în special cele de colon și de prostată, sunt în scădere.
Între timp, aproximativ 40% dintre bărbații între 50 și 75 de ani nu au fost examinați recent, potrivit urmăririi Clinicii Cleveland.
Singura problemă de sănătate, discutată în cadrul studiului, în care bărbații mai tineri au ieșit pe primul loc a fost îngrijirea sănătății mintale. Cercetătorii nu au oferit o explicație cu privire la motivul pentru care bărbații mai tineri ar putea fi mai dispuși să acceseze ajutor, dar o scădere a stigmatizării bolilor mintale în rândul adulților și adolescenților mai tineri ar putea încuraja mai mulți oameni să obțină ajutorul de care au nevoie.
Pe parcurusl sondajului, bărbații au fost întrebați unde merg pentru informații despre sănătate. Doar cinci la sută dintre cei din Generația Boomer (persoanele născute între anii 1946 și 1970 n. red.) au spus că apelează la rețelele sociale, comparativ cu 33 la sută dintre bărbații din Generația Z.
Mulți bărbați caută pe online pentru a găsi răspunsuri la întrebările lor de sănătate înainte de a căuta un medic. De fapt, majoritatea bărbaților preferă să facă orice altceva, inclusiv treburile casnice, decât să meargă la medic, se mai arată în studiu.
Sursa: adevarul.ro