Descoperire impresionantă într-o peșteră din China: Cercetătorii au găsit un pește-unicorn

Descoperire impresionantă într-o peșteră din China: Cercetătorii au găsit un pește-unicorn

Cercetătorii au dat peste o specie bizară de pește orb, care trăiește în apele din peșteri, cu o structură misterioasă, asemănătoare unui corn, care îi iese din cap și care nu are solzi sau pigmentare.

Peștele descoperi aparține de specia Sinocyclocheilus Foto Xu et al. 2023

Peștele descoperi aparține de specia Sinocyclocheilus Foto Xu et al. 2023

Potrivit publicației Livescience , în apele întunecate ale peșterilor chinezești se ascunde o specie bizară de pește care seamănă în mod straniu cu o creatură mitică ecvestră.

Cercetătorii au găsit peștii monotoni, asemănători unui unicorn, în timp ce cercetau peștii de peșteră din genul Sinocyclocheilus, care se găsesc doar în China, de obicei în bălți mici care sunt învăluite în întuneric. Există 76 de specii cunoscute de Sinocyclocheilus, dintre care majoritatea au caracteristici similare cu cele ale speciei nou descoperite, cum ar fi vederea redusă sau inexistentă, lipsa solzilor și lipsa pigmentării. Cu toate acestea, doar unii pești Sinocyclocheilus posedă un corn, iar alții și-au pierdut complet ochii într-un proces cunoscut sub numele de evoluție regresivă, în care speciile își pierd caracteristici complexe de-a lungul generațiilor. Există, de asemenea, o mână de specii de Sinocyclocheilus care trăiesc în ape luminate și care nu au caracteristicile neobișnuite asociate cu verii lor ciudați.

Ce caracteristici are noua specie de pește

Cercetătorii au descoperit peștele nou descoperit înotând într-un mic bazin de 1,8 metri lățime și 0,8 metri adâncime, în interiorul unei peșteri din provincia montană Guizhou. Echipa a colectat indivizi pentru a-i duce în laborator și a-i examina, fără să știe că colectau o specie nemaiîntâlnită până atunci. După ce au comparat peștii cu alte specii cunoscute și le-au analizat ADN -ul, cercetătorii și-au dat seama ce descoperiseră.

În noul studiu, publicat pe 17 ianuarie în revista „ZooKeys“, echipa a descris specia, pe care a numit-o S. longicornus, cu o lungime cuprinsă între 10,5 și 14,6 centimetri, care posedă două perechi de bărbi asemănătoare unor mustăți, pe care le folosește pentru a se orienta în întuneric. Dar poate că cea mai interesantă caracteristică a lor este structura neobișnuit de lungă, asemănătoare unui corn, care nu are o utilizare clară și care nu se găsește la speciile înrudite.

Aceste structuri asemănătoare unui corn diferă foarte mult între speciile de Sinocyclocheilus care trăiesc în întuneric; ele variază în lungime și pot fi bifurcate sau nu. Deoarece speciile care trăiesc la lumină nu au coarne , aceste apendice au probabil ceva de-a face cu traiul în întuneric, dar nu este clar care este scopul lor, au scris cercetătorii în lucrare.

Cea mai logică explicație ar fi că coarnele îi ajută pe acești pești să „vadă" în întuneric, dar barbulele lor le permit deja să navigheze în jurul bazinului lor, care nu este foarte mare, așa că probabil ar necesita oricum abilități minime de navigare. Majoritatea speciilor de Sinocyclocheilus, inclusiv S. longicornus, au, de asemenea, o linie laterală complet formată - un organ format din celule foarte sensibile care se întinde lateral de-a lungul corpului unui pește și detectează schimbările de presiune, temperatură și salinitate - astfel încât este puțin probabil ca și cornul să fie necesar pentru a detecta aceste schimbări.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...