Descoperirea este considerată "excepțională" de arheologi. Ceea ce ar putea fi mormântul lui Romulus, regele fondator al Romei, a fost prezentat pentru prima oară publicului vineri, la Roma, scrie AFP.
Situl era cunoscut de specialiști, și în special de italianul Giacomo Boni (1859-1925) care, încă din secolul al XIX-lea, a emis ipoteza că în Forumul roman, în jurul Comitium - spațiul prevăzut pentru reuniunile publice în antichitate - s-ar putea afla un "heroon", monument ridicat în memoria unui personaj ilustru sau eroic, care ar putea fi cel al fondatorului orașului.
Săpături recente, efectuate în Parcul arheologic al Colosseumului, au permis confirmarea acestei ipoteze prin aducerea la lumină a unui "sarcofag din tuf (cunoscut lui Giacomo Boni) de circa 1,40 metri lungime, asociat cu un element circular, probabil un altar", cele două elemente datând din secolul al VI-lea Î.H. potrivit Parcului.
"În lucrările sale, Giacomo Boni nu a interpretat acest loc, l-a descris doar afirmând că a văzut un cufăr sau un bazin (care corespunde sarcofagului) și un cilindru de piatră", a declarat directorul Parcului, Alfonsina Russo, care a prezentat pentru prima oară situl presei
"Această informație a fost apoi uitată timp de un secol, la fel ca și localizarea exactă și pentru noi a fost o mare descoperire să-l redescoperim așa cum l-a descris Boni", a adăugat ea.
Responsabilii Parcului au precizat însă că deocamdată este imposibil "să afirmi științific" că este vorba de mormântul lui Romulus.
"Este doar o sugestie bazată pe surse antice care, toate, evocă pentru această zonă a Forumului prezența mormântului lui Romulus", a explicat cea care a condus cercetările, Patrizia Fortini.
"Este cu siguranță un monument important, forma sarcofagului te duce cu gândul la un memorial, dar ce a fost cu adevărat nu putem spune", a adăugat ea.
Legenda spune că Roma a fost fondată în 21 aprilie anul 753 Î. H. de către Romulus, care și-a ucis fratele Remus pentru că a încălcat brazda pe care o trasase pentru a marca granița noului oraș.